28 / 04 / 2024

Dünyada en yüksek beşinci gıda enflasyonu Türkiye'de! TÜİK verilerine göre; bakın kimleri kimleri geride bırakmışız!

Dünyada en yüksek beşinci gıda enflasyonu Türkiye'de! TÜİK verilerine göre; bakın kimleri kimleri geride bırakmışız!

Dünya Bankası'nın "Gıda Güvenliği" raporu şubat ayı sonuçlarına göre, Lübnan'da en yüksek gıda enflasyonu yaşanırken, Türkiye dünya genelinde beşinci sırada yer almaktadır. Raporda ayrıca, küresel gıda enflasyonunun hala yüksek seviyelerde devam ettiğine vurgu yapılmaktadır.



Şubat ayı sonuçlarına göre Dünya Bankası'nın "Gıda Güvenliği" raporuna göre, Lübnan dünya genelinde en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülke olarak belirlendi. Türkiye ise rapora göre beşinci sırada yer aldı.

Türkiye'deki yıllık gıda enflasyonu, TÜİK tarafından açıklanan verilere göre yüzde 69 olarak kaydedildi. Bu oranla birlikte Türkiye, Lübnan, Zimbabve, Arjantin ve İran'ın ardından dünya genelinde beşinci sırada yer aldı. Mısır, Ruanda, Gana, Surinam ve Sri Lanka ise ilk 10'daki diğer ülkeler oldu.

Dünyada en yüksek beşinci gıda enflasyonu Türkiye de! TÜİK verilerine göre; bakın kimleri kimleri geride bırakmışız!

Raporda, küresel gıda enflasyonunun hala yüksek seviyelerde kalmaya devam ettiği vurgulandı. Ayrıca raporda, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından görülen zirveye kıyasla mısır fiyatlarının yıllık bazda yüzde 17, buğday fiyatlarının ise yüzde 34 oranında düştüğü belirtildi.

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla pirinç fiyatları yüzde 17, buğday fiyatları yüzde 4 ve mısır fiyatları ise yüzde 22 oranında arttı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından hesaplanan gıda fiyatları endeksi ise şubat ayında aylık bazda yüzde 0,6 azalarak 129,8 değerine ulaştı. Bu endeks, Mart 2022'de zirve yapmasına kıyasla yüzde 18,7 düşüş gösterdi.


Geri Dön