29 / 04 / 2024

Dünya, yarım yüzyılı aşkın bir zamandır plastik boru kullanıyor!

Dünya, yarım yüzyılı aşkın bir zamandır plastik boru kullanıyor!

Dünya, yarım yüzyılı aşkın bir zamandır plastik boru kullanıyor. Tahminlere göre, dünyada plastik boru kullanımının yıllık artış oranı %5 civarında. Peki böylesi bir oran yükselişini neye borçluyuz?



Dünya, yarım yüzyılı aşkın bir zamandır plastik boru kullanıyor. Tahminlere göre, dünyada plastik boru kullanımının yıllık artış oranı %5 civarında.  Peki böylesi bir oran yükselişini neye borçluyuz? 


Dünyada su kaynaklarının giderek azalması gerçeğinin insanoğlunu kaynakların verimli kullanılması gerekliliği ile karşı karşıya bırakması, atık su hatlarında yüksek sızdırmazlık özelliği taşıyan borulara duyulan ihtiyaç, deprem olgusuna karşı daha esnek borulara yönelinmesi gibi faktörler son zamanlarda plastik boru sektörüne büyük bir pazar yaratıyor. 


Kullanım ömrü 35 yıl Yaklaşık kullanım ömrü 35 yıl olan plastik borular bakımlarının kolaylığı veya hiç bakım gerektirmemeleri gibi nedenlerle dünya inşaat sektörlerince en ekonomik çözümlerden biri olarak görülmekte. Plastik hammaddesinin hafifliği nedeniyle nakliyede sağladığı maliyet ve enerji tasarrufu plastik boruların Avrupa Birliği ile küresel pazarlarda her geçen gün daha fazla kullanılır hale gelmesini sağlıyor. Navlun giderini düşüren bu özelliği ile plastik borular, geçmiş yıllarda altyapı çalışmalarında sıkça kullanılan beton boruların önüne geçmiş durumda. 


Depreme daha dayanıklı Öte yandan plastik boruların esneklik ve dayanıklılıkları ile depremlerden daha az zarar görüyor olmaları, uzun ömürlülükleri, iç içe geçirilip taşınabilmeleri ve hijyenik olmaları da plastik boru sektörünün gelişmesinde önemli rol oynayan etkenler. 


Hürriyet Gazetesi 


Geri Dön