15 / 05 / 2024

Ekonomide 2022 nasıl geçti? Türkiye ekonomisi 2022'de yüzde 11.4 büyüdü! 

Ekonomide 2022 nasıl geçti? Türkiye ekonomisi 2022'de yüzde 11.4 büyüdü! 

Türkiye ekonomisinde 2022 yılı nasıl geçti? İşte o sorunun yanıtı ve ekonomide yaşananlar...



2022 Yılı Yatırım Programı kapsamında 3 bin 134 projeye 184,3 milyar Türk Lirası ödenek tahsis edildi. 

KDV Sistemini Sadeleştirme Programı çerçevesinde temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV yüzde 1'e düşürüldü. Gıdadaki KDV indirimleri, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, su, çay, şeker, tuz, sıvı ve katı yağlar, kırmızı et, beyaz et, balık, süt, yoğurt, peynir, bebek maması, makarna, zeytin ve bunlardan yapılan ürünlerin fiyatlarında geçerli tutulacak şekilde düzenlendi. 

Hazine ve Maliye Bakanlığınca yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması hedefiyle hazırlanan "Altın Tasarruf Ekosistemi Projesi" uygulamaya alındı. Projeyle, vatandaşların fiziki altınlarını kolay ve güvenli şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim etmesine imkan sunuldu.

Ekonomide 2022 nasıl geçti? Türkiye ekonomisi 2022 de yüzde 11.4 büyüdü! 

Savunma sanayisi de bu sene bir dizi ihracat başarısına imza attı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri'nin yurt dışındaki ilk teslimatını Filipinler'e gerçekleştirdi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, büyüme rakamları ile ilgili değerlendirmesinde, iç talebin büyümeye katkısının 3,9 puan olduğuna dikkat çekerek, üretimi destekleyen politikalar sayesinde Türkiye'nin diğer ülkelerden pozitif ayrışmayı sürdüreceğinin altını çizdi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş da ocak-mart dönemindeki net ihracatın büyümeye 3,46 puan katkıda bulunduğunu, ihracatın büyümenin lokomotifi olduğunu vurguladı. 

Türkiye, ikinci çeyrekte ihracatta aylık rekorlara imza atarken 30 Nisan tarihinde 1 milyar 956 milyon dolarlık dış satımla Cumhuriyet tarihinde bir günde yapılan en yüksek ihracat rakamı kaydedildi.

Ekonomide 2022 nasıl geçti? Türkiye ekonomisi 2022 de yüzde 11.4 büyüdü! 

Diğer taraftan, koronavirüs salgını sonrasında yurt içi ve dışı seyahatlerin artışı istatistiklere yansıdı. 29 Nisan tarihinde yüksek hızlı trenle (YHT) taşınan 29 bin 477 yolcuyla günlük taşıma rekoru kırıldığı belirtildi. 

Senenin ikinci çeyreğinde bilim ve teknolojide de önemli projeler hayata geçirildi. 14 Haziran tarihinde Türksat 5B uydusu hizmete alındı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, uzayda bilimsel faaliyetlerin gerçekleştirilmesi ile ilgili tekliflerin değerlendirileceği Bilim Misyonu Çağrısı'nı başlattı.

Ekonomide 2022 nasıl geçti? Türkiye ekonomisi 2022 de yüzde 11.4 büyüdü! 

Orta Vadeli Program'da işsizlik 2023 yılı için yüzde 10,4, 2024 yılı için yüzde 9,9 ve 2025 için yüzde 9,6 şeklinde öngörüldü. Programda, ihracatın 2022 sonunda 255 milyar dolar seviyesinde olacağı öngörülürken, bu rakam 2023'te 265 milyar dolar, 2024'te 285 milyar dolar, program dönemi sonunda 305 milyar dolar şeklinde tahmin edildi. 

2022'nin üçüncü çeyreğinde, yılın ilk 6 aylık dönemine ilişkin ihracat rakamları da açıklandı. Türkiye, ilk 6 ayın tamamında en yüksek aylık ihracat değerlerini gördü. 

Bu süreçte atılan adımlarla ihracat destekleri yeniden düzenlendi, kapsamları genişletildi ve tutarları yükseltildi. Tüm destek unsurlarında hedef ülkelere yönelik destek oranları ilave 25 puana kadar artırıldı. 

Yapılan bir diğer düzenlemeyle, mal ve hizmet ihracatçılarına verilen proje, program ve statü bazlı desteklere prefinansman imkanı sunuldu. 

Türkiye, bu dönemde yurt dışı müteahhitlik sektörüyle de dikkatleri çekti. Türkiye, "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi"nde bir yıllık aranın ardından 42 firmayla yeniden ikinci sırada oldu. 

Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7,7 büyüdüğünün duyurulması bu dönemde ön plana çıkan gelişmeler arasında yer aldı. 

2022'nin 3'üncü çeyreğinde esnaf ve sanatkarın talepleri ile ilgili de çalışmalar yapıldı. Berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması uygulamasının başlangıç tarihi 1 Ocak 2023 tarihine ertelendi. 

Türkiye, savunma sanayi alanındaki atılımına devam ederken, ilk defa yerli ve milli olarak üretilen PMT 12,7 milimetre makineli tüfeğin seri üretimine başlandı. 

Türkiye'nin Ay Görevi'nde kullanılacak Milli Hibrit İtki Sistemi ateşleyicisinin ilk uzay ortam testleri başarıyla yapıldı. 

Ekonomide 2022 nasıl geçti? Türkiye ekonomisi 2022 de yüzde 11.4 büyüdü! 

Togg'un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü'nün açılışı yılın son çeyreğindeki dikkat çeken gelişmelerden olurken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Togg'un seri üretim bandından inen ilk aracı kullandı.

Yıl boyunca aylık ihracat rekorlarına imza atan Türkiye, ocak-kasım döneminde 231,2 milyar dolara ulaşarak geçtiğimiz senenin ihracat rakamını geçti. 

İşsizlikte yüzde 9,8 ile 2018 Ocak'tan sonra yeniden tek hane görülürken, istihdam edilenlerin sayısında Ekim ayında 31 milyon 200 bin ile Cumhuriyet tarihi rekoruna imza atıldı. 

Otomobilde ÖTV matrah limitlerinin artırılması, gündemin öne çıkan başlıkları arasında yer aldı. 

Öğrenim kredisi borçları, bakiye takip tutarı 2 bin TL ve altına düşen icra takibindeki alacakların tasfiye edilmesi, çalışanlara doğal gaz ve elektrik yardımı gibi konularda da düzenlemelere gidildi. Koronavirüs salgınıyla mücadele sürecinde tedbirlere uyulmaması sebebiyle verilen idari para cezaları kaldırıldı.

Türkiye'nin, ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına 2018 yılında getirdiği ek vergilere karşı Dünya Ticaret Örgütünde (DTÖ) açtığı davada kurulan Panel, Türkiye'nin tezlerine destek oldu. ABD'nin yürürlüğe aldığı ek vergilerin uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğu hükmedilerek, ABD'nin ek vergileri kaldırması istendi.

Ekonomide 2022 nasıl geçti? Türkiye ekonomisi 2022 de yüzde 11.4 büyüdü! 

Mali Suçları Araştırma Kurulunun (MASAK) inceleme başlattığı kripto para borsası FTX hakkında açılan soruşturma kapsamında şirket sorumlusu Sam Bankman-Fried ve diğer ilgililerin mal varlıklarına el konuldu.

Müjde 1250 TL hesaplara yattı! PTT'ye giden hemen parayı çekecek! Aralık ayı Aile Destek Paketi ödemeleri...

2022’de en çok işte bu meslek arandı!

İstanbul'da ekmeğe zam iddiası! 2023'te 200 gram ekmek 5 TL mi olacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön