29 / 04 / 2024

Ek MTV için dava açanlar ile dava açmayıp ödeme yapmamış kişiler ne yapmalı?

Ek MTV için dava açanlar ile dava açmayıp ödeme yapmamış kişiler ne yapmalı?

Dünya yazarı Zeki Gündüz, Anayasa Mahkemesi'nin iptal talebini reddettiği ek MTV'de dava açanlar ile dava açmayıp ödeme yapmamış kişilerin ne yapması gerektiğini kaleme aldı.



Anayasa Mahkemesi (AYM), 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremler neden olarak gösterilerek ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınmasını öngören yasal düzenlemenin iptali istemini 28 Eylül tarihinde oy birliğiyle reddetti. Dünya yazarı Zeki Gündüz, Anayasa Mahkemesi’nin “depremin yol açtığı ekonomik kayıp” gerekçesiyle iptal talebini reddettiği ek MTV için “Anayasa’ya aykırılık” iddiasında bulunup dava açanlar ile dava açmayıp ödeme yapmamış kişilerin ne yapması gerektiğine dair merak edilenleri kale aldı.

EK MTV İÇİN DAVA AÇANLAR NE YAPMALI?

Ek MTV'de dava açanlar ile dava açamayp ödeme yapanların en çok merak ettiği soruların başında ''Halen mahkemelerde bir şans var mı?'' geliyor.

Konuyla ilgili Gündüz, kısa ve net bir şekilde ''yok'' cevabını verdi.  Peki ilk derece mahkemeleri nasıl karar verecek? Bu karardan sonra anayasaya aykırılık iddiaları mahkemelerde kabul görmeyecek ve davadan feragat edilmesi halinde masrafların azaltılıacağını söyledi.   Avukatlık ücretleri ve karar harçları feragat yoluyla azaltılabilir. Dava sonunda ödenecek avukatlık asgari ücretleri  kaybeden tarafın, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre idareye avukatlık ücreti ödemesine de hükmedilecek.

Tarifenin 15. maddesine göre, davadan feragat halinde bir indirim öngörülmüş olmasına rağmen, idare savunma dilekçesini vermişse feragat etseniz de mahkemelerin davayı kaybeden taraf aleyhine hükmedeceği avukatlık ücretinde bir indirim oluşmayacak.

Bu nedenle de duruşmalı işlerde asgari avukatlık ücreti daha yüksek(iki katı) olduğundan, duruşma talep etmişseniz önce duruşmadan vazgeçmekte, sonrasında da feragat etmekte fayda olduğunu belirtti. 

Harçlar kanununun 22. maddesine göre, davadan feragat veya davayı kabul veya sulh, muhakemenin ilk celsesinde vuku bulursa, karar ve ilam harcının üçte biri, daha sonra olursa üçte ikisi alınır.

Bu nedenle, şayet duruşma talep etmişseniz feragatin duruşma öncesi yapılmasında, duruşma talep etmemişseniz ilk derece mahkemesinin (örneğin yürütmeyi durdurma talebi üzerine vereceği)herhangi bir kararı öncesinde yapılmasında yarar vardır.

 Ek MTV için dava açanlar ile dava açmayıp ödeme yapmamış kişiler ne yapmalı?

MTV'Yİ ÖDEMEYENLER NE YAPACAK?

Ek MTV’nin ödemesi yapılmayan taksitinin gecikme faizi ile ödenmesi gerekiyor. Ödenmezse haciz dahil cebri takip süreci başlar. Aracın muayenesi, devri gibi işlemler bu borç ödenmeden yapılamaz.

EK KURUMLAR VERGİSİ NE OLUR?

Zeki Gündüz, Ek MTV kararı Ek Kurumlar Vergisi davaları için de bir gösterge olabileceğini söyleyerek ''  Ek Kurumlar Vergisinin kendine has farklı gerekçeleri de var.  Örneğin bazı istisnalar, zarar olsa dahi uygulanıyor. Hal böyle olunca, şirket zarar etmiş olduğu yılda, bir de ek vergi ödemek zorunda kaldı.

Bir diğer örnek emisyon primleri. Niteliği itibari ile sermaye benzeri bir bilanço kalemi olan emisyon priminin istisna olarak zikredilmesi nedeniyle, aslında kazanç olmayan(sermaye niteliğinde) bir tutardan da vergi alınmaktadır.

Ek Kurumlar Vergisi daha sınırlı bir mükellef grubundan alınması nedeniyle de genellik ve kamu yükünün adil paylaşımı açılarından da tartışılmaktadır. Velhasıl bu ve benzeri bir kısım argümanlar dikkate alındığında, ek kurumlar vergisi davalarında da Ek MTV’deki ile aynı sonuca varılabileceği iddiasında bulunmak zordur." ifadelerini kullandı. 

Son dakika! AYM kararı sonrası MTV 2. taksit ödemeleri için son tarih ve faiz oranı belli oldu! 

Geri Dön