04 / 01 / 2025

Efes koruma planına belediyeden yeni öneri!

Efes koruma planına belediyeden yeni öneri!

Efes Koruma Amaçlı İmar Planı ile ilgili değişiklik taleplerini değerlendiren, konuyu İmar ve Hukuk Komisyonuna havale eden Selçuk Belediyesi Efes Koruma Amaçlı İmar Planı konusunda yeni öneriler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor...



İzmir 2 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 11.07.2013 tarih ve 2557 sayılı kararı ile Efes Koruma Amaçlı İmar Planı ile ilgili değişiklik taleplerini değerlendiren ve konuyu eylül ayı meclisinde İmar ve Hukuk Komisyonuna havale eden Selçuk Belediyesi Efes Koruma Amaçlı İmar Planı konusunda yeni öneriler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Koruma kurulunun Efes'te yeni servis yolları düzenlenmesi, gezi güzergâhlarında değişiklik yapılması, alan içinde su satış büfeleri gibi sonradan farklı ticari amaçlarla da kullanılabilecek alanların plana işlenmesi, ayrıca mezarlık kullanımı ve tarımsal faaliyetlere ilişkin istekler üzerinde eylül meclisinden bu yana çalışan Selçuk Belediyesi İmar ve Hukuk Komisyonu isteklerin ve değişiklik önerilerinin bir bölümünü yerinde bulurken, Efes çevresindeki tarımsal alanlara ilişkin Koruma Amaçlı İmar Planı ile geliştirilen çözümün Koruma Bölge Kurulu tarafından uygun bulunmaması nedeniyle Yüksek Kurula başvuru yapılması konusunda çalışma başlattı.

İzmir 2 No'lu Koruma Bölge Kurulunun 658 sayılı Arkeolojik Sitler Koruma Kullanma koşullarına ilişkin İlke Kararını gerekçe göstererek kabul etmediği, Selçuk Belediyesi önerisinde; Efes çevresinde bulunan meyve bahçelerinde ağaçların sökülmesi ve yenilenmesine izin verilmesi öngörülmüştü.

İzmir 2 No'lu Koruma Bölge Kurulu tarafından kabul edilmeyen öneride ısrarcı olan Selçuk Belediyesi, şimdi de bu konuda engel oluşturan 658 sayılı Arkeolojik Sitler Koruma Kullanma koşullarına ilişkin İlke Kararının değiştirilmesi için Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kuruluna başvurmaya hazırlanıyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür "Efes çevresindeki alanlarda Antik Çağlarda da tarım yapılıyordu, bugün de yapılıyor. Bu yeşil dokunun korunması önemli. Bu alanlarda tarım yapılmaması kontrolsüz, bakımsız ve yangına müsait bir alana dönüşmesine neden olacaktır. Bu kültür varlıkları için daha büyük bir tehlikedir. Bu alanlarda tarım yapılması kültür varlıkları ve Efes'in korunmasına da sağlamaktadır" dedi. 



Yeni Ekonomi


Geri Dön