29 / 04 / 2024

Ekonomistler pazarlık masasına oturmadan asgari ücret rakamı veren Sendika Başkanı'na ateş püskürdü

Ekonomistler pazarlık masasına oturmadan asgari ücret rakamı veren Sendika Başkanı'na ateş püskürdü

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçiyi temsil eden Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın açlık sınırını, asgari ücrette kırmızı çizgi olarak belirtmesi üzerine ekonomistlerden ve sosyal medyadan tepki yağdı.



Tele1 yayınında katıldığı bir programda Türk İş Başkanı Ergün Atalay'ın açıklamalarını değerlendiren Geçer, sendikalar başta olmak üzere emek sömürüsünün yolunun açıldığını belirtti. Sendikaların açlık sınırının altını kabul etmeyeceğiz diyerek emek sömürüsünün yolunu açtığını ifade eden Geçer, "açlık sınırı sadece zorunlu gıda ihtiyaçlarını karşılamak demektir. Yoksulluk sınırı 25 bin lira. İki kişinin gelirinin en az 30 bin liranın altını kabul etmiyoruz demeniz lazım. Açlık sınırından açtın kapıyı. Adam sana 8 bin lira verdiğinde kabul edeceksin. İki kişinin çalıştığı ailede 16 bin lira gelir olacak. Yoksulluk sınırı 25 bin lira. Açlık sınırının senin ağzına alman yanlış bir kere. Yoksulluk sınırını konuşacaksın ne açlık sınırı?" şeklinde konuştu.  

GIDA DIŞI İHTİYAÇLAR NE OLACAK?

Ekonomist Mustafa Sönmez ise Ergün Atalay'a yönelik sosyal medya paylaşımında, "Türk İş Başkanı, yıllardır TOBB Başkanı gibi. Erdoğan’ın sapsarı yandaş sendikacısı" ifadesini kullandı. Sönmez, Atalay'ın bir yandan 7 bin 785 lira açlık sınırı yani sadece gıda bütçesi derken bir yandan yoksulluk sınırının 25 bin lira olduğunu belirtip, bir yandan da asgari ücret 7 bin 785 olsa yeter dediğini kaydetti. Sönmez, "Gıda dışı ihtiyaçlar ne olacak?" ifadesini kullandı.

İŞÇİYE AÇLIK LAYIK GÖRÜLMÜŞ

Ekonomist ve piyasa analisti Iris Cibre ise sosyal medyadan yaptığı değerlendirmede, Türk-İş'in açıklamasıyla ilgili olarak  "kırmızı çizgimiz 7785 TL demiş, Aralık ayında 6 aylık enflasyon tahmini yüzde 18 olacak yani 6500 TL'ye denk geliyor. Sendika da bu yoldan giderek çok iyi bir zam yaptırmış gibi böbürlenecek. Halbuki açlık sınırı 7785 TL. Yani işçiye açlık layık görülmüş." yorumunda bulundu.

TÜRK-İŞ: 7 bin 785 TL KIRMIZI ÇİZGİ

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, önceki gün yaptığı açıklamada 7 bin 785 liranın altındaki rakamı kabul etmeyeceklerini belirterek "Kırmızı çizgi bu onun üzerine çıkmak lazım" demişti. Atalay, "7 bin 785 liranın altındaki bir rakamı kabul etmemiz sıfır, kırmızı çizgimiz. Bu miktarın üzerine çıkmamız lazım. Gıda da artış yüzde 138. Neyin ne olduğunu biz A'dan Z'ye biliyoruz. Bunlar göz önünde bulundurulmalı ve öyle bir rakam bize getirilmeli" demişti.

Asgari ücrette sendikalar alt sınırı çizdi! O tutarın altındaki ücret kabul edilmeyecek

Asgari ücret için ilk adım atılacak! Asgari ücret 2023 ilk toplantı ne zaman yapılacak?

'Sendikalar mutlaka istemeli' diyen uzmandan asgari ücreti zamsız yükseltecek formül!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön