18 / 05 / 2024

Eğer beklentiler gerçekleşirse...! 2024'e bu faiz ve anflasyonla gireceğiz

Eğer beklentiler gerçekleşirse...! 2024'e bu faiz ve anflasyonla gireceğiz

Reuters’ın enflasyon beklentileriyle alakalı 28 kurumla yaptığı anket çalışmasını yayınlandı. Bu ankete göre, enflasyonun  2023 sonunda %42.5 olması bekleniyor



Reuters'ın 28 kurumla yaptığı ankete göre 2023 senesi büyüme beklentileri %0.9 ila %4.1 seviyesinde yer alıyor. Ankete katılan kurumlar 2024 senesinde da Türkiye  ekonomisinin benzer bir performans göstererek %3 büyüyeceğini ön görülüyor. Hükümetin Eylül ayında açıkladığı orta vadeli programındaki (OVP) ön görülere 
oranla ekonomi bu senelerde sırasıyla %5 ve %5.5 büyüyecek.

Ekonomi 2022'nin ilk yarısında %7.5 üzerinde büyüme tuttururken TL'deki değer kaybı ve Rusya'nın Ukrayna'ya savaşı gündemdeydi. Enerji piyasasındaki ücret yükselişlerinin da etkisiyle enflasyon %85'in üzerine yükseldi. İktidar bu dönemde, cari fazla odaklı kredi ve büyüme politikalarını öne çıkardı ve az faiz uyguladı.

Türkiye'nin ana ihracat pazarı AB başta olmak üzere, küresel faiz yükselişleri, global resesyon endişeleri, öncü PMI bilgileri dış talebin zayıfladığını işaret ediyor.  2022 senesinin üçüncü çeyreğinde bu yavaşlamanın etkisiyle büyüme %3.9 olarak gerçekleşti.

Anketteki medyana oranla ekonominin 2022 senesinde hükümetin beklentilerine paralel %5 büyüdüğü ön görülüyor.

Eğer beklentiler gerçekleşirse...! 2024 e bu faiz ve anflasyonla gireceğiz

Ekonomi yönetiminin çözmeyi öngördüğü cari açığın ise yüksek enerji ücetleri ve Türkiye'nin ihracat yaptığı pazarların küçülme ihtimali ile 2023 senesinde gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) %4.3'ü 2024 senesinde %3.5'i civarında gerçekleşmesi ön görülüyor.

OVP'de hükümet bu göstergenin 2023 ve 2024 senesinde sırasıyla %2.5 ve %1.4 oranında olacağını öngördü.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön