Sektörel

Ekonomist Barış Soydan: Reel sektör durdu ama konut satışları arttı. Bu nasıl oldu? İşte cevabı…

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları Temmuzda bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 16,0 arttı ve 127 bin 88’e ulaştı. Ekonomist Barış Soydan reel sektörde durgunluk yaşanırken, satışlar nasıl arttı diye sordu ve cevabını verdi…

Türkiye'de konut krizi büyürken, kiralık konut fiyatları son 3 ayda hızla tırmanmaya başladı. Kiralık ev bulmak da her geçen gün zorlaşıyor. Büyük şehirlerdeeki ortalama kira rakamları asgari ücretin üzerine çıkmış durumda. 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre, Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,0 arttı ve 127 bin 88 oldu.Konut satış sayısının en fazla olduğu şehirler sırasıyla 19 bin 47 ile İstanbul, 11 bin 364 ile Ankara ve 6 bin 659 ile Antalya olarak belirlenirken, en az olduğu şehirler sırasıyla 61 ile Ardahan, 64 ile Hakkari ve 77 ile Bayburt oldu.

Ekonomist Barış Soydan, https://twitter.com/barissoydan X sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda konut satışlarındaki artışa dikkat çekti. Konut satışlarındaki artışın mevcut ekonomik koşullarla uygun olmağını belirtti. Barış Soydan paylaşımında şu ifadelere yer verdi: 

"Reel sektör durdu ama konut satışları Temmuz ayında geçen seneye göre yüzde 16 arttı. Bu nasıl oldu? Büyük olasılıkla kur korumalı mevduattaki vergi avantajı kaldırılınca oradan çözülen paranın bir kısmı konuta yöneldi. Ekonomide evdeki hesabın çarşıya uymadığına yeni bir örnek."

İŞTE O PAYLAŞIM 

Peki vatandaşlar bu durumla ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

Konut fiyatlarındaki artış için tarih verildi! Şimdi ev almak için doğru zaman mı?

Gram altının yıl sonunda geleceği rakam resmen açıklandı! İslam Memiş son kez açıkladı! Tüm bildiklerinizi unutun!

Şehirlere göre ortalama konut fiyatları nasıl? Vatandaşlar yorumladı! 

Dönüşüm yapılacak rezerv alanlarda arsa tapuları iptal edilmeli, yerine 'tapu tahsis belgesi' verilmeli!

Milli Emlak, 14 adet arsa ve arazi ile 3 adet lojmanı satıyor! Yüzde 20 indirim fırsatı!