29 / 04 / 2024

Eğirdir Gölü belediye çöplüğüne döndü!

Eğirdir Gölü belediye çöplüğüne döndü!

Trabzon Uzungöl'ün ardından bir içimizi acıtan haber de Isparta Eğirdir'den geldi. Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynağı olan Eğirdir Gölü, tam bir çöplüğe döndü Koruma kararı alınan göle, çöpleri belediyenin araçlarının döktüğü ortaya çıktı



Türkiye'de hangi doğal güzelliğin kıymetini biliyoruz ki... Trabzon Uzungöl'ün ardından bir içimizi acıtan haber de Isparta Eğirdir'den geldi. Eğirdir Gölü, Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su kaynağı ve içme suyu olarak kullanılması nedeniyle koruma altında. Ayrıca gölün su kalitesinin tehlikede olduğu gerekçesiyle Isparta Valiliği ile TÜBİTAK tarafından üç yıl önce koruma eylem planı yapıldı.

ÖZEL KARARLAR ALINDI
Bu kapsamda özel hükümler belirlenen Eğirdir Gölü'nün kıyısı çöplüğe döndü. Koruma eylem planında yer alan özel hükümlere göre, yerleşim alanlarının atıkları ile zirai atıkların göle karışmasının engellenmesi vurgulanırken, gölü kirletenlerin başında belediye yer aldı. Gölün kıyısına çöp döken belediyenin katı atık toplama aracı, ise görenleri dehşete düşürdü. Ayrıca bir yıl önce ruhsatı bulunmadığı gerekçesiyle kapatılan hayvanat bahçesi ile gölde balık yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla oluşturulan havuzların, bugün çöplük alanı olarak kullanıldığı tespit edildi.

BALIK AVLAMAK YASAK
çevreciler, Eğirdir Gölü'nün Türkiye'nin gözbebeği olduğunu belirterek, bu nedenle koruma altına alındığını söyledi. Koruma çalışmaları kapsamında göle yakın yapıların yıkıldığını, balık avcılığının yasaklandığını belirten çevreciler, 'Ama belediye topladığı çöpleri göle dökmekte sakınca görmüyor' dedi.

OLMUşž OLABİLİR!
Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, önce böyle bir olay olamayacağını belirtti. Ancak çöplük alanın ve Eğirdir Belediyesi'ne ait çöp arabasının çöpleri dökerken çekilen fotoğrafları gören Özmeral, 'Olmuş olabilir ama bilgim dahilinde değil. Bundan sonra olmaması için tedbir alacağım'' dedi.

Hayvanat Bahçesi'nin yanında bulunan balık yetiştirme havuzlarını, sinek olduğu gerekçesiyle doldurma çalışması başlattıklarını dile getiren Özmeral, 'Bu olay, doldurma çalışmaları sırasında meydana gelmiş olabilir' diye konuştu.
Takvim


Geri Dön