22 / 11 / 2024
fuzul

Dünyanın en büyük dış cephe led ekranı Folkart Towers'ta!

Dünyanın en büyük dış cephe led ekranı Folkart Towers'ta!

Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, kulelerin dış cephesine yapılan 18 metre yüksekliğinde, 45 metre genişliğinde iki ayrı televizyonla Rekorlar Kitabı'na girmeye çalıştıklarını söyledi





Avrupa'nın 5'inci en yüksek ikiz kuleleri olan 46'şar katlı Folkart Towers'ta yaşam başladı. Geçen hafta sahiplerinin ofis ve residanslarını teslim almaya başladığı Bayraklı'daki Folkart Towers'in İzmir'in siluetini değiştireceğini belirten Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, bu projenin kentin en önemli sembolü olacağını dile getirdi. Bornova ve Konak'ta iki önemli projeye başlayacaklarını da duyuran Sancak, "İzmirli bizi sevdi ve bize güvendi. Bizi alıp zirveye taşıdı. Bu ilgiye cevap vermeye devam edeceğiz" dedi.

Sancak, dünyanın en büyük dış cephe led ekranını yaptıklarını, 18 metre yüksekliğinde, 45 metre genişliğinde iki ayrı ekranla Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurduklarını söyledi.


YÜKSEK TEKNOLOJİ

- Folkart Towers, çok iddialı, iddialı olduğu kadar da zor bir projeydi. Avrupa'nın en yüksek kulelerinden birini nasıl inşa ettiniz?

- Dünyada teknolojinin ulaştığı en son noktayı Folkart Towers projemizde uyguladık. Yatırıma 2011 Nisan'da başladık. Sadece zemin çalışmaları 6 ay sürdü. Yüksek yapılarda her şey sizin elinizde değil. En büyük problem binaların rüzgarda sallanmaları. Bu güvenlik sıkıntısı yaratmıyor ama konforu bozuyor. O nedenle dünyadaki en yeni teknolojileri projeye aktardık. Binamızın üçte biri toprağın altında. Kazık olarak dikdörtgen baretleri kullandık. Toprağın altında 62 metre derinliğinde 86 adet baret kazık, 72 adet kazık var. Her 1.5 metrede bir 80 santim çapında çimento kolonları bulunuyor. Toprağı aldık, yerine beton ve demir enjekte ettik. Türkiye'de ilk kez kontrollü olarak 3 metrelik temeli tek seferde döktük. Bu proje için özel çimento, özel beton ürettirdik. Çalıştığımız zemin firması buradaki çalışmaları uluslararası dergilerde makale olarak yayınlandı. 

- Depreme karşı zemin iyileştirme dışında hangi önlemleri aldınız?

- Her kulede 16 adet deprem sönümleyici var. Bunlar hem rüzgara karşı hem depremde sönümleyici olarak görev yapıyor. Sönümleyiciler bu coğrafyada ilk kez bizim projemizde kullanıldı. Piston gibi binanın yaylanmasını sağlıyorlar ve deprem yüklerini kendi içindeki yaylarla yutuyorlar.

- Kulelerde yaşam ne zaman başlayacak?

- Şu an birinci blok bitti. 15 gün önce teslimatlar yapılmaya başlandı. İsteyen gelip evlerinde oturabilir, ofislerinde tadilata başlayabilir. İkinci bloğu ise Ağustos'ta teslim edeceğiz. Eylül ayında açılış yapıp Folkart Bayraklı'yı İzmir'e hediye edeceğiz. Artık bu bina bizim olmaktan çıkacak, şehre mal olacak. Biz de bu binanın en üst katında oturan bir firma olacağız. Folkart Towers ile sadece para kazanmayı hedeflemedik. İzmir'in siluetini değiştirecek bir eser kazandırdık. Kentin tek simgesi 100 yıllık saat kulesi. Herhalde Folkart yeni bir sembol olacak, şehrin kartpostallarına girecektir. 

- Döviz kuru ve faiz oranlarındaki artış satışlarınızı olumsuz etkiledi mi?

- Hayır, etkilemedi. Projenin yüzde 70'i satıldı. Satışlarımız iyi gidiyor. Müşterilerimizin yüzde 85'i İzmirli, yüzde 10'u İstanbullu, yüzde 5'i de yurtdışından. İnşaat ve gayrimenkul sektöründe faizlerin ve döviz kurunun yükselmesi elbette durağanlık yarattı. Ancak bizde binalar son şeklini aldığı için büyük ilgi var. Taşınmalar da başladı. 


EN PAHALI TELEVİZYON

- Projeniz bazı yenilikler ile de İzmirlilerin ilgisini çekiyor. Örneğin kulelerin üstündeki dev televizyonlar...

- Dünyanın en büyük dış cephe led ekranını yapıyoruz. 18 metre yüksekliğinde, 45 metre genişliğinde iki ayrı ekran. Toplam 1620 metrekare yüzölçümünde. Televizyonlar 2 milyon euroya mal oldu. Belki de dünyanın en pahalı televizyonu. Alsancak'taki 8 katlı apartmanın ikisini üst üste koyun, 50 metre yapıyor. Bizim bir televizyonumuz 45 metre. Düşünün büyüklüğünü. Bunun için Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurduk. Dünyanın en büyük dış cephe led ekranı unvanını yakında alacağız. 


EN YÜKSEK KULE

- Sırada hangi projeleriniz var?

- Bornova'da Syngenta İlaç Fabrikası'na ait 25 dönümlük arsayı çok kısa süre önce aldık. DYO'nun arazisinin yanındaki bu arsaya 40 milyon lira ödedik. Üzerinde yaklaşık 250 milyon liralık yatırım yapacağız. 850 daire ve altında çarşıdan oluşan projeye Mayıs ayında başlamayı planlıyoruz. Projenin adı Folkart Bornova olacak. Karayolları'ndan ihalesini kazandığımız Bornova'daki arsa için belediye ve meslek odaları dava açtı. Yürütmeyi durdurma kararı aldılar. Biz de mahkeme kararını bekliyoruz. Konak'ta ise Avrupa'nın en yüksek kulesini inşa edeceğimiz Highlife projesini hayata geçireceğiz. 75 katlı bir bina tasarlıyoruz. Avrupa'nın en yüksek binası 308 metre ile Londra'da. Bizim binanın yüksekliği 370 metreyi bulacak. Projelendirme çalışmaları devam ediyor. Toplam 550 milyon liralık yatırım yapacağız. 240 bin metrekare inşaat alanı olan proje konut, ofis ve çarşıdan oluşuyor. 

- Yatırımlarınız hep İzmir'e mi olacak?

- Evet, İzmir'in geleceğine güveniyoruz ve inanıyoruz. O nedenle İstanbul yerine buradayız. A plus proje sınıfında ciddi eksik var. İzmir'de kentsel dönüşüm kapsamında 350 bin konut yıkılacak. Yıkılacakların yerine 750 bin yeni konut yapılmalı ki yatırımcı için cazip olsun. Elbette bu 20 yıllık bir proje. Biz buna da talibiz. Kentsel dönüşüm projelerinde ciddi bir aktör olacağız. 


Yatırım miktarı 1.5 milyar lira

- Folkart olarak bugüne kadar İzmir'e ne kadarlık yatırım yaptınız?

- Folkart Towers, 150 milyon dolarlık yatırım. Şu ana kadar Narlıdere, Mavişehir, Çeşme ve Bayraklı ile beraber toplam 700 milyon lira yatırım yapmış olduk. Bu sene planladığımız yatırım miktarı ile 800 milyon liralık daha yatırım yapmış olacağız. Yaptığımız ve başlattığımız yatırım tutarı 1.5 milyar liraya ulaştı. 


Yeni hedef ilaç sektörü

Mesut Sancak Pharmactive'nin Çerkezköy'de kurduğu ilaç fabrikasını anlatıyor. Jenerik ilaç üretmek için 120 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Sancak, "Grubumuzun en inandığı sektörlerden birisi ilaç. Türkiye'nin tükettiği ilacın yüzde 55'i ithal. Biz ithalatı önlemek, yerli ilaç sektörünü geliştirmek istiyoruz. Avrupa'da sayılı tesisler arasına girecek iddialı bir tesis kurduk. Üreteceğimiz ilaçların ruhsat başvurularını yaptık" diyor.


İstanbul'un tek alternatifi İzmir

- Çeşme'deki otel ve villa projeniz ile turizme de adım attınız? Turizmde büyümeye devam edecek misiniz?

- Çeşme projemiz çok büyük değil. Önünde bir turizm alanı var ama inşaatına başlamadık. Biz İstanbul-İzmir otoyolunun bitmesi ile Çeşme'nin Bodrum'u bile geride bırakacağına inanıyoruz.  İzmir  ve çevresindeki tatil yöreleri, İstanbul'a çok yaklaşacak. İstanbul'dan çıkıp 3.5 saatte arabanızla Çeşme'de olacaksınız. Ama yörede villa projeleri çok az. Yeni imar planlarının onaylanmasıyla beraber yarımadada yeni arsalar oluşacak. Seçimden sonra o süreç hızlanacak. Şunu unutmayalım İzmir, İstanbul'un tek alternatifidir. 



Yeni Asır


Geri Dön