06 / 05 / 2024

Dünya turizmi yüzde 5 büyüdü!

Dünya turizmi yüzde 5 büyüdü!

2014'ün Ocak-Agustos döneminde dünya genelinde turist sayısı yüzde 5 artarak 781 milyon kişiye yükseldi. Dünya turist trafiğinde en güçlü büyüme ise yüzde 8 ile Amerika kıtasında yaşandı..



 BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre, dünya turist trafiği 2014 yılının 8 aylık döneminde yüzde 5 dolayında büyüyerek 781 milyon kişiye ulaştı. Geçen yıla göre 36 milyon daha fazla insanın dolaştığı dünya pazarında gelişmenin uzun vadeli beklentilerin üzerinde seyrettiği belirtildi. 


8 aylık dönemde, en güçlü büyüme yüzde 8 ile Amerika kıtasında gerçekleşti. Onu yüzde 5 erlik performansla Asya ve Pasifikler takip ederken, Avrupa'daki büyüme yüzde 4 oldu. Alt bölgeler itibariyle, Kuzey Amerika yüzde 9, Güney Asya jnizde 8 gelişme ile başı çekerken. Güney Avrupa, Akdeniz Avrupası, Kuzey Avrupa ve Güney Amerika da yüzde 7 dolayında büyüme sağladı. 


8 aylık dönemde yüzde 8 büyüyen Amerika kıyasının bütün alt bölgelerinde geçen yılı aşan gelişmeler kaydedilirken, Güney Asya'daki duraklama hariç, Asya ve Pasifik'te de iyi bir sezon yaşandı. Avrupa bölgesinde ise Kuzey ve Akdeniz kıyıları hızlı büyürken Orta ve Batı Avrupa'da daha ılımlı gelişimle kısmen duraklama görüldü. Doğu Avrupa ise daralma yaşadı. Afrika'da yüzde 3 ile 4 arasında kalan büyüme gerçekleşirken, Ortadoğu'da yüzde 3 dolayında yükseliş olacağı öngörüldü. 


SEYAHAT HARCAMALARINDA ÇİN İLK SIRADA 

Öte yandan yapılan seyahat harcamalarında Çin başta olmak üzere kaynak pazarlarda canlı bir dönem yaşanıyor. 8 aylık verilere göre harcamalarda, Çin yüzde 16 artışla ilk sırada 3'er alırken, gelişme Fransa'da yüzde 10, İtalya'da yüzde 8, ABD'de yüzde 6, Brezilya'da yüzde 5 ve Rusya'da yüzde 4 oldu. En büyük 25 kaynak pazardan gelen harcamalar çift haneli büyümeler gösterirken, artış seviyesinde; Hindistan yüzde 31, Norveç yüzde 22, isveç yüzde 12, Tayvan (Çin) yüzde 11 ve Güney Kore de yüzde 10 seviyesini yakaladı. 


Alanta Postası Gazetesi 


Geri Dön