02 / 10 / 2024

Dünya Kupası Türk inşaatçısına 100 milyar $'ın kapısını araladı!

Dünya Kupası Türk inşaatçısına 100 milyar $'ın kapısını araladı!

2018 ve 2022 yıllarında Dünya Kupası'nın Rusya ve Katar'da yapılacak olması Türk müteahhit firmalarında heyecan yarattı. İki ülkenin stad yenileme ve altyapı yatırımları toplamı 100 milyar $'ı aşacak




AKŞAM'a konuşan sektörün duayenleri 'kupa' pazarında aslan payını Türklerin alacağında hemfikir

2018 Dünya Kupası'nın Rusya, 2022 Dünya Kupası'nın ise Katar'da yapılacak olması futbol tutkunlarından çok Türk müteahhitleri sevindirdi. Futbol çevreleri ise FİFA'nın ülke seçimleri karşısında şaşkın. Çünkü her iki ülkenin altyapısı da bu tarz büyük organizasyonlar için yetersiz. İki ülke de organizasyon kapsamında çok büyük ölçekli yatırımlar yapmayı vaat ediyor.  Önümüzdeki 10 yıl içinde hem Rusya hem de Katar'da başta stadyum inşaatları olmaz üzere organizasyon için çok sayıda altyapı yatırımına imza atılacak. Dünya Kupası'nın İki ülke için toplam maliyetinin 100 milyar doları aşması öngörülüyor. İki ülkede de Türk şirketlerin inşaat sektöründeki en büyük oyuncularının olduğu düşünüldüğünde 2018 ve 2022 sadece Katar ve Rusya için değil, aynı zamanda Türk inşaat sektörü için de büyük bir sınav olacak. Bölgede iş yapan Türk firmaları şimdiden 100 milyar dolarlık pazardan aslan payını alabilmek için hazırlıklara başladı.

Büyük fırsat olacak

BAYTUR İnşaat CEO'su Oktay Yavuz,  Baytur'un Rusya ve Katar'a ana müteahhit olarak giren ilk Türk firma olduğunu hatırlatarak, 'FIFA'nın Dünya Kupası kararı bizi çok sevindirdi. Baytur olarak bu bölgelerde hem çok eskiyiz hem de iyi tanınıyoruz. Özellikle Katar'da çok büyük yatırımlara ihtiyaç var. Oteller, antreman sahaları, stadyumlar yapılacak. Tüm bu yatırımlar Türk firmalar için büyük fırsat olacak' diye konuştu.

'Seyrantepe' büyük avantaj

SEYRANTEPE Spor Kompleksi ile stadyum yatırımı konusunda dünya çapında adını duyuran Varyap'ın CEO'su Erdinç Varlıbaş da FİFA'nın açıklamalarını merakla takip ettiklerini belirterek, 'Sonuç bizi çok sevindirdi. Zaten Seyrantepe Stadı deneyimi sayesinde yurtdışından bu konuda ciddi talepler alıyorduk. Şimdi Dünya Kupası ile sadece stadyum yatırımlarında değil, tüm altyapı yatırımlarından büyük pay almayı hedefliyoruz. Bu ülkelerde Türkiye'nin en büyük rakibi Çin olacak gibi görünüyor. Ancak Türk müteahhitlerin Çin'i geride bırakarak, aslan payını alacağını düşünüyorum' dedi.

Ciro 1 milyar dolara çıkacak

SİNPAŞ'ın Katar Devlet Sermayesi ve Eksim Holding ile 2009'da Katar'da kurduğu Constrall firmasının genel müdürü Mehmet Özdemir, FIFA'nın açıklamalarını canlı yayında heyecanla izlediklerini belirterek, 'Katar gibi küçük bir ülkede Dünya Kupası'nın yapılacak olması bir mucize' diye konuştu. Özdemir, 'Kupa, firmalar için büyük moral oldu. Katar 10 yılda yatırımlar için 130 milyar dolar bütçe ayırdı. Çünkü Kupa ile ülkeye 900 bine yakın ziyaretçi gelecek. 30 milyar dolarlık metro inşaatından otel, park bahçe yatırımlarına kadar yapılacak çok şey var. Türk firmaları bu yatırımlardan büyük pay alır. Biz Constrall olarak 50 milyon dolar olan ciromuzu 1 milyar dolar seviyesine çıkarmayı planlıyoruz' dedi.

Bize teklif yağıyor

AĞAOĞLU Grubu'nun sahibi Ali Ağaoğlu, Türkiye'nin inşaat sektöründe dünya ikincisi olduğunu hatırlatarak, 'Yurtdışında çok iyi iş yapan dünya çapında Türk yatırımcılarımız var. Dünya Kupası bu yatırımcılar için ayrı bir iş potansiyeli oluşturacak. Çin bu iş için çok büyük para harcamıştı. Şimdi bu büyük paraları Rusya ve Katar harcayacak. Bize de bu bölgelerden teklif yağıyor. Şimdilik iç pazara ve Londra'da yatırımımıza odaklandık. Fakat 10-12 yıl uzun bir zaman. Bu süre içinde gelen tekliflerden makul olanları değerlendirebiliriz' dedi.

Rusya'da 13 stat baştan inşa edilecek 3'ü de yenilenecek

2018 Dünya Kupası için İngiltere, Hollanda, Belçika, İspanya ve Portekiz'i geride bırakan Rusya, Devlet Başkanı Medvedev ve Başbakan Putin önderliğinde spor organizasyonlarına büyük önem veriyor. Dünya Kupası maçları toplam 13 şehirde 16 statta yapılacak. Bu şehrilerin tümünde en az 40 bin kişilik stat şartı aranacak. 2018 yılına kadar 13 stat baştan inşa edilirken, 3'ü de yenilenecek. Sadece statların maliyetinin 3.8 milyar doları bulması beklenirken, organizasyon için ayrılan bütçe 10 milyar dolar civarında.

SOÇİ'DEKİ LİMANI DA TÜRK FİRMA YAPIYOR

2014 Kış Olimpiyat Oyunları'nı düzenleyecek olan Rusya, Soçide kuracağı yeni limanı Albayrak Grubu ile birlikte inşaa etmeye karar vermişti.

Dünya Kupası yapan en küçük ülke

ORGANİZASYON için en büyük sürprize Katar imza attı. Yüzölçümü olarak İstanbul'un sadece 2 katı olan ülke, Dünya Kupası düzenleyecek en küçük ülke olacak. Petrol ve doğalgaz zengini ülke Kupa için 55 milyar doları gözden çıkardı. Ülkede 12 stat baştan inşa edilecek. Turnuva sonrası stadyumlar parçalanacak, bütün malzeme ise gelişmekte olan ülkelere hibe olarak dağıtılacak.

Devlet stratejisi geliştirilmeli

RIXOS Grubu'nun patronu Fettah Tamince ise 'Keşke Dünya Kupası Türkiye'de yapılıyor olsaydı. Ancak, 1'inci dereceden alanımıza giren Rusya ve Katar'da yapılacak olmasına da çok sevindik. Türk firmalarının çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Ancak bunun için çok iyi hazırlık yapmak lazım. Münferit olarak değil, bir devlet stratejisi ile hareket edilmedi. Türkiye inşaat sektörü hem tecrübe hem de donanım sahibi' diye konuştu. Rixos Grubu bünyesindeki Sembol İnşaat'ın daha önce Kazakistan Astana'da iki stat yatırımı olduğunu hatırlatan Tamince, 'Grap olarak hem o coğrafyada çok iş yaptık, bölgede çok etkiniz, hem de stadyum tecrübemiz var. Yapılacak ihalelerin hepsine gireceğiz. Bölgede ekibimizi artırmak için şimdiden çalışmalara başladık' diye devam etti.
Akşam/Şenay KÖŞDERE

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Katar ve Rusya statlara 6.8 milyar dolar yatıracak Türk şirketleri öne çıkacak

Rusya ve Katar’da düzenlenecek olan 2018-2022 Dünya Kupası organizasyonları Türk müteahhitlik şirketlerini harekete geçirdi. Bugüne kadar Rusya’da 26 milyar dolarlık inşaat işi yapan Türk şirketleri 3.8 milyar dolarlık stat projesinden de pay almak için çalışacak. Katar ise statlara 3 milyar dolar harcayacak.

EKONOMİK anlamda dünyanın en büyük 2’nci spor organizasyonu olan Dünya Kupası’nın 2018’de Rusya’da, 2022’de Katar’da düzenlenecek olması Türk inşaat şirketlerini harekete geçirdi. Bugüne kadar Katar’da 8.3 milyar dolarlık inşaat işi gerçekleştiren Türk müteahhitlik firmaları Rusya’da bugüne kadar 26 milyar dolarlık projeye imza attı. 2018’de Rusya’da düzenlenecek olan Dünya Kupası için öne çıkan Türk şirketleri 3.8 milyar dolarlık stadyum yapımından da pay almak için çalışacak. Klimalı stadyum projelerinde yer almak isteyen Türk inşaat şirketleri ise 2022 Dünya Kupası için de Katar’da düğmeye basacak.
Rusya’da güçlüyüz
Rusya başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde yaptığı işlerle öne çıkan Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, şu değerlendirmeyi yaptı: “Henüz konuşmak için çok erken. Ancak Rusya’da önümüzdeki 8 yıl boyunca büyük projeler hayata geçecek. Bu projelerin en önemlileri stadyumlar olacak. Türk inşaat sektörü bu projelerden pay almak için ihalelerde yerini alacaktır. Türk müteahhitlik firmaları ülkede çok güçlü konumda. Dünyanın bir çok yerinde işler yapıyoruz. Rusya’daki markamızın gücü ortada. Bu projelerde de bulunmak için çalışacağız.”
50 milyar dolarlık iş
Son yıllarda Türk müteahhitlik firmalarının Katar ve diğer körfez ülkelerinde önemli projelere imza attığını dile getiren DEİK Türk-Katar İş Konseyi Başkanı Emin Sazak, şu bilgileri verdi: “Yeni projeler için en şanslı Türk şirketleri olacak. Ülkede yapılan işler çok iyi birer referans. Özellikle toplam yatırımın 50 milyar doları bulacağı belirtiliyor. Bu yatırımlar da Türk şirketlerinin tecrübe ve birikimi öne çıkacak. Özellikle de otel ve havalimanı alanın da Türk şirketlerinin öne çıkacağını tahmin ediyorum. Bu projeler için konuşmak erken.”

Rusya’da 13 yeni stadyum yapılacak

Stadyumlara 3 milyar 820 milyon dolar harcama yapacak olan Rusya, 13 yeni stadyum yapacak.
3 adet mevcut stadı yenileyecek olan Rusya, 13 farklı şehirde altyapı çalışmaları başlatacak.
2010 sonunda Moskova-Nogorod hızlı treni, 2013’te Moskova-Sochi, 2016’da da Moskova’yı Smolensk ve Krasnoye’ye bağlayacak hızlı tren için de çalışmalar yapılacak.
Moskova ile Petersburg arasında yeni otoyol da inşa edecek olan Rusya, 2015’e kadar bazı havaalanlarının kapasitesini de
2 katına çıkaracak.
2012 sonunda açılacak Yekaterinburg havaalanının da kapasitesi 7 milyon yolcuya ulaşacak.
Rostov’a 2017’ye kadar yapılacak havaalanı da 8 milyon yolcu kapasiteli olacak.

Rusya adaylık tanıtımına 40 milyon dolar harcadı

2014 yılında Brezilya’dan sonra
2018 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak
olan Rusya sadece adaylık için 40 milyon dolar harcama gerçekleştirdi. Dünya Kupası süresince Rusya’nın 3 milyon 141 bin adet bilet satışı yapması öngörülüyor.

Katar’dan ulaşıma 24 milyar dolar

Katar’da 3 stadyum yenilenecek
9 stat ise inşa edilecek.
7 farklı şehirde bulanacak 12 stat için 3 milyar dolar harcama yapılacak.
Katar’ı, Bahreyn’e bağlayacak hızlı tren 2019’da hayata geçecek.
Katar-Suudi Arabistan treni ise 2017 yılında bitirilecek.
Katar’da toplam 24 milyar dolarlık ulaşım yatırımı yapılacak.
13 milyar dolarlık yeni Doha Havaalanı da inşa ediliyor.
İlk bölümü 2012’de açılacak. 2017’de ise tamamı hizmete girecek.
100 bin metrekarelik Doha Kongre Merkezi 2017’de açılacak.

Klimalı stat yapılacak alkol serbest olacak

KATAR’ın ev sahipliğinde yapılacak olan 23. Dünya Kupası için özel statlar inşa edilecek. Haziran aylarında ortalama hava sıcaklığının 41 derece olduğu Katar’da yapılacak yeni statlar klimalı olacak ve 27 derece sıcaklık hissedecek. İçki satışının sınırlı olduğu ülkede turnuva boyunca alkol satışı serbest olacak.
Hürriyet/Ceyhun KUBURLU


Geri Dön