28 / 04 / 2024

Ekrem Demirtaş: Yatırım yapmak isteyen İranlı firmalar için en doğru adres İzmir!

Ekrem Demirtaş: Yatırım yapmak isteyen İranlı firmalar için en doğru adres İzmir!

İTO, 25-29 Nisan tarihleri arasında 60 kişilik heyetle iş ve inceleme gezisi için İran'a gidiyor. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Amacımız, İran ile ticaretimizi artırmak, yeni iş bağlantıları yapmak ve kentimize yatırımcı çekmek" dedi.




İzmir Ticaret Odası (İTO), 25-29 Nisan tarihleri arasında 60 kişilik heyetle iş ve inceleme gezisi için İran'a gidiyor. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Amacımız, İran ile ticaretimizi artırmak, yeni iş bağlantıları yapmak ve kentimize yatırımcı çekmek" dedi.


Petrol bölgesi

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Rebii Akdurak ve meclis üyelerinden oluşan 60 kişilik heyet, İran İş ve İnceleme Gezisi kapsamında, Tahran, Assaluyeh ve Buchehr kentlerinde temaslarda bulunacak. Tahran Ticaret Odası'nda gerçekleştirilecek ikili görüşmelerin ardından, bakanlık düzeyinde temaslarda bulunacak olan İTO heyeti, daha sonra Assaluyeh kentine geçerek, Assaluyeh Valisi, Assaluyeh Tesisat Genel Müdürü'nü ziyaret edecek. Assaluyeh'de petrol, enerji ve tesisat yerlerinde incelemelerde bulunacak olan heyet, gezinin son gününde ise Buchehr kentine gidecek.


Yetersiz rakamlar

İTO heyeti, burada da Buchehr Valiliği ve Buchehr Ticaret Odası'nda temaslarda bulunacak. Firmalarla ikili görüşmeler gerçekleştirecek olan heyet, liman, hurma ve deniz ürünleri bölgelerini de ziyaret edecek. 

İzmir ile İran arasındaki ticari potansiyele rağmen rakamların istenilen düzeyde olmadığını söyleyen Demirtaş, "2013 yılı itibariyle İzmir'den İran'a yapılan ihracat 208. 9 milyon dolar, ithalat ise 61.3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Oysa İzmir, ülkemizin ekonomik açıdan 2'nci büyük kenti. İran ile ticaretimiz ve yatırımlarımız çok daha fazla olmalı. İranlı firmaların son yıllarda İzmir'e artan ilgisinden memnuniyet duyuyoruz. Uzun yıllar Batı'nın uyguladığı ekonomik ambargoya maruz kalması nedeniyle global ekonomiye entegre olmak için Dubai'de üstlenen İran sermayeli yatırımlar, İzmir'i tercih etmeye başladı. İzmir, Avrupa, Afrika ve Orta Asya bağlantılarının daha güçlü olması nedeniyle ön plana çıktı. Dünyaya açılmak isteyen İranlı firmalar için  İzmir  en doğru adres" dedi.


Ticaret anlaşması

İran ile son bir yılda yoğun bir görüşme trafiği gerçekleştirdiklerini söyleyen Demirtaş, "Son bir yılda üç kez Tahran'a gittim. Aynı dönemde odamızda da İran'dan heyetler ağırladık. Yoğun bir görüşme trafiğimiz var. Amacımız daha çok ticaret. Tercihli Ticaret Anlaşması'nın, Ocak ayında imzalanması bir anlamda ilişkilerde de zirve oldu. Bu anlaşma ile Türkiye 125 sanayi ürününde, İran da 140 tarım ürününde avantaj kazandı. Bu anlaşmanın iç onay süreci her iki ülkede de sürüyor. Tercihli Ticaret Anlaşması'nın iç onay süreçlerinin tamamlanarak yürürlüğe girmesinin ardından iki ülke arasındaki ticaret hacminin artmasının önü açılacaktır" dedi. 


Türkiye'nin avantajı

Birçok ülkenin İran pazarına girmek için beklediğini söyleyen Demirtaş, "İran İslami Danışma Meclisi ise ticari ilişkilerin geliştirilmesinde, ambargonun uygulandığı zor dönemlerinde İran'a destek olan ülkelere öncelik verilmesi yönünde bir karar aldı. Bu karardan olumlu etkilenecek ülkeler Türkiye, Hindistan, Çin, Güney Kore olacak. Dolayısıyla Türkiye avantajlı konumda. 470 milyar dolar GSYİH ve 77 milyon nüfusu ile İran, sadece coğrafyamızın değil dünyanın da en güçlü ve önemli ekonomilerinden birisi" diye konuştu.




Yeni Asır




Geri Dön