15 / 08 / 2024

Konut fiyatlarındaki artış için tarih verildi! Şimdi ev almak için doğru zaman mı?

Konut fiyatlarındaki artış için tarih verildi! Şimdi ev almak için doğru zaman mı?

Yüzde 25 kira sınırlamasının kaldırılmasının ardından konut fiyatları hareketlendi. Sektör temsilcileri, fiyatlardaki artış için tarih verdi. İşte o açıklama...



Haziran 2022 tarihinden beri konut kiraları için uygulanan yüzde 25 zam sınırı, 1 Temmuz itibarıyla kaldırıldı. Yeni dönemde kira artışının TÜFE oranına göre belirlenmesi kararlaştırılırken, yatırımcılar da konut piyasasına yönelmeye başladı. 

Ülke genelinde konut satışları temmuz ayında bir önceki  senenin  aynı ayına göre yüzde 16,0 arttı ve 127 bin 88 oldu. İzmir’de ise 2023 yılı temmuz ayında 5 bin 203 olan konut satışı 2024 Temmuz'da yüzde 24,5 artarak 6 bin 479 olarak kaydedildi. 

Sektör temsilcileri, hem kira sınırının kalması hem de konut fiyatlarının normal piyasadan düşük seyrediyor olması sebebiyle, şu an alınan konutların doğru bir yatırım aracı olacağını belirtiyor. 

Konut fiyatlarındaki artış için tarih verildi! Şimdi ev almak için doğru zaman mı?

Ekonomimcom'dan İrem Ceylin Demircan'ın haberine göre;  İzmir  Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, konut piyasası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve şu an ev fiyatlarının yüzde 30-35 civarı fazla olması gerektiğine ancak normalin altında seyrettiğine dikkat çekti. 

Konut kredi limitlerinin azalması ve mevduat faizlerinin de hâlâ yüzde 45’lerde seyrediyor olmasının konut almayı engelleyen durumlar olduğunu dile getiren Mesut Güleroğlu, "Fakat şu an evsahibi olabilenler için bu durum çok avantajlı. Bunun nedeni ise kredi faiz oranları açıldığında konut fiyatlarının da otomatikman yukarıya doğru çıkacak olması" diye konuştu. 

Şu an yatırım yapmak isteyenler için ciddi bir fırsat oluştuğunun altını çizen Güleroğlu, "Eğer ki konut kredi faiz oranlarında bazı yapılandırma ve iyileştirmeler yapılırsa şu an olan hareketlilik daha da hızlanacak. Kimsenin ev almadığı zamanda konut almak ya da herhangi bir gayrimenkul almak fiyatların arttığında da para kazanılması anlamına gelir. Yatırımcılar buna çok dikkat etmeli. Şu an doğru yatırımı yapabilirse yatırımcılar gelecek süreçlerde oldukça rahat edecekler" ifadelerine yer verdi. 

Konut fiyatlarındaki artış için tarih verildi! Şimdi ev almak için doğru zaman mı?

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Gayrimenkul Faaliyetleri Komitesi Üyesi Adnan Bozbay, gayrimenkul fiyatlarının enflasyon karşısında reel bazda düştüğüne ve gelecek Ekim ya da Kasım ayında faizlerinin de düşeceğinin gündemde olduğuna vurgu yaptı. 

Adnan Bozbay, konuya ilişkin açıklamasında "Ekim veya kasım aylarında gayrimenkul fiyatlarında bir yükseliş bekleniyor, çünkü Merkez Bankası’nın faizi düşürmesi gündemde. Şimdi erkenci ve bilinçli yatırımcılar ekim-kasım gelmeden bu reel şekilde düşük enflasyona yenilmiş gayrimenkule yatırım yapıyor" dedi. 

Devletin kur korumalı mevduatları yenilemediği ve oradaki paranın çıkmaya başladığına, borsa, altın, döviz gibi getirilerde bir hareket olmayınca orada biriken paranın yavaş yavaş gayrimenkule dönmeye başladığına vurgu yapan Bozbay, piyasanın daha da hareketleneceğini, gayrimenkul ihtiyacının iptal edilemeyeceğini ancak ertelenebileceğini söyledi. 

TOKİ'den Çanakkale'ye 371 konutluk yeni proje geliyor! 

Ekonomist Barış Soydan: Reel sektör durdu ama konut satışları arttı. Bu nasıl oldu? İşte cevabı…

Ordu Altınordu'ya 96 odalık yeni otel geliyor! 3 yıldızlı İbis Budget Ordu için düğmeye basıldı!


Geri Dön