28 / 04 / 2024

Çin'de konut fiyatlarında durgunluk hakim!

Çin'de konut fiyatlarında durgunluk hakim!

Çin'de son zamanlarda sık sık gündeme gelen gayrimenkul sektöründe süregelen borç problemleri ve yatırımlardaki azalışa paralel konut fiyatlarındaki durgunluk sürüyor.



Çin'de son dönemlerde sık sık gündeme gelen gayrimenkul sektöründe süregelen borç problemleri ve yatırımlardaki azalışa paralel olarak konut fiyatlarındaki durgunluk hakim.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan konut fiyat endeksine göre, Ekim ayında ülkedeki büyük ve orta ölçekli 70 şehrin 56'sında yeni konut fiyatları, 67'sinde de 2. el konut fiyatları önceki aya kıyasla azalış gösterdi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre "Birinci kuşak kentler" şeklinde tanımlanan, ülkenin en fazla nüfusuna sahip 4 şehri Pekin, Şanghay, Şıncın ve Guangcou'da yeni konut fiyatları sabit kalırken, 2. el konut fiyatları cüzi düşüş gösterdi.

Yine paylaşılan detaylara göre yeni konut fiyatları, "2. kuşak" şeklinde tanımlanmış olan 31 büyük ölçekli ve "üçüncü kuşak" olarak tanımlanan 35 orta ölçekli şehirde de düşüş eğilimini devam ettirdi.

Verilen detaylara göre yılbaşından bu yana 47 şehirde yeni konut fiyatları, 67 şehirde 2. el konut fiyatları azaldı.

Ayrıca Çin'de gayrimenkul yatırımları, ocak-ekim döneminde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9,3 gerileme göstermişti.

Çin de konut fiyatlarında durgunluk hakim!

ÇİNDE KONUT SATIŞLARINDA 3,7'LİK DÜŞÜŞ

Aktarılan detaylara göre, Çin'in konut satışları, Pekin'in uzun süren emlak krizini tersine çevirmeye yönelik şekilde önlemlerine karşın 2023 yılında ilk on ayında kötüleşmişti.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun açıkladığı ve merakla beklenen söz konusu resmi verilere göre, değer bazında konut satışları, ocak-eylül döneminde kaydedilmiş olan yüzde 3,2'lik düşüşle karşılaştırıldığında, ocak-ekim döneminde yüzde 3,7 oranında düşüş gösterdi.

Yine söz konusu konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre gayrimenkul yatırımları ocak-ekim döneminde senelik yüzde 9,3 düşüş gösterdi ve ilk dokuz aydaki yüzde 9,1'lik düşüşten daha da kötüleşti.

Ayrıca yine konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre yeni inşaat başlangıçları 2023 yılının ilk on ayda bir önceki seneye göre yüzde 23,2 oranında düşüş gösterdi. Ayrıca yine verilen bilgiye göre Ocak-eylül döneminde düşüş yüzde 23,4 seviyelerindeydi.

ABD'de mortgage başvuruları üst üste ikinci haftasında da arttı!

Çin'de konut satışları yüzde 3,7 düştü!

Y kuşağı konut sektörünün kurtarıcısı oldu! Sektörün çöküşünü Y kuşağı engelledi!

 


Geri Dön