21 / 05 / 2024

E-devletten miras sorgulama hizmeti! 

 E-devletten miras sorgulama hizmeti! 

Geçtiğimiz dönemde Alt-üst Soy Sorgulama, Sefer Görev Emri gibi hizmetlere aşırı ilgi nedeniyle kilitlenen e-devlet'te artık miras kalıp kalmadığını da öğrenebiliyor. Uygulama bugün itibari ile yürülüpe giriyor..



E-devlet, soy ağacı sorgulama ve sefer görev emri uygulamalarının ardından miras uygulaması da getirdi. Vatandaşlar miras kalıp kalmadığını da e-devlet üzerinden sorgulayabilecek.  

Mirasçılık Belgesi hizmeti, bugün iitibariyle hizmete giriyor. Miras Sorgulama hizmetiyle ilgili e-devlet'te   şu ifadelere yer verildi:

"Yargı birimlerinden alınan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talepleri UYAP üzerinden elektronik ortamda 06.03.2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. 16.12.2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda yukarıdaki koşula uyan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” ve Mirasçılık Belgesinin İptali” kararları bu hizmet üzerinden görüntülenebilecektir."

Sorgulama sonucunda  bir miras varsa, bunun için Veraset ve İntikal Vergisi ödenmesi gerekiyor. 2018'de uygulamaya göre, 240 bin liraya kadar olan miraslarda yüzde 1 vergi uygulanıyor. Bu oran, bırakılan miras tutarına göre yüzde 10'a kadar yükselebiliyor.

E-devlet'ten miras sorgulama nasıl yapılacak? 

1- Yakınlarından miras kalıp kalmadığını öğrenmek isteyenlerin ilk olarak e-devlet şifresi kullanarak e-Devlet resmi internet sitesi olan https://www.turkiye.gov.tr/ internet sitesine giriş yapması gerekiyor. 

2- Sonrasında kullanıcı bölümünden T.C kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak kullanıcı girişi yapın.

3- Anasayfada bulunan arama butonuna "Veraset İlami Sorgulama" yazmanız yeterli olacaktır.

E-devlet şifresini unutanlar ne yapacak?

e-devlet şifresini unutmuş olan vatandaşımızın yapacağı öncelikli iş bulunduğu şehirdeki herhangibi bir PTT şubesine başvurmak olacaktır. Orada bulunan veznedara e-devlet şifremi unuttum diyerek bulunduğunuz durumu anlatmalısınız. 

Şifreyi ilk aldığınızda ödediğiniz 2 TL ücreti şifreyi unuttuğunuz zaman 4 TL olarak ücretlendirilecektir. Ücret ödendikten sonra yeni şifreniz kimliğinize tanımlanacaktır. Sürekli olarak aynı durumla karşılaşmamak için şifrenizi not etmenizi tavsiye ederiz. Şifre unutma işlemi ücreti 10 TL’ye kadar yükselebilmektedir.

 

Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön