27 / 04 / 2024

Mirastan mal kaçırma iptal edilir mi? Mirastan mal kaçırma durumunda ne yapılmalı?

Mirastan mal kaçırma iptal edilir mi? Mirastan mal kaçırma durumunda ne yapılmalı?

Mirastan mal kaçırma, miras konusunda mirasçıların anlaşmazlığa düşmesi durumunda ortaya çıkar. Bu durumda miras hak sahibi bu konuda harekete geçerek tapu iptal davası açabilir. Peki tapu iptal davası nedir, mirastan mal kaçırma durumunda ne yapılmalı? İşte mirastan mal kaçırma ile ilgili detaylar…



MİRASTAN MAL KAÇIRMA NEDİR?

Mirastan mal kaçırma, ailelerin genellikle tek bir çocuğa ya da sadece erkek çocuklarına miras bırakmak amacıyla kullandığı bir yöntemdir. Bu taktikte, miras bırakan kişi taşınmazını tapuda satış işlemi gibi gösterse de aslında gerçekte bu taşınmazı bağışlar.

Söz konusu durumda, devir işleminin geçerlilik şartları arasında yer alan muvazaalı işlem olmaması şartı ihlal edildiği takdirde, söz konusu devir işlemi geçersiz sayılacaktır. Muvazaalı işlem sonucunda zarar gören veraset ilamındaki mirasçılar, tenkis davası açma hakkına sahiptirler. Ayrıca, tapu iptal ve tescil davası da açabileceklerdir.

Mirastan mal kaçırma iptal edilir mi? Mirastan mal kaçırma durumunda ne yapılmalı?

TAPU İPTAL DAVASI NEDİR?

Tapu iptal davası, bir gayrimenkulün hukuka aykırı şekilde tapu kaydının gerçekleştirildiği durumlarda açılan bir davadır. Bu davanın amacı, mahkeme aracılığıyla tapu kaydını düzeltmektir. Bir mülkün miras veya ticari bir anlaşma ile el değiştirmesi, yeni sahibin tapu devir işleminin yetkili makamlar tarafından tescil edilmesine bağlıdır. Tescil işlemi, tapuyu devralan kişinin resmi olarak taşınmazın sahibi olduğunu gösterir. Ancak bazı durumlarda, yapılan tescil işlemine itiraz edilebilir. 

TAPU İPTAL DAVALARI NE KADAR SÜRER? ZAMANAŞIMI VAR MIDIR?

Tapu iptal davalarının süresi Adalet Bakanlığı tarafından belirlenir ve miras mahkemeleri için bu süre genellikle 730 gün (2 yıl) olarak hedeflenir. Ancak, bu süre mahkemenin iş yoğunluğu, uyuşmazlığın niteliği, toplanması gereken deliller gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, tapu iptal davalarının kesin süresi önceden belirlenemez. Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse, tapu iptal davalarının ortalama olarak iki yıl içinde sonuçlanması beklenir.

Diğer yandan, tapu iptal davalarında genel olarak bir zamanaşımı olmadığı belirtilir. Ancak hukuki sebebe göre zamanaşımı süresi değişir. Bu noktada Yargıtay Kararları dikkate alınmalıdır. 

Tapu iptal davası hangi durumda açılamaz? Tapu iptal davası kaç yıl sürer?

Tapuda intifa hakkı ne demek? İntifa hakkı nedir?

Tapu kaç günde alınır? Kimler tapuya başvuru yapabilir? Tapu alırken yaş sınırı var mı? 

Geri Dön