29 / 04 / 2024

Dünya Yeşil Binalar Konseyi'ne üye 120 inşaat şirketi var!

Dünya Yeşil Binalar Konseyi'ne üye 120 inşaat şirketi var!

Mühendis Duygu Erten enerji tasarrufu gözetilerek inşa edilen yeşil binaların faydalarını konusunda öyle iddialı ki böyle okullarda okuyan öğrencilerin bile daha başarılı olduğunu söylüyor.





Dr. Duygu Erten Türkiye’nin çevre konusundaki isimsiz kahramanlarından... 

Boğaziçi Üniversitesi’nden inşaat mühendisi olarak mezun olup Kaliforniya’nın yolunu tutuyor. Doktorasını inşaat ve çevre üzerine yapıyor. Türkiye’de henüz yeni yeni duymaya başladığımız çevreye saygılı ‘yeşil binalar’ üzerinde çalışmaya başlıyor.


Kaliforniya, yeşil binalar konusunda ABD’nin en cesur, en öncü eyaleti. Başta belediyeler olmak üzere kamu binaları, okullar, hastaneler yeşil bina sertifikası almak için yarış halinde.


Duygu Erten, 2005’te kafasmı yeşil binalara fena halde takmış vaziyette Türkiye’ye dönünce ilk iş olarak “Yeşil okul yapalım” diye Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuruyor.


O günleri hatırladığında “Konuştuğum yetkililer ‘Yeşil okul neymiş’ diye birbirlerine baktılar” diye anlatıyor: “Oysa yapılan araştırmalardan biliyoruz ki, yeşil okulda okuyan çocuklar derslerinde daha başarılılar zira hem daha mutlular, hem daha az hastalanıyorlar.” Bu okullarda öğretmenler de daha mutlu. Tespitlere göre daha az sıklıkla istifa ediyorlar.

 


Türkiye'de 120 şirket


Erten, yeşil okul diye sesini duyuramayınca 2007’de TEMA’nın kurucularmdan Nihat Gökyiğit’in kapısını çalıyor ve birlikte ‘Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’ni kuruyorlar.


Dernek, Kanada merkezli Dünya Yeşil Binalar Konseyi’nin çatısı altında kuruluyor. Bu konsey yeşil binalar konusunda dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşu. 91 ülkede faal. Bütün dünyadan 50 bin şirket üyesi. Sadece Amerikalı üye şirketlerin sayısı 18 bin. Türkiye’deki rakamı merak edenlere not: Topu topu 120 şirketimiz Dünya Yeşil Binalar Konseyi’nin üye.


Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkan Yardımcısı olan Duygu Erten bu arada sürdürülebilir kalkınma ve çevre konularına odaklanmış olan Clinton Vakfı’nın Türkiye direktörlüğünü üstleniyor. 2010’da ‘yeşil bina sertifikaları almak isteyenlere danışmanlık hizmeti veren Turkeco İnşaat ve Enerji Şirketi’ni kuruyor.


Ancak şirketinin işlerinin yanı sıra yeşil binalarla ilgili makaleler kaleme alıyor, konferanslara konuşmacı olarak katılıyor.


Geçen yıl sürdürülebilir çevreyle ilgili ana konuşmacı olarak dünyanın çeşitli noktalarında katıldığı konferans sayısı 13. 


 

Yeşil Bina Oscar'ı


 

Duygu Erten geçen hafta Stuttgart’taki törende Dünya Yeşil Binalar Konseyi Başkanı Rick Fedrizzi ve konseyin CEO’su Jane Henley’in elinden başkanlık konseyi ödülü aldı. Yani ‘yeşil binalar’ sektörünün Oscar’ını. Ödüle layık görülme gerekçesi, sürdürülebilirliliğe küresel ölçekte katkı ve kendi ülkesinde yeşil bina kavramının yaygınlaşması için gösterdiği çaba.


Beni arayıp ödül müjdesini verince kendisinden yeşil binanın ne olduğunu en basit şekliyle anlatmasını rica ettim. Erten’e göre yeşil bina demek tasarım aşamasından inşaatında malzemelerin seçimine kadar çevreye saygılı bina demek. Enerji tasarrufu, malzemelerde kaynakların az kullanımı, hatta atık malzemelerin yeniden kullanımı, güneş enerjisinden ve doğal ışıktan yararlanma, daha az su tüketme yeşü binadan beklenen özelliklerden bazıları.


ABD’nin 10 bine yakın sertifikalı yeşil binasına karşı Türkiye’deki sayı 25. Sertifika almaya aday ise 150 bin bina var. Eğer tutarlı bir çevre dostuysanız bundan sonra alacağınız binanın yeşil sertifikalı olup olmadığını sormak boynunuzun borcu.


Gila Benmayor/Hürriyet



Geri Dön