23 / 12 / 2024

Edirne Koruma Amaçlı İmar Planı tartışılmalı!

Edirne Koruma Amaçlı İmar Planı tartışılmalı!

EKK Ocak ayında düzenlenen 'Selimiye Meydan Kazısı ve Düzenlemesi' konulu 21. Olağan Genel Kurulu'nun sonuç bildirgesinde Selimiye Çevresi ve kazı alanının tarihsel mimari kimliğine uygun ve bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.



Edirne Kent Konseyi'nin (EKK) Ocak ayı başında düzenlenen 'Selimiye Meydan Kazısı ve Düzenlemesi' konulu 21. Olağan Genel Kurulu'nun sonuç bildirgesinde Selimiye Çevresi ve kazı alanının tarihsel mimari kimliğine uygun ve bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtilerek, burada oluşan görüşlerin mevzuat gereği Belediye Meclis Toplantısı'nda da ele alınması talep edildi. 

Kentlinin bilgilendirilmesi amacıyla Belediye Nikâh Salonu'nda 6 Ocak 2016 Çarşamba günü yapılan 'Selimiye Meydan Kazısı ve Düzenlemesi' konulu panelin sonuç bildirgesi EKK Yürütme Kurulu Başkanı Özer demir taralından açıklandı. Kent Konseyi'nin 21. 

Olağan Genel Kurulu kapsamında yapılan toplantıya 110 kişinin katıldığına dikkat çekilen açıklama şöyle: "Genel kurulumuzda gerçekleşen panelde konuşmacı olarak Arkeolog Doç. Dr. Ahmet Yaraş, Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım Projesi sahibi Mimar Beril Serbes, Selimiye Camii Külliyesi Alan Başkanı Yusuf Şamiloğlu, Edirne Müzesi Uzmanı ibrahim Türkmenoğlu katılmıştır. Konuşmacıların yanında ilgili kurumların ve katılımcıların da katkılarıyla aşağıdaki tespitlerde bulunulmuştur. 

Selimiye Camii'nin önünde, 1588 yılında Yemiş Kapanı Hanı inşa edilmeye başlanmış, 1752 yılında depremde hasar görmüş, daha sonra tamir edilmiştir. En son 1937 yılında Yediyolağzına bakan kısımdaki 12 dükkân da yıkılarak tamamen terk edilmiştir. 

Doldurmak suretiyle meydan olarak tahsis edilen alanda kalan han 1976 yılında tescillenmiştir. 

Kent tarihinin kentliler tarafından sahiplenilmesi önemlidir, ayrıcalıktır ve çağdaş kentli olmanın bir gereğidir. 

Kentimizde Gazimihal Çevresi ve Makedonya Kulesi olumlu çalışmalardır. Ancak tarihi eser olarak çok zengin olan Edirne'de kent arkeoloji çalışmalarında ciddi eksiklikler vardır. 

Selimiye Camii Külliyesinin UNESCO kültürel mirasına kabul edilmesi kentin ortak zenginliğidir. 

Kazı alanı hakkında fazla kurumun yetki sahibi olması bir olumsuzluk gibi görülse de ortak aklın bulunmasında olumluluk olarak değerlendirilebilir. 

Selimiye Meydanında yapılan kazıda ayrıca sondaj kazısı yapılarak geçmişe ait buluntu olup olmadığı kesinleştirilmesi, kent tarihi açısından önemlidir. 

Kazı bilimsel ve arkeolojik standartlara uygun yapılmalı, çıkan buluntular Belediyemiz tarafından kurulması düşünülen Kent Müzesi'nde değerlendirilmelidir. 

Kazı bitiminde yeni yapılar yapılmaması ve burasının arkeolojik park türü halka açılması doğru bir seçenektir. 

Kazılan alanda ortaya çıkarılacak olan taşınmaz kültür mirasının gelecekte nasıl bir koruma önlemi ile korunacağı ve ne şekilde kullanılması planlandığına dair bir sonucun olmaması bir eksikliktir. 

Selimiye Çevresi ve kazı alanı; tarihsel mimari kimliğine uygun ve bir bütün olarak değerlendirilmelidir. 

Selimiye Çevresinde yapılacak düzenleme birbirine oldukça yakın tarihi yapılarla birlikte diğer kültürel ve doğal değerler de dikkate alınarak bütüncül planlama anlayışı çerçevesinde ele alınmalıdır. 

Üzerinde çalışılan 'Koruma Amaçlı İmar Planı' tartışılmamış ve kamuoyuna mal edilmemiştir. Bu nedenle planın kentli ile tartışılması yararlı olacaktır. 

Yarışmayı kazanan proje tamamlandığında ilgililerin ve kentlinin görüşüne açılmalıdır. Genel Kurulda tartışılarak oluşan görüşler; mevzuat gereği Belediye Meclis Toplantısı'nda görüşülmesini arz ve talep ederiz." 


Edirne Hudut


Geri Dön