19 / 08 / 2024

E-Devlet'te görünen emekli maaşları 2025 yılında düşecek! İşte emekli aylığında azalmayı önlemenin formülü!

E-Devlet'te görünen emekli maaşları 2025 yılında düşecek! İşte emekli aylığında azalmayı önlemenin formülü!

Dilekçe tarihine göre emekli aylıklarında ortaya çıkacak olan yüzde 30 – 35 oranındaki düşüş yalnızca 2025 senesinde emekli olanlar ile sınırlı kalmayacak. Peki emekli aylığındaki düşüşün önlenmesi için ne yapılabilir?  




Dilekçe tarihine göre emekli aylıklarında ortaya çıkacak olan yüzde 30 – 35 oranındaki düşüş yalnızca 2025’te emekli olanlar ile sınırlı kalmayacak. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre 5434'e tabi memurlar hariç çalışmaya devam etmekte olan herkesin e-Devlet'te görünen emekli aylığında düşüş olacak. Peki emekli aylığındaki düşüşün önlenmesi için ne yapmak gerekiyor? Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, çalışmaya devam etmekte olanların emekli aylıklarında  yaşanacak olan düşüşle ilgili merak edilenleri kaleme aldı. İşte Ahmet Kıvanç’ın konu ile ilgili o yazısı…

Emeklilik dilekçesini 2024’te verenlere 2025’te verenlere göre yüzde 30 – 35 oranında daha fazla aylık bağlanacağı, 2025’te dilekçe verenlerin bu oranda daha düşük aylıkla emeklilik yaşamına başlayacaklarını duymayan kalmadı. Fakat söz konusu bu aylıktaki düşüş yalnızca 2025’te dilekçe verenler ile sınırlı olmayacak.

Çalışmayı sürdürmekte olan milyonlarca kişinin e-Devlet’te görünen emekli aylıkları da söz konusu bu düşüşten etkilenecek. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre  ilk kez sigortalı çalışmaya 14 Ekim 2008 ve öncesinde başlamış olup 5434 Sayılı Sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na tabi olan memurlar hariç çalışmaya devam etmekte olan SSK’lı (4/a), BAĞ-KUR’lu (4/b) ve 4/c’li herkesin emekli aylığı 2025’ten itibaren bugünkü seviyeden daha düşük olmuş olacak.

E-DEVLET’TE GÖRÜNEN EMEKLİ AYLIKLARI 2025 YILINDA DÜŞECEK

Sigortalı çalışanlar uzun süredir e-Devlet’e girdiklerinde bugün emekli olsalar ne kadar aylık bağlanacağını görebiliyorlar. Çalışmış oldukları her ay emekli aylıklarının ne kadar arttığını da takip edebiliyorlar. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre E-Devlet’te şu an görünmekte olan aylık, bu yılın ocak ayındaki yüzde 49,25 ve Temmuz’daki yüzde 24,73 oranında zamma göre hesaplanmış bulunuyor. 6 aylık dönemlerdeki bu zamlar yıllık yüzde 86,16 artışa karşılık geliyor. Dilekçelerini 31 Aralık 2024’e kadar verenler sistemde şu an görünen emekli aylığını alacaklar.

2025 Ocak’a gelindiğinde de SSK, BAĞ-KUR ve 4/c’lilerin sistemde görünen emekli aylıkları yeniden hesaplanacak.

E-Devlet te görünen emekli maaşları 2025 yılında düşecek! İşte emekli aylığında azalmayı önlemenin formülü!

Konu ile ilgili olarak bir örnek vermek gerekirse  2024 Ocak ayında “zamsız” 16 bin 612 Türk Lirası olan aylık şu an sistemde 30 bin 925 Türk Lirası olarak görünüyor. 2024’te enflasyon yüzde 38, milli gelirdeki büyüme hızı da yüzde 4 çıkarsa aynı aylık 2025 Ocak ayında “zamsız” 23 bin 124 Türk Lirası’na inecek. Bu, emekli aylıklarının yüzde 86,16 zam yerine 2025 Ocak ayında yüzde 39,20 oranında zamma göre hesaplanması anlamı taşıyor.

Eğer yıllık enflasyon yüzde 38 çıkarsa Ocak’ta SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 10,64 oranında zam yapılacak. Söz konusu bu zamdan dilekçeyi 2024 yılında verenler de vermeyenler de faydalanacak.

Çalışmayı sürdürmekten olan örneğimizdeki kişinin emekli aylığı ocak ayında e-Devlet’te 25. bin 584 Türk Lirası olarak görünmeye başlayacak. Söz konusu bu dilekçeyi 31 Aralık 2024 tarihinde vermiş olan kişinin emekli aylığı da gelecek sene Ocak’taki zamla beraber 34 bin 215 Türk Lirası olacak. Aradaki fark yüzde 34’e ulaşmış olacak.
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sene sonu enflasyon tahmini orta noktası yüzde 38 olmak üzere yüzde 34 ile yüzde 42 arasında yer alıyor. Enflasyon ne kadar düşük çıkarsa çalışmaya devam etmekte olanların aylıkları Ocak’ta düşecek.

EMEKLİLİK KOŞULLARINI YERİNE GETİRMEYENLERİ DÜŞÜŞTEN KORUMAK İÇİN FORMÜL NE OLMALI?

Konu ile ilgili olarak edinmiş olduğumuz bilgilere göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı dilekçe tarihine göre ortaya çıkan farkın giderilmesi için bir çalışma yapıyor. Söz konusu bu çalışmanın nasıl sonuçlanacağını, ne tür bir çözüm getirileceğini henüz bilmiyoruz.

Emekli aylığındaki düşüşten, henüz emeklilik koşullarını yerine getirmemiş olup boşta uya da çalışmayı sürdürerek koşulları yerine getirmeyi bekleyen herkesi korumak için “2024’te güncelleme katsayısı 1,8616 olarak uygulanır” şeklinde bir düzenleme yapılması gerekir. Böyle bir düzenleme yapıldığı zaman e-Devlet’te görünen emekli aylıkları Ocak’ta düşmez. Boşta ya da çalışmayı sürdürerek emeklilik koşullarını yerine getirmeyi bekleyen herkes düşüşten korunmuş olur.

Buna karşılık yalnızca 2024 yılı itibarıyla emeklilik koşullarını yerine getirmiş olup emeklilik dilekçesini 2025 ya da daha sonrasına erteleyenlere yönelik bir düzenleme yapılırsa, emekliliği henüz hak etmemiş olanlar bundan faydalanamaz.  Emekliliğe 2025 ya da daha sonra hak kazanacak kişilerin emekli aylıkları, gelecek yıl yukarıda anlattığımız biçimde düşer.

 

ATEM'den konut piyasasına can suyu olacak talep geldi: Gayrimenkul Piyasası Denetleme Kurumu kurulmalı!

Deprem uzmanı Baturhan Öğüt Marmara bölgesine dikkat çekti! Depreme hazır değil!

Prof. Dr. Naci Görür’den yeni deprem uyarısı: Bardağı taşıran son damla olabilir!


Geri Dön