28 / 04 / 2024

ODTÜ Mimarlık öğrencileri, Kanadalı C.A.S.T ile kumaştan beton kalıbı üretti!

 ODTÜ Mimarlık öğrencileri, Kanadalı C.A.S.T ile kumaştan beton kalıbı üretti!

ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri ve Kanada'da kurulu Mimari Yapı ve Teknoloji Merkezi'nin ortak çalışmasıyla kumaştan beton kalıpları üretildi



ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşen Savaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kanada Manitoba Üniversitesi'nde kurulan C.A.S.T. Mimari Yapı ve Teknoloji Merkezi'nin hayal gücünü zorlayarak, betona hayat veren araştırmalar yaptığını anlattı. 


Merkezde araştırma ve üretim için güzel sanatlar, mühendislik ve mimari tasarım alanlarını kapsayan çok çeşitli araştırma ve üretim yöntemleri kullanıldığını dile getiren Savaş, C.A.S.T.'ın ahşap ve metal yerine tekstil kalıplarla form üretimi yapan ilk araştırma laboratuvarı olduğunu söyledi. 


Merkezin kurucusu Mark West'in sanat ve yapım teknolojisi eğitimini Cooper Union'da tamamladığını belirten Savaş, West'in dünyada esnek kalıpla beton yapıların dökümü alanında birçok yöntemin mucidi kabul edildiğini kaydetti. 


''Bu yöntemle kiriş, duvar ve yüzeyler de üretilebilir''


Savaş, ODTÜ Mimarlık Fakültesi olarak Mark West ile ortaklaşa düzenledikleri etkinlikte, esnek kalıplarla beton dökümü üzerine çalıştıklarını ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen öğrencilerin üretime doğrudan katıldığını belirtti. 


Kullandıkları yöntemde beton yapıların sınırlarını zorladıklarını, betonu bir kez kullanılan ahşap ve beton kalıplar yerine tekstil kalıplara döktüklerini aktaran Savaş, böylece daha yaratıcı, daha estetik, daha ucuz, daha hafif ve çevre dostu üretimlerin yapılabildiğini kaydetti. 


Mimarların kumaş sayesinde istedikleri dokuyu yaratabildiklerine işaret eden Savaş, böylece üçüncü boyutun da yakalanabildiğini dile getirdi. Savaş, ''Kumaşlarla önce istenen boyutta formlar oluşturuluyor. Daha sonra bu kalıplara alçı ya da beton konup üzerine kapak kapatılıyor. Tekstil kaldırıldığında ise doku rahatlıkla görünebiliyor'' dedi. 


Tekstille beton kalıp hazırlama yönteminin, mimarların yaratıcılığını destekleyeceğini vurgulayan Savaş, ''Öncelikle alçıyla çalıştık. Daha sonra betona geçtik ve bu yöntemle gerçek kolonlar ürettik. Kolonlar mühendislik hesaplamaları yapılarak üretildi. Aynı şekilde bu yöntemle kiriş, duvar ve yüzeyler de üretilebilir. Böylece kalıbı değiştiriyoruz ve yüzeyleri istediğimiz şekilde renklendirebiliyoruz ve doku verebiliyoruz'' diye konuştu. 


Savaş, bu yöntemle binaların cephesiyle ilgili önemli değişiklikler yapılabileceğine işaret etti. 


Yöntemin aynı zamanda çevre dostu olduğunu vurgulayan Savaş, ''Betonarme yapıları inşa etmek için kullanılan kalıplar, geri dönüşü olmayan malzemelerle üretiliyor. Ancak kullandığımız yeni yöntemde ise tekstil kalıp tekrar tekrar kullanılabiliyor'' dedi. 


Esnek kalıpların mucidi West


Mark West ise Antik Roma'dan beri betonun sert kalıplara dökülerek üretildiğine dikkati çekerek, ''Artık çok kolay üretilen ve çok ucuz tekstillerimiz var. Bunlar aynı zamanda betonu taşıyabiliyor. Esnekliği nedeniyle alışılagelmiş kalıp yöntemleriyle elde edilemeyen yumuşaklıkta yüzeyler ve dokular elde edilebiliyor'' ifadelerini kullandı. 


Kumaş kalıpların en önemli özelliğinin birçok kez kullanılması olduğunu vurgulayan West, ''Bu kalıplar, betonu çok yumuşak ve şekil alabilir kılıyor. Tekstil, tekrar tekrar kullanıldığı için çevreyi koruyan, geçirgen olduğu için çok daha güçlü beton üretme özelliğine sahip bir malzeme'' diye konuştu. 


AA



Geri Dön