02 / 05 / 2024

e-Fatura ile yılda 5.5 milyar lira tasarruf sağlanacak!

e-Fatura ile yılda 5.5 milyar lira tasarruf sağlanacak!

Kağıt fatura yerine, e-Fatura’ya geçildiğinde, yılda 5.5 milyar TL’ye yakın tasarruf sağlanacak. e-Fatura sürecine yönelik, 3 model geliştiriliyor. Bu yılın sonu itibariyle 30 bine yakın işletmenin e-Fatura uygulamasına geçecek...



Ülkemizdeki işletmelerin tamamına yakınının gelecek birkaç yıl içerisinde, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’in oluşturduğu e-Fatura sistemine geçmesiyle, diğer bir değişle kağıt fatura yerine e-Fatura kullanılmasıyla, yılda ortalama 5.5 milyar TL’ye yakın tasarruf sağlanacaktır.

 

İlk etapta, 2013 yılı Aralık sonu itibariyle 30 bine yakın işletmenin, e-Fatura kullanmaya başlamasıyla, 2014 yılındaki tasarruf oranı, yılda ortalama 2 milyar TL’yi geçecektir.

Nitekim, 1 adet kağıt faturanın; baskı, yazdırma, posta, arşivleme maliyeti 2 TL’yi bulmaktadır ve e-Fatura’ya geçen işletmeler, bu maliyetleri ödemeyecektir.

 

Ülkemiz ticari hayatında, e-Dönüşüm projeleri

 

Ülkemiz ticari hayatındaki e-Dönüşüm projelerinin hızla hayata geçmekte olduğunu ifade eden Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, şunları söyledi:

“Bu yılın sonuna kadar, 30 bine yakın gerçek ve tüzel kişi olan mükellefin, e-Fatura uygulamasına dahil olması gerekiyor. e-Fatura sistemine kayıtlı kullanıcılar, 2014 Ocak ayından itibaren, kendi aralarında, kağıt fatura yerine e-Fatura kullanmaya başlayacaktır. Mükellef işletmelerin önünde, 4 ay gibi kısa bir süre var ve bu süre zarfında hazırlıklarını tamamlamayanların, yeni yılda kağıt fatura kesmesi mümkün olmayacaktır. Mükellef olduğu halde, kağıt fatura düzenleyecekleri ise, cezai yaptırımlar bekleyebilir. Nitekim, ticari hayatta, teknolojik devrim olan e-Fatura uygulaması ile; kayıt dışı ekonomi, naylon fatura vb gibi süreçler de tarihe karışacaktır. Bu yıl 30 bin işletmenin e-faturaya geçmesinin ardından, önümüzdeki yıl ciro muhtemelen 5 milyon TL’ye indirilebilir ve kademeli olarak tüm işletmelerin sisteme dahil edilmesi sağlanacaktır” dedi.  

2013 yılı Eylül ayından itibaren e-Fatura, 2014 yılı Eylül ayından itibaren e-Defter uygulamasına geçileceğini anlatan Mehmet Önder, ardından gelecek e-İrsaliye, e-Ödeme çalışmaları ile de Türkiye ticari hayatında e-Dönüşüm projelerinin hızla hayata geçmekte olduğunu kaydetti.

 

e-Fatura sürecine yönelik, 3 model

 

Bu yılın sonu itibariyle 30 bine yakın işletmenin e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda olduğunu belirten Mehmet Önder, konuşmasına şöyle devam etti:

“e-Fatura’ya başvuru yapılmasının ardından, firmaların e-Fatura sürecine yönelik; portal mı, doğrudan entegrasyon mu veya özel entegrasyon mu, modellerinden birisini seçmeleri gerekiyor. İşletmeler, kendilerine uygun modeli seçerken, ilerleyen dönemlerde, mükellef sayısının daha da artacağını düşünerek, tüm faturalaşma süreçlerini bu sistem üzerinden yapmayı hedefleyerek, BT altyapılarını gözden geçirmeleri lazımdır. Örneğin, doğrudan entegrasyonu seçenler, GİB’in istediği standartlar doğrultusunda; proje, donanım ve arşivleme maliyetlerini analiz etmelidirler. Diğer taraftan, entegratör firma ile e-fatura sistemine dâhil olmada ise, işletmeler uygun maliyetlerle sisteme dahil olabileceklerdir. Burada önemli olan konu; e-Fatura mükelleflerinin, ilerleyen dönemlerde, e-ödeme, e-irsaliye gibi daha birçok e-dönüşüm projesinde ekosistemin bir parçası olacağını düşünerek; gerek kamu, gerek özel sektörde ticari iş sistemlerinin merkezinde olan köklü bilişim firmalardan hizmet almaları gerekmektedir” diye konuştu.

 

Uyumsoft, e-Fatura entegratörü’dür

 

Uyumsoft’un ‘e-Fatura entegratörü’ olduğunu kaydeden Mehmet Önder, mükellef olan tüm işletmelerin e-Fatura sistemine dahil edilmesi süreçlerinde, baştan sona refakat ettiklerini söyledi.   

Türkiye’nin lider kurumsal iş sistemleri firması Uyumsoft’un, özel sektör ve kamu sektöründe 17 yıldır başarılı projelere imza atmakta olduğunu anlatan Mehmet Önder, şunları söyledi:

“Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), İş Zekası (BI) gibi birçok alanda öne çıkan kurumsal iş sistemleri uygulamalarımız ile ülkemizin yanı sıra, Azerbaycan, İngiltere, Arnavutluk, Macaristan, Almanya, Mısır, Hindistan’ın aralarında bulunduğu 10’un üzerindeki ülkede yazılım ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Özel sektörün yanında, kamu sektöründe de başarılı projelere imza atıyoruz. Türkiye ticaretindeki e-dönüşüm projelerini yöneten Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) ve ESBİS (Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi) projelerinin tek yürütücüsü olan Uyumsoft, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da Türkiye’nin ar-ge gücünün takip edildiği Türkiye Ar-Ge portalının tek yürütücüsüdür. Örneğin, bu projelerden MERSİS; Türkiye’nin temel dört veri tabanından birisidir. MERSİS, sanayi, ticaret ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren tüm gerçek ve tüzel kişiler için farklı kurumlar tarafından toplanan verileri, tek çatı altında birleştirmektedir ve kurumlar arasında bu güncel verilerin kullanılmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda baktığımızda MERSİS, ilerleyen dönemlerde e-Dönüşüm projelerinin merkezinde olacak en kritik uygulamalardan biridir. Uyumsoft olarak, büyük verileri saklama konusunda uzmanlığımız ve kurumsal iş sistemleri hakkında ciddi bir bilgi birikimi ve tecrübemiz bulunuyor. Uyumsoft, e-dönüşüm sürecinde, ülkemizdeki işletmelere güvenilir bir yol arkadaşı olmaktadır” dedi.

 

 

*Editöre bilgi:

e-Fatura hakkında genel bilgi

e-Fatura: Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’na göre, tutulması zorunlu olan faturaların elektronik ortamda oluşturma, gönderme, saklama, ibraz aşamalarının gerçekleştirildiği ve tarafları arasında dolaşımını güvenli ve sağlıklı bir biçimde sağlamak amacı ile GİB tarafından oluşturulan uygulamanın genel adıdır.

 

Elektronik Fatura Zorunluluğu Kapsamına Giren Mükellefler

*4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla asgari 25 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar elektronik fatura düzenlemek zorundadır.

*6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) sayılı listedeki kolalı gazozlar, biralar, şaraplar ve diğer alkollü içecekler ile tütün ve tütün mamullerini imal veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla asgari 10 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar da e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

 

Dünyada ve Türkiye’de e-Fatura;

*AB’de, bir önceki yıla göre yaklaşık %30 civarında artarak, ortalamada %33 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

*Dünya genelinde ise, e-faturadaki artış oranının % 20’ler civarında gerçekleşmesi beklenmektedir. Dünya genelinde, e-fatura kullanımının 2013 yılında %5’i geçeceği tahmin ediliyor.

*Özellikle, Latin Amerika ülkelerinde, kayıt dışı ekonomi ile mücadele ve kaçakçılığı önleme çalışmalarının sonucu olarak e-fatura zorunlu tutulmuştur.

*Ülkemizde ise, e-fatura hacmi bugün binde 5’ler seviyesindedir.

 

e-Faturanın, işletmelere sağladığı avantajlar

*e-Faturanın en görünür avantajları arasında, kâğıt faturadan kurtularak; baskı, yazdırma, posta ve arşiv maliyetlerinin çok büyük ölçüde ortadan kaldırılması mümkündür.

*Tedarik zincirlerindeki iş ve işlem süreçlerinin azaltılması, hızlandırılması yönünden, işletmelerin tedarik zincirinin tasarım ve yönetilmesinde kullanılabilecek en önemli araçlardan birisidir.

*e-fatura düzenlemek, satıcı için kağıt faturaya göre % 57; alıcı için ise % 62 daha fazla tasarruf sağlamaktadır. (Billentis, 2013)

*Faturaya ilişkin bilgilerin anında kontrolü, doğrulanması ve anlık uyuşmazlık çözümü, anlık ve otomatik veri kaydı ile hata ihtimalinin en aza indirgenmesi; elektronik arşivleme ve fatura bilgilerine sistem sorgusuyla anında erişim sağlanması ise eko-sistem ve paydaşlarına sağladığı diğer faydalardır.




Geri Dön