02 / 05 / 2024

Ekim'de konutların yüzde 94'ü kredisiz satıldı! Peşin konutları kimler alabiliyor? 

Ekim'de konutların yüzde 94'ü kredisiz satıldı! Peşin konutları kimler alabiliyor? 

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Ekim'de ülke genelinde satılan konutların yüzde 94'ü; yılın ilk 10 ayında satılan konutların ise yüzde 83'ü konut kredisi olmadan satıldı. Peki kredisiz konutları kimler alabiliyor? İşte gayrimenkul sektörü temsilcilerinin o açıklamaları...



Türkiye genelinde konut fiyatları erişilebilir seviyeden uzaklaşmışken, kredisiz satılan konutların seviyesi dikkatleri çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün açıklanan rakamlara göre, konut satışları 2023 Ekim’de yıllık bazda yüzde 8,7 azaldı ve 93 bin 761 oldu. 

Kredili satış şeklinde belirtilen ipotekli konut satışları ise aynı dönemde yüzde 58’lik sert düştü ve 5 bin 577 olarak gerçekleşti. Yani Ekim ayında 88 bin 184 konut, konut kredisi olmadan satın alındı. 

Ekim de konutların yüzde 94 ü kredisiz satıldı! Peşin konutları kimler alabiliyor? 

PEŞİN PARAYLA SATIN ALABİLENLERİN PAYI ARTTI

Sözcü Gazetesi'nden Gamze Bal'ın haberine göre; 2023 yılının ilk 10 aylık döneminde ise, satılan konutların yüzde 83’ünün kredisiz şekilde satılması da ön plana çıktı. 

Toplam satışlar 2023 Ocak-Ekim döneminde bir önceki senenin  aynı dönemine göre yüzde 14,3 azaldı ve 993 bin 835’e düştü. Yine aynı dönemde, kredili konut satışları yüzde 31,2 geriledi ve 166 bin 461 oldu. 

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, TÜİK tarafından açıklanan konut satış rakamlarının ardından açıklamalarda bulundu ve "Türkiye'de konut satışlarının en iyi döneminde bile yüzde 20-25'e ipotekli şekilde yapılıyordu dolayısıyla yapılan satışların yüzde 70'i zaten peşin parayla gerçekleşiyordu. Şu anda bu rakam daha da yükselmiş durumda. Bu yıl toplam konut satışları içerisindeki ipotekli konut satışının payı takribi yüzde 6 seviyelerinde. Yani şu anda yüzde 20-25 olan rakam yüzde 6’lara düşmüş durumda" ifadelerine yer verdi. 

Ekim de konutların yüzde 94 ü kredisiz satıldı! Peşin konutları kimler alabiliyor? 

UCUZ KREDİ ÇEKENLER PEŞİN DE KONUT ALABİLİYORLAR

Gayrimenkul değerlendirme uzmanı Ahmet Büyükduman ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu da konuya ilişkin açıklamasında, geçmiş dönemlerde ucuz faizli kredilerle konut satın alanların önemli bir bölümünün zaten hiç kredi çekmeden de peşinatla  konut sahibi olabilecek kesim olduğunun altını çizdi.

Büyükduman, kredi faiz oranları düşünce, peşin satın alabilenlerin de krediyle alım gerçekleştirdiğinin altını çizerek "Çünkü aslında kredi kullananların önemli bir bölümü, o konutları kredi kullanmadan da alabilecek maddi güce sahip insanlar" ifadelerine yer verdi. 

Erdoğdu da açıklamasında, konut kredisi faiz oranları düştükçe konut satışlarının aslında artmadığına dikkat çekerek, kredili konut satışlarının arttığını dile getirdi. "Krediye erişim imkanı olduğu için nakit kullanmak yerine kredi kullanmaya yöneliyor. Yani zaten konut satın alabilen deyince birikim sahibi, servet sahibi kişilerden bahsediyoruz" ifadelerini kullanan Erdoğdu, daha iyi gelir seviyesinde tasarruf yapan insanların imkan bulduklarında ucuz krediden faydalandıklarının altını çizdi.  

Ekim de konutların yüzde 94 ü kredisiz satıldı! Peşin konutları kimler alabiliyor? 

UCUZ KREDİ SERVET TRANSFERİNE Mİ NEDEN OLUYOR?

Büyükduman, düşük fai oranlı konut kredilerinin verildiği kampanyalar döneminde bu nedenle uyarılarda bulunduğunu anımsatarak, "Konut satın alabileceklerin önemli bir bölümü zaten krediye ihtiyaç duymuyor. Fakat yine de kampanya dönemlerinde ucuz faizli kredileri kullanarak konut satın aldıkları için ‘bu bir servet transferidir’ şeklinde uyarılarda bulunmuştuk" dedi ve resmi rakamların da bu çıkarımı desteklediğine vurgu yaptı.  

Erdoğdu da Türkiye’de aslında konut alanların belirli bir gelire sahip olan kısımdan ibaret olduğuna dikkat çekti ve bunun konut sahipliğinin artmamasından, yüzde 57’lere gerilemesinden de görülebildiğini dile getirdi. 

Erdoğdu, "Sürekli konut satılıyorsa, buna karşın konut sahipliğinde düşüş oluyorsa bu konutlar kimin elinde toplanıyor? Demek ki halihazırda konutu olan, parası olan bir kesim kişilerin elinde toplanıyor bu konutlar" açıklamasında bulundu. 

Büyükduman, konut kredisi kullanmadan ev satın alabilenlere ilişkin başka bir kesime daha işaret etti ve sabit gelirli, ücretli kesimin gelirlerinin konut fiyatlarındaki yükseliş kadar artmadığını, dolayısıyla bu kesimin konuta erişemediğinin altını çizdi. 

Büyükduman konuya ilişkin açıklamasını "Kredi faizleri yüksek. Krediyi kullananların bir kısmı da orta gelirli, ücretli kesim. Dolayısıyla piyasada talebi oluşturanlar arasında serbest meslek sahibi, tüccar, esnaf da bulunuyor. Ve bu kişiler sattıkları malın fiyatını enflasyona göre belirleyebiliyor demek ki. Yani toplumun içinde bir grup ücretlinin gelir düzeyi reel anlamda düşerken, bundan etkilenmeyenlerin de olduğu görülüyor" diyerek tamamladı. 

Konut Fiyat Endeksi yüzde 89,2 arttı!

Bankaların kredi freni ipotekli konut satışlarına darbe vurdu!

Yabancı yatırımcılar en çok Antalya'dan konut alıyor!

Konut satışları yüzde 8,7 azaldı! 2023 Ekim'de 93 bin 761 konut satıldı!


Geri Dön