26 / 12 / 2024

Ege Demir 15 milyon dolarlık tesis yatırımı yaptı!

Ege Demir 15 milyon dolarlık tesis yatırımı yaptı!

Egedemir Yönetim Kurulu Üyesi Nurçin Erdem Egedemir Geri Kazanım ile cüruftan ayırdığı skal çeliği kütük haline getirmek için 15 milyon dolarlık yatırımla kurduğu tesis ile kapasitesini artıracağını söyledi...




Egedemir Geri Kazanım, cüruftan ayırdığı skal çeliği kütük haline getirmek için 15 milyon dolarlık yatırımla kurduğu tesis ile kapasitesini artıracak. Demir-çelik firmaları için bertarafı büyük bir sorun olan cürufu işleyip farklı ürünler olarak geri kazandıran Egedemir'in yeni hedefine odaklandığım belirten Yönetim Kurulu Üyesi Nurçin Erdem, "Demirçelik firmalarına atık giderme ve kütük tedariki hizmeti veriyoruz. 

Bir diğer kuruluşumuz olan Özerdem Demir ise standart inşaat demiri ticareti ile ölçü-kesim yapıyor ve proje bazlı inşaat demiri üretiyor. Tesisimizin aylık 5 bin ton olan kapasitesini, yeni ocak yatırımımızla 9 bin tona çıkaracağız" dedi. 

Geri kazanım projelerini hayata geçirmek amacıyla sektöre adım attıklarını dile getiren Nurçin Erdem, "Egedemir ve Özerdem Demir, babam Erdoğan Erdem tarafından kuruldu. Babam, 2006 yılında geri kazanım projelerini hayata geçirmek amacıyla bu işe başladı. Projeler için gereken geri dönüşüm lisanslarım almak çok uzun sürdüğü için, bir yandan da inşaat demiri ticareti işini sürdürdü. Egedemir, demir-çelik tesislerinin cüruflarını işleyerek şu an sektör için, son derece önemli bir fonksiyonu yerine getiriyor" ifadelerini kullandı. 

Tehlikesiz atık sınıfında yer alan cürufu, demir-çelik işletmelerinden alıp kırma eleme yöntemiyle çelik hurdaları ve agrega olarak ayrıştırdıklarını söyleyen Nurçin Erdem, şöyle konuştu: "Başlangıçta elde ettiğimiz çelik hurdalarını değerlendirilmek üzere demir-çelik fabrikalarına gönderiyorduk. Katma değeri artırma yönündeki çabalarımız sonucu, geçen yıl elde ettiğimiz skal çeliği eritip kütük haline getirdiğimiz bir yatırım yaptık. Aliağa OSB'de geçen sene ağustos ayında temelini attığımız bu tesisi, geçtiğimiz mart ayında devreye aldık. Bu süre, bir demir çelik tesisi için rekor sayılır." Çelik üreticilerinin ihtiyaçları olan hurdayı büyük oranda ithalat yoluyla sağladıkları bilgisini veren Nurçin Erdem, "Biz, 15 milyon dolar yatırım yaptığımız bu tesisle, bir miktar da olsa hurda ithalatını azaltmayı hedefledik. Burada elde ettiğimiz kütükleri, demir-çelik firmalarına satıyoruz. Tesisimizde, 15 tonluk ocaklarımız var. Aylık üretim kapasitemiz 5 bin ton. Bu ay, yeni ocağın gelmesiyle kapasiteyi 9 bin tona çıkardık" diye konuştu. 

Cüruf bertarafımn demir-çelik tesisleri için ciddi bir sorun olduğuna dikkat çeken Erdem, şunları söyledi: "Cüruftan elde ettiğimiz skal çeliği kütüğe dönüştürürken, agregayı ise kilit parke taşı, bordür yağmur oluğu, beton ve raspa imalatında kullanıyoruz. Cüruf geri dönüşümünden toplamda sekiz ürün elde ediyoruz. Bu ürünleri düşük maliyet ve yüksek kalite standartlarım yakalayarak piyasaya sunuyoruz. Ar-Ge çalışmalarında cüruftan elde edilen agreganın hem mukavemetinin hem de özgül ağırlığının yüksek olması sayesinde asfalt yapımında ideal dolgu malzemesi olarak kullanılabileceğini gördük ve  İzmir  Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzbeton ile ortak çalışma yürüttük" Geri kazanımda, cüruf dışı ürünlerle çeşitliliği artıracaklarını vurgulayan Erdem, atık kodları ve lisans sayılarının genişlemesi sebebiyle kağıt ve plastik geri kazannmna yöneldiklerini belirtti. 

"Projeye uygun demir hazırlıyoruz" Özerdem Demir'in Aliağa'daki tesisinde standart demir satışına ek olarak gelen taleplere göre, ölçü kesim yaparak inşaat demiri hazırladığım anlatan Nurçin Erdem, "Burada inşaat projelerine göre şekillendirme ve büküm yaparak müşterilerimize en uygun maliyetlerle hazır çözümler sunuyoruz. Bir diğer ürünümüz de fore kazık. Gelişen inşaat teknolojisini her alanda takip ediyoruz. İtalyan menşeili makineler ile istenilen ölçüde fore kazık imal ediyoruz. Ayrıca özel makineler ve uzman işçilik ile diyafram duvarı gibi proje bazlı inşaat demiri hazırlıyoruz" şeklinde konuştu. 

Son dönemde de pek çok büyük inşaat projesinde yer aldıklarına değinen Nurçin Erdem, şunları kaydetti: "Şu an İzmir'de Folkart, Nida İnşaat ve Miray İnşaat'a hizmet veriyoruz. İstanbul'da Ağaoğlu, Varyap gibi kuruluşların projelerinde çalıştık. Habaş ve İDÇ'nin yeni yatırımlarında da başta fore kazıklar olmak üzere bizim işlediğimiz ürünler kullanıldı. Bir diğer ürünümüz de manşonlu demir bağlantı elemanları. Yaklaşık dört yıl önce Türkiye pazarına sunduğumuz bu ürünleri, başlangıçta ithal ediyorduk, iki yıl önce imalatına başladık. Yerli imalatla maliyeti yarı yarıya düştü. Sistemde son teknolojiye sahip makineler, kullanılarak soğuk şekillendirme ve ovalama tekniği ile inşaat demirine diş açılıyor; demirler tel yerine bağlantı manşonu ile vidalanarak birleştiriliyor. Bu da yapıların dayanıklılığını artırıyor."


Dünya Sektörel


Geri Dön