Dünyanın gözü Sivas'ta! Dünyadan bilim insanları o tarlaya akın etti. Her an müjde gelebilir
Evet yanlış duymadınız, dünyanın gözü Sivas'ta. Bilim insanları bir tarlaya akın etti ve o tarlada çalışma başlattılar. Her an o tarladan müjde gelebilir.
Araştırmacılar dünyanın dört bir tarafından gelerek Sivas'taki o tarlaya akın etti. Çünkü Sivas'taki o tarla sıradan bir tarla değil.
Bütün dünya için önemi büyük olan buğday ve arpayı, kuraklık ve savaşlar vurdu. Hal böyle olunca, buğday ve arpaya ulaşım da zorlaştı. Yaşanan sıkıntının önüne geçmek isteyen Türk bilim insanları ise yeni bir çalışma başlattı.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy'ün öncülüğünde Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi'nce, soğuk ve kuraklığı dirençli, ürün kalitesi yüksek buğday ve arpa çeşidinin geliştirilmesine dair çalışmalar uzun zamandır devam ediyordu.
Üniversitenin 250 dekar alandan oluşan uygulama tarlasında kuraklık, soğuk ve hastalıklara dirençli 3.500 çeşit adaydan elde edilen ürünlerin hasadı yapılırken, söz konusu çalışma ile tüm Dünya'yı etkileyecek kuraklık ve kıtlık tehlikesine karşı tedbir alınması amaçlanıyor.
HASAT DÖNEMİ GELDİ
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, uygun buldukları buğday çeşit adaylarını Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi'ne yollayacaklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
"Burası Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal AR-GE Merkezi. Burada yürüttüğümüz ıslah çalışmaları var. Bu ıslah çalışmalarında tahılların hasat dönemi geldi.
Özellikle arpa, buğday ve yulafta ıslah çalışmalarımız var. Şu anda arpa ve buğdayın hasadını gerçekleştiriyoruz. Burada Sivas ekolojik şartlara uygun yeni çeşitlerin geliştirilmesine yönelik olarak yaptığımız çalışmalar var. Her biri birbirinde farklı genotipik yapıya sahip yaklaşık 3 bin 500 adeti çeşit adayımız var. Bu çeşit adaylarımızdan bugüne kadar gözlemler aldık.
Hasat sonrası da bunların verim düzeylerine ve kalitelerine bakarak uygun gördüklerimizi Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkezi'ne göndereceğiz. Yöremizde de ıslah edilmiş ilk çeşitleri çiftçimize ulaşmasını sağlamış olacağız."