Sektörel

Ekonomik kriz emlak sektörünü de vurdu, iflaslar kapıda!

Konut satışlarındaki düşüş devam ederken, sektör temsilcileri yaptıkları açıklamalarda sektörde yaprak kıpırmadığını belirterek iflasların başlayacağını dile getirdi.

Konut satışlarındaki düşüş devam ederken, sektördeki son durum da son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor. Yalova Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayrettin Yılmaz emlak sektöründe daire satışının neredeyse sıfırlandığını ve sektörde yaprak kıpırdamadığını dile getirirken çok önemli açıklamalar da yaptı.

Hayrettin Yılmaz yaptığı açıklamada hükümetin gerekli tedbirleri almaması durumunda inşaat ve emlak sektöründe 2 yıl içerisinde iflasların başlayabileceği uyarısı yaptı. İşte detaylar...

<#resim>

Son zamanlarda giderek daha da artan ekonomik kriz en çok da emlak sektörünü vuruyor. Her geçen gün artış gösteren maliyetler, emlak fiyatlarını da astronomik boyutlara taşıyor. Durum böyle olunca da satışlar bıçakla kesilmişçesine duruyor. Yalovamız'ın aktardığı habere göre konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan Yalova Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayrettin Yılmaz, emlak satışlarının durduğunu dile getirdi. Açıklamasında hükümeti bu anlamda gerekli önlemleri davet eden Yılmaz, “Gerek bankaların kredi vermemesi, gerekse de verilen kredilerin faizlerinin son derece yüksek olması inşaat ve dolayısıyla da gayrimenkul sektörünü derinden etkiliyor. Özellikle gayrimenkul sektöründe şu anda yaprak kıpırdamıyor. Elinde nakit parası olanlar mevcut enflasyon karşısında parasının erimemesi için bu parayı faize, altına veya dövize yatırmayı seçiyor. Devletin bankaların düşük faizli kredi vermesinin önünü açacak düzenlemeler yapması ve konu ile ilgili olarak bazı tedbirler alması lazım. Bankacılık sektörü düşük faizli ve uzun vadeli kredileri sağlamazsa fazla sürmez 2 yıl içerisinde inşaat sektöründe de emlak sektöründe de bir biri ardına iflaslara şahitlik etmeye başlarız. Bu da beraberinde mevcut mülklerin fiyatının daha da yukarılara tırmanmasını getirir.” diye konuştu.


MÜTEAHHİTLER İNŞAAT YAPMAYA YANAŞMIYOR

Yaptığı açıklamada müteahhitlerin de mevcut durumda inşaat yapmaya çok da yanaşmadıklarını dile getiren Yılmaz, “Eskiden müteahhitler yüzde 50, yüzde 60 ile bizlerden arsa isterlerdi. Şu anda müteahhitlere biz yüzde 40’la arsa veriyoruz, buna yaklaşmıyorlar bile. Zira onlar da önlerini görmüyorlar. İnşaat başladığı fiyatlarla inşaatı bitirebilmesi de mümkün değil. Durum böyle olunca onlarda inşaat yapmak ve riske girmek yerine beklemeyi tercih ediyorlar.” dedi.

 

0.69 faizli konut kredisi hesaplama Haziran 2024! 400 bin, 500 bin, 1 milyon ve 2 milyon TL'nin aylık taksitleri kaç TL?

Konut fiyatları arttı, talep ofislere kaydı: İstanbul'da metrekare kirası 40 dolar!

Tek bir evi olan tapu sahiplerine para iadesi müjdesi geldi!