22 / 11 / 2024
fuzul

Bankaların kredi freni ipotekli konut satışlarına darbe vurdu!

Bankaların kredi freni ipotekli konut satışlarına darbe vurdu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ipotekli konut satış adetlerinde ve kredili satışların toplamdan aldığı paylarda düşüş devam ediyor. İpotekli konut satışı 2023 Ocak-Ekim döneminde yüzde 16,7'ye kadar geriledi.




Yönetiminin enflasyonla mücadelede kapsamında attığı adımların ardından ipotekli konut satışlarında gerileme devam ediyor. Ekim ayında ipotekli konut satışı 5 bin 577 adet olarak gerçekleşti.

İpotekli konut satış adedinde ekim ayında 5 bin 577 ile en düşük 2. aylık rakam görüldü.

2023 Ocak-Ekim döneminde toplam konut satışları içerisinde ipotekli satışların payı yüzde 16,7'ye kadar geriledi. Bu oran 2022 yılında yüzde 18,9, 2021 yılında yüzde 19,7, 2020 yılında yüzde 38,2, 2019 yılında yüzde 24,7, 2018'de ise yüzde 20,1 şeklinde oldu. 2013-2017 döneminde ise ipotekli satış oranı yüzde 33'ün üzerinde gerçekleşmişti.

Bankaların kredi freni ipotekli konut satışlarına darbe vurdu!

130 AYA SADECE 7 KEZ TEK HANELİ GERÇEKLEŞTİ

İpotekli konut satış adedi, ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadelede attığı adımlar sonrası ekim ayında tarihin en düşük ikinci aylık rakamını gördü.

Toplam satışlar Ekim ayında 93 bin 761 adet, ipotekli satışlar da ise 5 bin 577 adet olurken, ipotekli satışların toplamdan aldığı pay ise yüzde 5,9 düzeyinde oldu.

İpotekli konut satışları tarihin en düşük seviyesini Aralık 2018 tarihinde yüzde 5,2 ile, satış adedini ise 2018 Kasım ayında 5 bin 324 adetle görmüştü. 

Söz konusu istatistiklerin açıklanmaya başlandığı ipotekli satışların toplamdan aldığı pay, 2013 Ocak ayından bu yana geçen 130 ayda sadece 7 kez tek haneli gerçekleşti. Bu  dönemler 2018'in eylül, kasım, ekim ve aralık, 2019'un ocak, 2023'ün eylül ve ekim ayları oldu. İpotekli satışların toplamdan aldığı pay, kalan 123 ayda ise 2 haneli olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından paylaşılan son dakika verilerine göre, bankalar tarafında sağlanan konut kredisi faizlerinin ağırlıklı yıllık ortalaması, 26 Mayıs'ta yüzde 19,34 iken 3 Kasım'da yüzde 41,67'e çıkmış durumda.

Bankaların kredi freni ipotekli konut satışlarına darbe vurdu!

MEVDUAT YATIRIMCILARA DAHA CAZİP GELDİ

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, seçimin öncesi dönemde düşük faiz uygulamasının getirileri ile mayıs ayına gelindiğinde konut kredi faizlerinin senelik ortalama oranı yüzde 20'ler civarındayken, mayıstan itibaren yeni ekonomi yönetimiyle beraber TCMB'nin attığı sıkılaştırma politikalarına paralel olarak arttığını ve yüzde 40'ı geçtiğini belirtti.

Bu gelişmeye bağlı olarak ipotekli konut satışlarında yaşanan gerilemeye iliikin değerlendirmelerde bulunan Şener, "İpotekli satışların toplamdan aldığı pay sürekli çift haneli rakamlarda iken yeni ekonomi yönetiminin politikaları ve atılan sıkılaştırma adımları ile son 3 aydır sürekli aşağı yönlü gitmektedir" dedi.

Bu düşüşte konut kredi oranlarının ciddi bir payı olduğu gibi diğer taraftan mevduat oranlarının da yükselmesinin etkili olduğunu söyleyen Şener, "Yüksek oranlar, elinde nakit bulunan vatandaşları mevduatlara yönlendirmektedir. Yani öncelikle yüksek kredi oranları sebebiyle evler artık daha pahalı hale geldi. İkinci olarak da elinde para olanlar mevduat oranlarının yüksekliği nedeniyle parasını bankaya yatırmayı tercih ediyor" diye ifade etti.

Bankaların kredi freni ipotekli konut satışlarına darbe vurdu!

KONUT CAZİBESİNİ YİTİRDİ

Şener, tüm bunların yanı sıra konut yatırımının enflasyon sebebiyle cazibesini yitirmeye başladığına vurgu yaparak, "Yani elinde gayrimenkul alacak kadar nakdi olanlar dahi, bu parayla kira getirisinden daha yüksek gelir elde edecekleri mevduata yöneliyorlar." diye kaydetti.

Prof. Dr. Şener, kredili konut talebinin azalmaya devam edeceğini de söyledi.

"KONUT ÜRETİCİLERİ VADELİ SATIŞLA ÇÖZÜM ÜRETİYOR"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da enflasyona bağlı olarak konut üretim maliyetlerinde ve konut fiyatlarında meydan gelen artışın yanı sıra faiz oranlarındaki yükseliş sebebiyle ipotekli satışların dip yaptığını söyledi.

Durbakayım, ayrıca bankaların kredi kullandırmadaki isteksizliği ipotekli konut satışlarına darbe vurduğunu belirterek, "Konut üreticileri bu duruma tedbir olarak kendi bünyelerinde vadeli satış yaparak çözüm üretme tercihini kullandı." şeklinde konuştu.

Çin'de konut fiyatlarında durgunluk hakim!

Self İstanbul projesiyle 609 konut geliyor! Son etap teslimleri baharda! 

Deprem bölgesindeki 11 ilde KOSGEB'e destek başvurusu 45 bine ulaştı!


Geri Dön