27 / 04 / 2024

Milyonlar dikkat! Elektrik fiyatlarında yeni dönem başlıyor!

Milyonlar dikkat! Elektrik fiyatlarında yeni dönem başlıyor!

Elektik sektöründe 1 Haziran itibariyle yeni dönem başlıyor. Fiyat risklerini ortadan kaldıracak sistemler devreye alınacak. AVM'ler, OSB'ler, sanayiciler gelecek dönemlerin elektriğini bugünden alabilecek ve fiyat değişimlerinden kendilerini koruyabilecek.



1 Haziran tarihinden itibaren Türkiye'de elektrik sektöründe yeni bir süreç başlayacak. Fiyatlardaki belirsiliklerden kaynaklanan riskleri ortadan kaldıracak Ön Elektrik Piyasası (VEP) ve Yeşil Sertifika (YEK-G) Sistemi devreye alınacaktır.

A Haber'de yer alan habere göre; VEP, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) sektör paydaşları ile yaptığı görüşmelerle şekillendirdiği mevzuat ile piyasa katılımcısına ileride yapmayı planladığı ticaret hacmini belirleme fırsatı sunacak.

Bu alanda AVM'ler, OSB'ler, sanayiciler gibi büyük tüketici sahipleri, gelecek dönemlerin elektriğini bugünden alarak fiyat değişimlerinden kendilerini korumuş olacak. Üreticiler de elektriğini önceden satarak fiyat değişimlerinden etkilenmemiş olacak.

Böylece ilgili işlemlerde gelir öngörülebilirliği de artacacak ve tüm bu fırsatlar maliyetleri düşürerek istihdama da olumlu katkı sağlayacak.

Milyonlar dikkat! Elektrik fiyatlarında yeni dönem başlıyor!

YEŞİL SERTİFİKA

YEK-G sisteminde, tüketicilerin kullandığı elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilip üretilmediği bir sertifika ile garanti altına alınacaktır.

Tasarlanan sistem ile yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen her megawatt-saat elektrik sertifikalandırılacak. EPİAŞ, oluşturacağı piyasa üzerinden talep eden üreticiler adına elektronik YEK-G sertifikası düzenleyecek ve bu belgelerin piyasada alım satımı ile fiyatlar serbestçe belirlenecek.

Milyonlar dikkat! Elektrik fiyatlarında yeni dönem başlıyor!

AB'YE İHRACATI KOLAYLAŞTIRACAK

VEP ile fiyat belirsizliğinden kaynaklanan riskler ortadan kalkacak ve piyasanın öngörülebilirliği daha da artacak. EPİAŞ garantör rolüyle piyasaya olan güveni artıracak. YEK-G ile ihracatçılar yenilenebilir enerji kullandıklarını şeffaf bir şekilde kanıtlayabilecekler. Sistem aynı zamanda Avrupa Birliği'ne ihracatı da kolaylaştıracak.

Teklif geldi: Elektrik faturaları hafifletilecek!

Resmi Gazetede yayımlandı! Elektrik faturalarında yeni dönem!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön