Ekonomi

Dünyaca ünlü kuruluştan ürküten deprem raporu! Ekonomik bilançosu ağır olacak, kayıp 4 milyar doları aşabilir!

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’den ülkemizde yaşanan ve Suriye’yi de etkileyen deprem felaketi ile ilgili ürkütücü tahminler geldi. Tahminlere göre sigortalanabilir kaybın milyar dolarları aşması bekleniyor.Kurum, hatta sözkonusu kaybın 4 milyar doları aşabileceğini ileri sürdü

Fitch Rating, Türkiye ve Suriye'yi etkileyen depremlerde sigortalanabilir kaybını ölçmenin zor olduğunu belirterek ancak kaybın büyük olasılıkla 2 milyar doları geçeceğini kaydetti. Kurum, hatta sözkonusu kaybın 4 milyar doları aşabileceğini ileri sürdü.

Fitch Ratings, ülkemizi ve Suriye'yi etkileyen depremlerin sigorta zararlarına yönelik yayımladığı notta, bölgelerdeki düşük sigorta kapsamı nedeniyle sigortalı kayıplarının çok daha düşük olduğuna dikkat çekerken, kaybın yaklaşık 1 milyar doları bulabileceğini öngördü. Diğer taraftan konuya ilişkin notta, sigortalanmış kayıpların büyük oranda reasüransla telafi edileceği belirtildi.

Fitch ayrıca, katastrofik tahvillerin çoğunlukla İstanbul civarı ile sınırlı bölgeyi kapsaması nedeniyle depremden etkilenmeyeceği görüşünü de iletti.

Diğer yandan Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve toplam 10 şehrimizi etkileyen deprem felaketinin ardından yine akıllara Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) geldi. Dünya Gazetesi’nin haberine göre, bölgede Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi yaptırmış konut sayısının oranı ortalama yüzde 49 düzeyinde bulunuyor. Kahramanmaraş ilimizide 210 bin konutun 113 bin adedi Zorunlu Deprem Sigortası poliçesine sahip iken, diğer illerde bu oranlar farklılık gösteriyor.

BÖLGEDE SİGORTALILIK DURUMU NASIL?

Hatay’da 315 bin konutun yüz­de 40,1’i sigortalı.

Osmaniye’de 101 bin konutun yüzde 42,4’ü sigortalı.

Gaziantep’te 339 bin konutun yüzde 64,5’inin DASK poliçesi var.

Kilis’te 25 bin konutun yüzde 59,7’si Zorunlu Deprem sigortasına sahip.

Şanlıurfa’da 198 bin konutun yüzde 52,9’u sigortalı.

Adana’da 479 bin konutun yüzde 45,9’u sigortalı.

Malatya’da 188 bin konutun yüzde 52,1’i DASK poliçesine sahip bulunuyor.

Adıyaman’da 89 bin konutun yüzde 44,9’u sigortalı.

Diyarbakır’da 231 bin konutun yüzde 33’ü DASK poliçesine sahip.

ALO DASK 125 YARDIM HATTI

Diğer yandan deprem felaketinin hemen ardından geçtiğimiz günlerde yazılı bir açıklama yapan DASK, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,4 büyüklüğünde gerçekleşen depremin, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedildiğini belirterek bölgede artçı depremlerin devam ettiği kaydedildi. DASK olarak görevlerinin başında olduklarını belirten yetkililer, bu süreçte var güçleriyle çalışacaklarını bildirdi. Yine DASK’tan yapılan açıklamada, konutlarında hasar bulunan vatandaşların Alo Dask 125, e-devlet ve SMS üzerinden başvuru yapabilecekleri belirtildi.