22 / 11 / 2024
fuzul

Ege Yapı'dan 2.5 milyar liralık 7 proje!

Ege Yapı'dan 2.5 milyar liralık 7 proje!

Ege Yapı, 2,5 milyar lira yatırdığı İstanbul’daki yedi projesini iki yıl içinde tamamlamayı planlıyor. Sonrasında hedef, Anadolu ve yurt dışı. Bir de inşaat dışı işleri büyütmek...




İnanç Kabadayı, Ege Yapı’nın İstanbul, Burhaniye’deki üç katlı genel merkezinin şık tasarımlı dinlenme odasında şirketinin ana stratejisini iki kelimeyle özetliyor: “Altın Üçgen”. Bugüne kadar 1,3 milyon metrekarelik proje tamamlayan ve 3,5-4 milyar liralık değer yaratan inşaat şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı, “Tüm projelerimizi Kartal, Kağıthane ve Basın Express’in köşelerini oluşturduğu altın üçgen içinde gerçekleştiriyoruz” diyor ve hemen ekliyor: “Çünkü bu bölgede nüfus yoğun, arz kısıtlı.”

Forbes Dergisi'nden Belce Örü'nün haberine göre, 45 yaşındaki İTÜ mezunu inşaat mühendisi, bir buçuk yıl önce “altın üçgen” olarak adlandırdığı bu bölgede 2,5 milyar liralık yedi (dördü Avrupa Yakası’nda) yeni proje gerçekleştireceklerini açıklamıştı. Bu yatırımların ilk halkası Kordon İstanbul, 820 milyon lira yatırımla son yıllarda kentin en değerlenen bölgesi Cendere Vadisi’nde iki etap halinde yükseliyor. İlk etabın satışları tamamlandı, ikinci etap satışları devam ediyor. Ardından 105 milyon lira yatırımla gerçekleşen Premium Ofis Beylerbeyi Şubat 2018’de tamamlandı. 302 milyon lira yatırımla Yedikule’deki 40 dönüm arazi içinde otel ve rezidanslardan oluşan ve Emlak Konut ile kar-zarar ortaklığında yapılan “Cer İstanbul” ve Çekmeköy’deki 110 milyon lira yatırdıkları Çamlıyaka Konakları da satışı devam eden projeler. Kabadayı, Temmuz 2021’de teslim edecekleri Has-köy’deki karma proje için de ön talep almaya başladıklarını söylüyor.

Yeni Sahra ve Çekmeköy’deki karma projelerin inşaatına ise gelecek yıl başlanacak. Sona geldikleri projelerin rüzgarıyla İnanç Kabadayı, şirketinin gelirlerinde 2019’da yüzde 10’luk bir artış bekliyor. 2020 sonunda ise 450 milyon liranın üzerine çıkacaklarını hesaplıyor. İnanç Kabadayı, piyasanın durgunlukla boğuştu bir dönemde büyük yatırımlara girişebilme cesaretinin ilk örneğini, 2011’de, şirketi henüz küçük çaplı konut projeleri inşa ettiği günlerde, Batışehir ihalesini alarak sergilemişti. Aslında Kabadayı iş hayatına profesyonel olarak başladı. Harita mühendisi bir baba ve ev hanımı bir annenin ortanca çocuğu olarak 1974’te doğan İnanç Kabadayı, İTÜ’den 1996’da mezun oldu ve 10 yıl bir inşaat firmasında çalıştı. Stajyer olarak işe girip üst düzey yöneticiliğe kadar yükseldiğini anlatıyor.

Ege Yapı’yı ise 2006’da kurdu. Kariyerindeki bu yol ayrımının temelinde, o dönem hızla büyüyen inşaat sektöründeki potansiyeli değerlendirmek istemesi var. “Çalıştığım şirkette edindiğim yurtiçi ve yurtdışı proje tecrübesi de harekete geçmek için motivasyon sağladı” diyor. İlk işi ise bir arkadaşının İstanbul, Ataşehir’deki arazisine inşa ettiği 14 daire ve iki dükkanlı proje oldu. 2008’de babasının bir arkadaşıyla birlikte Sarıyer ve Esenyurt’ta konut projeleri üstlendi. Ama asıl sıçramayı 2011’de ihalesini kazandığı Batışehir projesiyle yaptı. İçinde 4 bin konut, 300 rezidans, 140 ticari alan, okul ve iki otel bulunan Batışehir’i, Kabadayı “o dönemde Türkiye’nin en büyük projesiydi” diye tanımlıyor. 2 milyar liralık projede güçlü bir finansman kaynağı elde etmek için katılım bankası Albaraka Türk ile kar zarar ortaklığı yapmışlardı. “O zaman için tek başımıza üstlenebileceğimiz ve yönetebileceğimiz bir proje değildi” diye açıklıyor ortaklığın nedenini ve hemen ekliyor: “Ayrıca ihalede elimizi de güçlendirmiş olduk.” Bu ortaklık 2017’de gayrimenkul yatırım fonuna dönüştü. Yüzde 98’i satılan Batışehir kendileri için kapandı ama şirketin portföyünde iyi bir referans olarak kalmayı sürdürecek. Forbes’un 2014’te “Getiri Potansiyeli En Yüksek Proje” seçtiği Batışehir’in başarısını Kabadayı, “İlgilendiğimiz gayrimenkul projesinin gelecekte sürdürülebilir getiri sağlayıp sağlamayacağı önem atfettiğimiz bir husus” diyerek açıklıyor.

Ege Yapı, bugüne kadar 1 milyon 300 bin metrekarelik proje tamamladı, 3,5-4 milyar lira arasında değer yarattı. Kabadayı bundan sonra da hız kesmeden yatırımlarına devam edeceklerini söylüyor. Şimdilerde hareket alanını genişletmek için yurtdışmda müteahhitlik yapmak için fırsatları araştırıyorlar. Afrika ve Rusya öncelikli bölgeler... Kabadayı, Rusya’da bir endüstriyel tesisin yapımını üstlenmek üzere olduklarını söylüyor ve ekliyor: “Küçük bir iş ama pazarı anlamamıza yardımcı olacak.” Gayrimenkul geliştirme tarafında ise İstanbul dışına çıkmak planları arasında. “Birincil pazarın ihtiyacına yönelik projeler geliştirdiğimiz için bugüne kadar altın üçgenin içinde kaldık” diyor, “Gelecek dönemde yatırımlarımızın bir kısmını İstanbul dışına kaydıracağız.”

Ana işin dışında büyütmeyi istediği diğer işler ise 2018’de girdikleri turizm ve yenilenebilir enerji. “Odağımızı dağıtmak istemiyoruz ama etkileşimde olduğumuz alanları kolluyoruz” diyor Kabadayı, “Özellikle atıktan enerji üretmek küçük ölçekli bir iş ama önemsediğimiz ve geliştirmeye devam edeceğimiz bir yatırım.” Bu alanda teknoloji sahibi bir girişimciyle çalışacaklarını ve 2,5 milyon lira yatırımla kurdukları şirket çatısı altında fizibilite çalışmaları yaptıklarını anlatıyor. Turizmde ise Türkiye’de son dönemde popüler olmaya başlayan “service apartment” konseptinde markalı bir rezidans için uluslararası bir otel zinciriyle anlaşma yapmak üzereler. “Aslında Batışehir projesi içinde aynı mantıkla 175 üniteli Radisson Blue Residence City’i yaptık. Şimdi bu işi ayrı bir şirket çatısı altında yapacağız” diyor ve ekliyor: “Günümüz koşullarında esas faaliyet alanlarımızı nasıl geliştirebilir, daha fazla ne katabiliriz bunun arayışı içindeyiz.”

 

Son 4 ayda konut satışları hızlanacak!


Geri Dön