15 / 05 / 2024

Ekrem Demirtaş: İzmir, yeni bir hedef belirlemeli!

Ekrem Demirtaş: İzmir, yeni bir hedef belirlemeli!

Kentteki oda ve borsaların ortak toplantısında izlenecek yol haritası belirlenirken, İzmir 'in Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 'te World EXPO 2023'e ev sahipliği yapması önerildi




İzmir'deki oda ve borsaların ortak yönetim kurulu toplantısında İzmir'in EXPO 2020'yi kaybetmesinden sonra izlenecek yol haritası ele alındı.  İzmir  Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, EXPO'dan sonra İzmir'in önüne yeni bir hedef koyması gerektiğini belirterek, kentin Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'te World EXPO 2023'e ev sahipliği yapmasını önerdi.


EXPO 2023 çağrısı

Demirtaş, "EXPO doğru bir projeydi. İzmir'in uluslararası arenaya çıkıp dünyada marka kent gibi bir düzeye ulaşması için önüne hedef koyulması gerekiyordu. Konulan hedef de EXPO'ydu. 2015'i ve 2020'yi kaybettik. Dünya kenti olan iddialı kentlerin her zaman önlerinde bir hedef olması gerekir. Dünya kenti İzmir önüne ne koymalı? Türkiye'ye baktığımız zaman 2023 yılı Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100 yılı. Yeni hedefimiz 2023 ile örtüşmeli. Meclisimizde World EXPO 2023 İzmir projesini ortaya attık. Bunu BIE ile mi yapacağız? UFİ ile mi yaparız? Sizlerin de desteği olabilirse Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın desteğini alalım, TOBB'u da bu işin içine katalım" dedi. 

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar ise, EXPO sonrası İzmir'in önünde 3 önemli projenin olduğunu söyledi. Yorgancılar, "İzmir'in önünde 3 önemli proje var. Biri kentsel dönüşüm, ikinci yeni kent merkezi projeleri, üçüncüsü Balçova İnciraltı'nın yeni baştan planlanması. Bunun yerel yönetimlerle birlikte tüm paydaşlarla bir araya gelip yeni mahkeme süreci yaşanmadan olması gerekiyor. Böylece kentin her yeri şantiye haline gelecek. Önümüzdeki süreçte 3 projenin bir an önce devreye girmesi tüm başkanlarımızın ortak sorumluluğu olmalı" dedi.


Türkiye'nin ar-ge teşviklerinde en az 50 işçi çalıştırma zorunluluğundan vazgeçip ar-ge desteklerini artırması gerektiğini vurgulayan Yorgancılar, gelecek yıl yaşanacak seçimlerin ekonomideki kırılganlığı artıracağı endişesi yaşadıklarını söyledi. 


İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, yerel seçimlerde kenti yönetmeye talip olanların İzmir'i nasıl cazibe merkezi yapacaklarını anlatmalarını istedi. EXPO işinin Eurovizyon'dan daha beter hale geldiğinin söylenebileceğini dile getiren Kestelli, "Ama bu bize bir şey kazandırmaz. İzmir'i dünyanın gönlüne sokmamız lazım. 50 yıl önce balıkçı kenti olan Dubai bir anda nasıl cazibe merkezi oldu? Bütün örneklerin merkezinde, kentlerin dinamiklerini harekete geçirebilen, iyi yönetişim örnekleri sergileyen, kaynak yaratma kapasitesi yüksek akıllı yöneticilerin bulunduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu kentin iyi yetişmiş insan kaynağı da, sermaye birikimi de, girişimci kabiliyeti de, lojistik avantajı da var. Bütün bu kalifiye mirası sinerjiyle yoğurup bir marka kent yaratma yolunda kim, ne yapmayı planlıyor, çok açık ve net anlatmalı. Üzerimizdeki yenilmişlik duygusundan hızla kurtulmamız için bu yerel seçimin yıldızı İzmir olmalı" dedi. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, yap-işlet-devret modeliyle yapılacak olan Kuzey Ege Çandarlı Limanı ve Petkim'in inşa ettiği liman ile bölgenin konteyner elleçleme kapasitesinin ilk etapta 7 milyon TEU, daha sonra 9 milyon TEU'ya ulaşacağını söyledi. Öztürk, "Ege'nin 11 bin 500 adet gemide, yaklaşık 1 milyon 110 bin konteyner, 52 milyon ton yük elleçlenmiştir. 1 milyon 130 bin yolcu taşınmıştır" diye konuştu.


Yeni Asır/Sinan Doğan


Geri Dön