29 / 04 / 2024

Ehliyet yenileme ne zaman yapılır? Yenileme ücreti ne kadar?

Ehliyet yenileme ne zaman yapılır? Yenileme ücreti ne kadar?

Ehliyet yenileme, sürücülerin belirli dönemlerde yapması gereken bir işlemdir. Bunun için, 2024 yılında belirlenen ücret tutarını ödeyerek ehliyet yenileme işlemi yapılır. Peki ehliyet yenileme ne zaman yapılır ve yenileme ücreti ne kadardır? İşte ehliyet yenileme ile ilgili bilgiler...



2024 YILINDA EHLİYET YENİLEME NE ZAMAN YAPILACAK?

Trafik Kanunu uyarınca, ehliyet yenileme işlemleri için son tarih olarak 31 Aralık 2024 belirlenmiştir. Eski tip sürücü belgelerinin geçerliliği de aynı tarihte, yani 31 Aralık 2024'te sona erecektir. Dolayısıyla, halihazırda eski tip sürücü belgesine sahip olan bireylerin, ehliyetlerini bu tarihe kadar yenilemeleri gerekir.

EHLİYET YENİLEME İŞLEMİ NE ZAMAN YAPILIR?

Ehliyetin süresi sona erdiyse, yenileme sürecine başlamak için öncelikle "Sürücü Olur" sağlık raporu almanız gerekiyor. Sağlık raporunu aldıktan sonra, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi üzerinden online olarak ya da ALO 199 hattını arayarak yeni sürücü belgesi için randevu alabilirsiniz. 

 Ehliyet yenileme ne zaman yapılır? Yenileme ücreti ne kadar?

Eski tip bir ehliyete sahipseniz ve ehliyetinizi yenilemek istiyorsanız, ehliyet yenileme işleminde 2024 yılında geçerli olan ücreti ödemeniz gerekir. Bu ücret, kâğıt bedeli ve Polis Vakfı hizmet bedelinden oluşmaktadır. 

Eğer yeni tip bir sürücü belgesine sahipseniz ve belgenizin geçerlilik süresi sona ermişse, ödemeniz gereken miktar da değişiklik gösterecektir. Sürücü belgesi yenileme ücreti ile birlikte vakıf payı eklenerek belirli miktarda bir ücret ortaya çıkar. Ehliyet yenileme ücretini, Gelir İdaresi Başkanlığı, Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın iş birliği yaptığı bankaların şubelerinde, ATM'lerinde veya internet bankacılığı aracılığıyla ödeme imkanına sahipsiniz.

EHLİYET YENİLEME İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Nüfus müdürlüğünden ehliyet randevusu alındıktan sonra, yapılması gereken adım ehliyet yenileme başvurusu için gerekli belgeleri hazırlamaktır. Ehliyet yenileme işlemi için gereken belgelerin eksiksiz bir şekilde temin edilmesi ve başvuru sırasında teslim edilmesi gerekmektedir. Ehliyet yenileme için genelde belirlenen gerekli belgeler şunlardır:

  • Harçların ödendiğini gösteren belge

  • Adli sicil belgesi

  • Nüfus cüzdanı veya pasaport

  • Sağlık raporu

  • Kan grubu kartı 

  • 1 adet biyometrik fotoğraf

Ehliyet sahipleri aman dikkat, bunu yapmayan resmen yandı! Tam 4 bin 64 lira ceza kesilecek!

Ehliyet fiyatları 2023 ne kadar? Sürücü belgesi harç ve sınav ücretleri kaç TL oldu? 

Ehliyet fiyatlarına zam mı geldi? 2023 Ehliyet fiyatları ne kadar, kaç TL?

Geri Dön