29 / 04 / 2024

Edirne Katı Atık Tesisleri 2 ay sonra açılıyor!

Edirne Katı Atık Tesisleri 2 ay sonra açılıyor!

Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri'nin inşaatının 2 ay içinde tamamlanarak hizmete gireceği bildirildi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tesisin Türkiye'de ki üç-dört tane çevreci tesisten biri haline geleceğini söyledi.




60 yıllık vahşi depolamaya son verecek olan Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri ve Atıksu Arıtma Tesislerindeki yapım çalışmalarını gazetecilerle birlikte inceleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan. tesisin Türkiye'de ki üç-dört tane çevreci tesisten biri haline geleceğini söyledi. 


Gazetecilerle hem tesisi gezen hem de çalışmaları inceleyen Başkan Gürkan şunları söyledi; 'Trakya'da mesela hiç bir düzenli depolama tesisinde arıtma yok, sadece Edirne'de var. 


Düzenli depolama tesisleri var Tekirdağ'da, Kırklareli'nde, Keşan'da ama hiç birinde arıtma ünitesi yok. Hiç birinde ayrıştırma yok. Hiç birinde doğal organik gübre üretimi yok. Böyle bir tesis burası. Tabi burada süreç içersinde şimdi onunda çalışmalarını başlattık. Hem belediyelerin atıksu arıtma tesislerinden hem sanayi atıksu arıtma tesislerinden çıkan çamurdan elektrik üretimiyle ilgili de bir birim olacak burada. Yine çöpün üretUği metan gazından da elektrik üreten ayrı bir ünite de olacak. Yani Türkiye'de ki en komplike tesis olacak. 


İki aya kadar bitiyor. Eylül ayında inşallah buraya ilk çöpü törenle dökmeye başlayacağız. Tabiki içinden ambalaj atıkları ayrıştırılacak, organik atıklar ayrıştınlacak. Sızıntı suları da arıtma tesisimiz de arıtıldıktan sonra sulama amacıyla doğaya salınarak sulama amacıyla kullanılacak. Yeniimaret'teki çöplüğü kapatacağız. Bir proje kapsamında metan bacalarını koyarak orasını kapatacağız. Ardından orasını yeşil alan yapacağız. 


Burası da 850 bin M3'lük bir depo olacak bu ilk lot. Yanındaki ikinci lotunda hazırlığı tamam. Gerek olduğunda burası dolduğunda diğerini açacağız. 

Birinci lot yani burası aşağı-yukarı 10 yılda dolacak ama biz içinden hem gübre üretimi için organik atıkları hem ambalaj ayrıştırmaları alacağımız için bu süre zannediyorum 15 yıldan az olmaz. Birinci lot dolduktan sonra ikinci, üçüncü lot diye diğerlerini açacağız" diye konuştu. 




Geri Dön