27 / 04 / 2024

Türkiye'de emlakta balon var mı? En yüksek emlak balonu riski hangi ilde? Ev alacaklar dikkat! 

Türkiye'de emlakta balon var mı? En yüksek emlak balonu riski hangi ilde? Ev alacaklar dikkat! 

Dünyada en yüksek emlak balonu riskine sahip şehir belirlendi. Peki Türkiye'de emlakta balon var mı? En yüksek emlak balonu riski hangi ilde? İşte ayrıntılar...



Konut sektöründe yüksek fiyatlar sık sık gündeme geliyor. Hem satılık hem kiralık evlerde yaşanan fiyat yükselişleri balon konusunu akıllara getiriyor. 

Emlak piyasası, geçen on sene içinde düşük faiz oranlarının etkisi ile olağanüstü fiyat yükselişlerine sahne oldu. 

Emlak sektöründe, 2010 ile 2022 seneleri arasında en fazla reel fiyat artışı yaşanan ülkeler yüzde 103 ile İzlanda, yüzde 97 ile Estonya ve Yeni Zelanda, yüzde 95 ile Şili ve yüzde 91 ile Türkiye olarak belirlendi. 

Türkiye de emlakta balon var mı? En yüksek emlak balonu riski hangi ilde? Ev alacaklar dikkat! 

İstanbul Ticaret Gazetesi'nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre; dünya genelinde 25 kentteki yükselişi ortaya koyyan UBS Global Real Estate Bubble Index’e göre şehirler, -0.5-2.0 değerleri arasında sınıflandırıldı.  

Bu doğrultuda, 1.5 üzerinde skora sahip şehirlerde emlak balonu bölgesinde, 0.5-1.5 arası skora sahip şehriler aşırı değerli ve -0.5-0.5 arasında skora sahip şehirlerdeki emlak fiyatları makul şeklinde belirtildi. 

Açıklanan rakamlara göre, en büyük skora ve bu sebeple de en yüksek emlak balonu riskine sahip kent 1.71 ile Zürih, 1.65 ile Tokyo olarak belirlendi. 

Aşırı değerli şehirlerde ise ilk üçü 1.38 ile Miami, 1.35 ile Münih ve onu 1.27 ile Frankfurt takip etti. 

Söz konusu rakamlarda, dikkatleti çeken bir diğer nokta da 2022 senesinde fiyat balonu bölgesinde yer alan Frankfurt, Toronto, Amsterdam, Münih, Vancouver, Hong Kong ve Tel Aviv’in son bir senede fiyat gerilemeleri sebebiyle, aşırı değerli bölgesinde yer almaları oldu. 

Türkiye de emlakta balon var mı? En yüksek emlak balonu riski hangi ilde? Ev alacaklar dikkat! 

TÜRKİYE'DE KONUT FİYATLARINDA SON DURUM NE? 

Türkiye'de kiralık ve satılık konut fiyatlarında yükseliş devam ediyor. Merkez Bankası'nın (TCMB) Temmuz 2023 dönemine ilişkin açıkladığı Konut Fiyat Endeksi'ne göre, konut fiyatları 2023 Temmuz'da yıllık bazda yüzde 94,7 arttı ve ülke genelinde ortalama konut fiyatı 2.63 milyon Türk Lirası oldu. 

Bu yılın Temmuz'unda bir önceki aya göre yüzde 7,3 artan KFE, 2022'nin aynı ayına göre de reel olarak yüzde 31,2, nominal olarak ise yüzde 94,7 oranında artış kaydetti. 

Türkiye de emlakta balon var mı? En yüksek emlak balonu riski hangi ilde? Ev alacaklar dikkat! 

Haziran 2023'te konut fiyatları yıllık bazda yüzde 95,9 oranında, aylık bazda ise yüzde 4,8 oranında yükselmişti. Bu durumda konut fiyatlarındaki artış hızında yıllık bazda düşüş, aylık bazda ise yükseliş görüldü. 

Ankara, İstanbul ve İzmir'in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler incelendiğinde, Temmuz 2023'te bir önceki ay ile kıyaslandoğında sırasıyla yüzde 8,1, 6,8, ve 5,5 oranlarında yükseliş oldu. 

Ayrıca, Türkiye genelinde ortalama bir konutun metrekare fiyatı 26 bin 53 lira şeklinde olurken, 100 metrekarelik bir konutun fiyatı 2 milyon 653 bin lira olarak belirlendi. 

Dar ve orta gelirlilere 375 bin yeni sosyal konut müjdesi!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Taraflar zam sınırına tabi olmadan kirayı artırabilecek!

Son dakika! 750 bin hektar alan flaş karar!

Ev arkadaşı arayanlar dikkat! Kiraya ortak ararken evinizden olmayın!


Geri Dön