Genel

E-devletten miras sorgulaması nasıl yapılır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, miras işlemlerini sorgulamak için artık e-devlet üzerinden işlem yapabiliyor. E-devlet üzerinden miras kalıp kalmadığını öğrenmek mümkün. Peki e-devlet üzerinden miras sorgulama nasıl yapılır ve mirasçılık belgesi nereden alınır? İşte miras sorgulama  detayları...

MİRASÇILIK BELGESİ NEREDEN ALINIR?

İlgili kurumlar tarafından yapılan açıklama kapsamında Mirasçılık Belgesi ile ilgili bazı düzenlemeler yapılmıştır.  Başlangıç tarihi 6 Mart 2015 olan bir gelişme ile, yargı birimlerinden elde edilen "Mirasçılık Belgesi Verilmesi" talepleri artık dijital platformda işleme konulmaktadır.

Özellikle, 16 Aralık 2016 tarihinden itibaren, yargısal bir incelemeyi gerektirmeyen durumlar haricinde, 1990 yılından sonraki ölüm tarihine sahip bireyler için "Mirasçılık Belgesi Verilmesi" talepleri UYAP sistemi üzerinden yapılması gerekmektedir. Bu önemli adım sayesinde, ilgili koşula uyan durumlarda hem "Mirasçılık Belgesi Verilmesi" hem de "Mirasçılık Belgesinin İptali" gibi kararlar, bu kullanışlı hizmet aracılığıyla kolayca görüntülenebilecektir.

E-DEVLET ÜZERİNDEN MİRAS SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Miras sorgulama işlemini e-devlet üzerinden birkaç adımla yapabilirsiniz. Bunun için TC kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi bilmek yeterli oluyor. E-Devlet üzerinden miras sorgulama adımları şunlardır:

Adalet Bakanlığı, 2020 yılında e-Devlet platformu üzerinden önemli adımlar atmıştır. 2020 yılı içerisinde 1 milyon 545 bin 224 mirasçılık belgesi ve 2 milyon 879 bin 396 vasiyetname sorgulaması gerçekleştirilmiştir. Bu istatistikler, Adalet Bakanlığının hızla ilerleyen dijital dönüşüm çalışmalarının etkisini gösteriyor. Dolayısıyla UYAP üzerinden miras bilgilerine ulaşılabilir. 

Mirasçıya kalan ev için emlak vergisi ödemek zorunda mı?

Mirasçı kiracıyı çıkarabilir mi? Tevdi Mahalli tayini nasıl olur?

Mirastan mal kaçırma iptal edilir mi? Mirastan mal kaçırma durumunda ne yapılmalı?