30 / 04 / 2024

e-Ticarette yeni dönem başlıyor. Artık internetten alışveriş daha güvenli hale gelecek!

e-Ticarette yeni dönem başlıyor. Artık internetten alışveriş daha güvenli hale gelecek!

Ticaret Bakanlığı, internetten sipariş verilen ürünlere yönelik etkin piyasa ve gözetim mekanizması için yeni bir sistem kuracak. e-Ticarette Ürün Güvenliği Projesi de devreye alınacak.



İnternet üzerinden gerçekleşen ticari faaliyetlere yeni düzenlemeler getiriliyor. Hedef tüketicinin daha güvenli şekilde alışveriş yapması.

Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Raporu'ndan derlenen bilgiye göre, internetin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla klasik alışveriş mecralarından farklı dinamiklere ve kurallara sahip elektronik bir piyasa ortaya çıktı. e-ticaret, giderek artan şekilde tüketiciler tarafından tercih ediliyor. Ancak bu alan denetimi çok da kolay olmayan yeni bir ticaret biçimi oluşturdu.

Bu alanda ihtiyaç duyulan yasal altyapı ihtiyacını gidermek amacıyla hazırlanan "Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu" ile giderek yaygınlaşan e-ticarete konu ürünlerin Türkiye'de etkin denetlenebilmesi ile ilgili yeni kurallar belirlendi.

Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik Taslağına göre internet, telefon gibi uzaktan iletişim araçları yoluyla satışı yapılan ürünlerin şikayet üzerine veya resen denetlenmesinin önü açılacak. İşletmecilerin denetimi yapan yetkili kuruluşlarla işbirliği yapması ve yetkili kuruluşların denetim için gerektiğinde gizli satın alma yoluyla numune elde edebilmesi sağlanacak.

e-Ticarette yeni dönem başlıyor. Artık internetten alışveriş daha güvenli hale gelecek!

776 SATIŞ AĞI ERİŞİME KAPATILDI

Dunya.com’daki habere göre kanunun ardından, Sağlık Bakanlığı, internet üzerinden satışı yapılan ürünlere yönelik 103 denetimde 268 parti ürünü inceledi. Denetimler sonucunda 262 parti ürünün uygunsuz olduğu tespit edildi. Bu ürün partilerinin 218'i kozmetik, 44'ü biyosidal ürünler olarak kayda geçti. Kozmetiklerde ürün tanıtımlarının tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı olması nedeniyle 766 alan adı/URL erişime engellendi. Ayrıca 214 alan adı/URL, inceleme yapılması için Ticaret Bakanlığına bildirildi. Sağlık Bakanlığının, 2022 yılında tespit ettiği uygunsuz ürünlerin yüzde 17'si internet satışlarında görüldü.

BEYAZ EŞYA ENERJİ DENETİMİ YAPILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından internet üzerinden satışı yapılan ürünlere yönelik 2021 yılında başlatılan eko tasarım ve enerji etiketlemesi mevzuatı kapsamında aspiratör ve fırınlara yönelik tarama faaliyetleri sonucu 58 farklı model ürün için yaptırıma gidildi. Yeni enerji etiketlemesi ve eko tasarım kriterlerini karşılayamayan ürünlerin e-ticaret siteleri üzerinden satışı ile ilgili yapılan çevrim içi enerji etiketlemesi denetimlerinde 178 farklı model ürün tarandı ve 82 modelde uygunsuzluk tespit edildi.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön