06 / 05 / 2024

Ege'de kruvaziyer turizminin şampiyonu Kuşadası oldu!

Ege'de kruvaziyer turizminin şampiyonu Kuşadası oldu!

Alsancak Limanı'na sıkı rakip geliyor. Geçen yıl Aliağa'daki iki ayrı konteyner limanından taşınan yük miktarı, Alsancak Limanı'na yaklaştı. Ege'de kruvaziyer turizminin şampiyonu ise Kuşadası oldu




Geçen yıl Aliağa'daki iki ayrı konteyner limanından taşınan yük miktarı, Alsancak Limanı'na yaklaştı. Ege'de kruvaziyer turizminin şampiyonu ise Kuşadası oldu


Alsancak Limanı'nın yük limanı mı yoksa sadece yolcu limanı mı olarak kullanılması gerektiği konusunda tartışma sürerken 2013 yılı liman verileri şaşırtıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Geçen yıl Aliağa'daki iki ayrı konteyner limanında taşınan yük miktarı, Alsancak Limanı'na yaklaştı. 2008'de tarihi rekoru kırarak 895 bin TEU'luk konteyner elleçleyen Alsancak Limanı'nın toplam konteyner yük kapasitesi, geçen yıl 697 bin TEU'ya geriledi. Geçen yıl 429 bin TEU olan Aliağa'daki Nemport ve Ege Gübre'nin konteyner elleçleme kapasitesi ise 477 bin TEU'ya çıktı. 


Yüzde 25 artış

Deniz Ticaret Odası  İzmir  Şubesi'nin açıkladığı istatistiklere göre geçen yıl Alsancak Limanı'na 423'ü Türk bayraklı, 1839'u yabancı bayraklı olmak üzere toplam 2 bin 262 adet gemi yanaştı. Bir önceki gün 705 bin TEU olan konteyner elleçleme kapasitesi geçen yıl 697 bin TEU'ya geriledi. Aliağa Nemrut Limanı'nda 2010 yılında hizmete giren Nemport ve Ege Gübre limanlarının yük elleçleme kapasitesi ise 477 bin TEU oldu. Nemport Limanı'nın 500 bin TEU, Ege Gübre Limanı'nın 1 milyon TEU olmak üzere Nemrut limanlarının toplam kapasitesi 1.5 milyon TEU'ya ulaştı. İzmir ve Aliağa limanlarında elleçlenen toplam konteyner miktarı 2008 yılında 895 bin TEU iken, 2013 yılında 1 milyon 175 bin TEU'ya çıktı. Elleçlenen yük miktarında 5 yılda yaklaşık yüzde 25 artış sağlandı.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Aliağa'daki limanların hizmet kalitesi ile hızla büyürken, Alsancak Limanı'nın yerinde saydığını söyledi. Öztürk, "Olması gereken buydu. Beklediğimiz de buydu. Aliağa limanları her geçen sene performansı artırarak hizmet vermeye devam ediyor. Hizmet kalitesi önemli. İyi hizmet ile gemiler limanda fazla beklemiyor. Bu tür kriterlerden dolayı Aliağa limanları daha iyi noktaya gelecek.


Rakamlar Aliağa'da 

yapılacak yatırımların da ne kadar doğru olduğunu gösteriyor" dedi. Alsancak Limanı'nın geçen yıla göre olduğu yerde kaldığını dile getiren Öztürk, limanın daha fazla büyümesi isteniyorsa yatırımın şart olduğunu söyledi. Bu tablonun Alsancak Limanı'nın önemini azaltmadığına dikkat çeken Öztürk, "İzmir limanlar şehri. Çandarlı'dan İzmir'e kadar olan bölgede limanların işlevine devam etmesi gerekiyor" diye konuştu.


451 gemi 583 bin yolcu getirdi

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin açıkladığı istatistiklere göre 2013 yılında Ege'de kruvaziyer turizminin şampiyonu Kuşadası oldu. Kuşadası Limanı'na 451 gemi, 583 bin yolcu getirdi. Alsancak Limanı'na gelen kruvaziyer gemisi sayısı 191'de kalırken, yolcu sayısı 480 bin oldu. En büyük atağı Çeşme Limanı yaptı. Çeşme'ye 53 gemi 35 bin yolcu getirdi. Dikili Limanı ise son 2 yıldır kan kaybediyor. 2011'de 34 gemi ve 17 bin olan yolcu sayısı geçen yıl 22 gemi ve 6 bin 400 yolcuya geriledi.



Yeni Asır




Geri Dön