27 / 12 / 2024

E-ÇED uygulaması dünyada ilk olma özelliğini taşıyor!

E-ÇED uygulaması dünyada ilk olma özelliğini taşıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının devreye sokmuş olduğu E-ÇED uygulaması dünyada ilk olma özelliğini taşıyor. Bu uygulama ile süreç içerisinde yaşanan zaman kaybı ve kaynak israfına son verildi...




Çevre ve Şehircilik Bakanlığının devreye sokmuş olduğu E-ÇED uygulaması dünyada ilk olma özelliğini taşıyor.  Bu uygulama ile süreç içerisinde yaşanan zaman kaybı ve kaynak israfına son verildi.


Dünyada ilk uygulama olan (e-ÇED) ÇED Sürecinin elektronik ortamda işletilmesi ile başvurunun yapıldığı andan itibaren; yatırımcı süreçleri takip edebiliyor.

Ayrıca yatırımcı ek gereksinimleri, revizyon taleplerini sistem üzerinden takip edip tamamlayabilmek için sürecin bütün aşamalarını şeffaf bir şekilde izleyebiliyor.  Elektronik imza ile çalışan sistem, süreçlerin şeffaf ve etkin bir biçimde yürütülebilmesi, verimliliğin artırılabilmesi açısından büyük önem arz ediyor.

                                                                 

E-ÇED UYGULAMASI İLE ZAMAN VE KAYNAK İSRAFINA SON VERİLDİ


E-ÇED uygulaması ile ÇED Yönetmeliği kapsamında verilen tüm kararlara hızlı erişim sağlanıyor ve kapsamlı bir veri tabanı oluşturuluyor.

ÇED süreci içerisinde evrak akışı elektronik ortamda gerçekleştiği için evrak havaleleri ve postada yaşanan zaman kayıplarının da ortadan kaldırılması mümkün hale geliyor.


Uygulama; ÇED alt yapısını güçlendirmekte ve Türkiye’nin çevresel değerlerinin korunması ve yönetilmesinin daha etkin ve verimli olarak yapılabilmesine imkan sağlıyor.

ÇED sürecinin her aşamasında Proje sahibi (yatırımcılar) kısa mesaj (SMS) ve e-posta yoluyla bilgilendiriliyor.

Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetimi Sistemi ile i-Pad ve Android uygulaması da yapılmış olup akıllı telefon ve tabletlerden harita üzerinde «ÇED Olumlu» ve «ÇED Gerekli Değildir» kararı alan faaliyetler izlenebiliyor.


E-ÇED ile Bakanlık, merkez ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerindeki tüm ÇED süreçleri takip edilebiliyor.


Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetimi Sisteminin devreye alınmasıyla ÇED Raporu ve Proje Tanıtım Dosyalarının kâğıda basılı doküman olarak hazırlanmasına gerek duyulmaması sayesinde, yıllık olarak yaklaşık 61 milyon 500 bin adet A4 kâğıdından tasarruf edildi.


Böylece yaklaşık olarak 50 hektar ağaçlandırmadan elde edilen yutak alan kapasitesine eşdeğer bin ton CO2 eşdeğerinde emisyon salınımı engellendi.

 Bu sayede elde edilecek yaklaşık 300 ton kâğıt tasarrufu ile yıllık olarak yaklaşık; 5 bin yüz adet ağaç kesilmesi engellendi,  132 bin ton temiz su ve 2 milyon 280 bin KWH enerji tasarrufu sağlanmış oldu.


Geri Dön