29 / 04 / 2024

Edirne'nin tarihi konakları restore ediliyor!

Edirne'nin tarihi konakları restore ediliyor!

Edirne'nin asırlık konakları, Kültür ve Turizm Bakanlığının proje ve restorasyon desteğiyle hayata dönüyor. Bu binaların içinde yer alan asırlık konaklar, proje ve restorasyon çalışmasıyla turizme kazandırılacak..



Edirne'nin asırlık konakları, Kültür ve Turizm Bakanlığının proje ve restorasyon desteğiyle hayata dönüyor. Kentte, günümüze ulaşan yaklaşık 45 sivil mimarlık örneğinin bir bölümü kullanıyor, bir kısmı ise harap durumda. Bu binaların içinde yer alan asırlık konaklar, proje ve restorasyon çalışmasıyla turizme kazandırılacak. 

Kültür ve Turizm İl Müdürü İrfan Özcan, Edirne'den göç eden gayrimüslim vatandaşların boşalttığı konakların, ciddi anlamda bakıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Bakım, onanm ve restorasyon bazında vatandaşlara destek verdiklerini belirten Özcan, "Hal böyle olunca, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bunlara destek vermek durumundayız. Bakanlığımız, gerek proje bazında gerek restorasyon bazında elinden geldiğince vatandaşlarımıza yardım ediyor" dedi. Özcan, tarihi konak sahiplerinin müracaatlarının ardından, Bakanlığın uygun gördüğü projelere destek verdiğini dile getirdi. 


Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca kabul edilen projelere uygulama desteği verdiklerini ifade eden Özcan, şöyle konuştu: "Bu destek, evin konumu, özellikleri ve büyüklüğüne göre değişiyor. Karşılıksız kredi yardımımız yetersiz olursa, TOKİ'den düşük faizli ve uzun vadeli kredi kullanma imkanı sunuluyor. Edirne'de  TOKİ  kredileri marifetiyle restorasyon yapan vatandaşlar da var." Özcan, Edirne'deki konakların yeniden hayata dönmesini sağlamak için, vatandaşların Kültür ve Turizm Bakanlığının sunduğu imkanlardan yararlanmalarını sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi. Kredi desteğinin, Edirne'nin ufkunu açacak bir uygulama olduğunu aktaran Özcan, şunları kaydetti: "Özellikle Kaleiçi'deki büyük konaklar arasında, bugün turizme hizmet eden butik otellerimiz var. Büyük otellerde kalmak istemeyen, tarihi havayı solumak isteyen turistlerin kalmalarının mümkün olduğu birçok otel var. Bunların birçoğu da Kültür ve Turizm Bakanlığının sağladığı imkanlarla düzenlenmiş ve otel haline getirilmiştir." (AA) 


Son Dakika


Geri Dön