28 / 04 / 2024

DYO, 5 bin boyacı ustasına eğitim verecek!

DYO, 5 bin boyacı ustasına eğitim verecek!

Gelecek yıl itibarıyla belirli iş kollarında çalışanların almasının zorunlu hale getirilmesi planlanan mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak isteyen boya ustaları sınava girecek. DYO, 5 bin boyacı ustasına eğitim verecek...



Gelecek yıl itibarıyla belirli işkollarında çalışanların almasının zorunlu hale getirilmesi planlanan mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak isteyen boya ustaları sınava girecek. Boya üreticisi DYO, Türkiye genelinde yaklaşık 35 bin boya ustasının Mesleki Yeterlilik Belgesi almalarının önünü açacak önemli bir adım attı.



Belgelendirmeye hak kazanma sürecini anlatan DYO Genel Müdürü Serdar Oran, yürütülen çalışmalar kapsamında hazırlıkları tamamladıklarını ve Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK) akreditasyon sertifikasını aldıklarını söyledi. Boya ustalarının belgelendirilmesi çalışmalarında önümüzdeki dönemde öncelikle 500 kişiye ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Serdar Oran, kendilerinin 6 yıldır boya ustalarını ücretsiz eğittiklerini ifade etti. Buna karşın sınava girecek kişilerin eğitim alma zorunluluğu bulunmadığına dikkat çeken Oran, şunları söyledi: “Yasanın 2015’te devreye girmesinin ardından talebin patlamasını bekliyoruz. Sanayici olarak belge veren sadece biz varız. Sınavlarda tarafsızlığın sağlanması için kamera kayıtlarıyla denetim olacak. İşi gerçekten bilen ustalar var. Bu yüzden eğitimler zorunlu değil. Sınavı geçemeyenler mecburen eğitim almak zorunda kalacaklar. Sınavlar 2 aşamalı olacak. Teorik sınavda 20 soru olacak. Bundan sınava girenlerin en az 100 üzerinden 60 alması gerekli. Uygulamalı sınavda ise 80 puan sınır olacak.”


   DYO Akademi Belgelendirme Bölümü bundan böyle teorik ve uygulama olmak üzere iki aşamadan oluşan sınavları geçerek mesleki becerilerini ve yeterliliklerini ispatlayan inşaat boyacılarının, MYK onaylı Mesleki Yeterlilik Belgesi kazanmalarını sağlayacak. Belgeyi alan bir usta 5 yıl sonra tekrar sınava katılmak ve başarılı olmak zorunda. Mesleki Yeterlilik Belgesi, boya ustalarına da büyük avantajlar sunuyor. İnşaat sektöründe çalışanlar için bu belgenin alınması 2015’te yasal olarak zorunlu hale gelecek. Belgeye sahip bir kişiyi işe alan işverenin, prim işveren payını 48 aydan 54 aya kadar devlet karşılıyor. Çalışırken bu belgeyi alanların sigorta primlerini de 12 ay boyunca yine devlet ödüyor. İnşaat sektöründe özellikle de devlet ihalelerinde bu belge zorunlu olarak aranıyor. Belgesiz işçi çalıştıran işveren para cezasıyla karşı karşıya. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu cezaların uygulanması konusunda ciddi yaptırımlar gelmesi bekleniyor.



Zaman 


Geri Dön