23 / 11 / 2024
fuzul

Ekrem İmamoğlu'ndan bir yıllık İstanbul yatırımları raporu!

Ekrem İmamoğlu'ndan bir yıllık İstanbul yatırımları raporu!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, başkanlıkta bir yılını tamamladı. İmamoğlu, 23 Haziran günü Haliç Kongre Merkezi'nde değerlendirme toplantısında, bir yıllık İstanbul raporunu açıklayacak...




İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, koltuğundaki birinci yılını bitirdi. Bir yılda İstanbul’un yıllardır kangrene dönen otogar, atlı fayton taşımacılığı gibi birçok sorununu çözdü, çok sayıda polemiğin hedefi oldu ve sayısız engelleme ile karşı karşıya kaldı. 

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; ihtiyaç sahiplerine destek için başlattığı bağış kampanyası sebebiyle hakkında soruşturma bile açıldı. İmamoğlu, bir yılın hesabını yarın düzenleyeceği değerlendirme toplantısı ile bütün İstanbullulara vereceğini açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun 31 Mart 2019 İstanbul yerel seçimini iptal etmesi sebebiyle 3 ay arayla iki kez İBB Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, 23 Haziran seçimleri sonrasında 806 bin farkla oturduğu başkanlık koltuğunda birinci yılını tamamladı. 

İmamoğlu, 23 Haziran günü Haliç Kongre Merkezi'nde “Birlikte başardık” sloganı ile gerçekleştireceği değerlendirme toplantısı ile 16 milyon İstanbulluya ilk bir yılının hesabını verecek. 

İmamoğlu'nun bir yılında neler oldu?

YARIM KALAN METRO HATLARI YENİDEN BAŞLADI

Durdurulan veya yavaşlatılan metro projeleri müteahhitlerin alacaklarının ödenmesinden sonra yeniden başlatıldı. O hatlar şu şekilde:

Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı, Ümraniye-Ataşehir Göztepe Metro Hattı, Kaynarca-Pendik-Tuzla Metro Hattı, Kabataş-Mahmutbey Metro Hattı, Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı, Bostancı-Dudullu Metro Hattı, Yenidoğan- Hastane Hattı, Mahmutbey-Esenyurt Metro Hattı.

TEMEL ATMAMA TÖRENİ

Eyüpsultan'da İGDAŞ genel müdürlük binası, ilçe belediyesine ait spor tesisi ve düğün salonunun yıkılarak yerine yapılması hedeflenen Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin gerekli olmadığı kararı alındı. İSKİ tarafından ihale aşamasına getirilen 1.5 milyar lira maliyetli Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi projesi iptal edildi. İptal edilen proje için düzenlenen “temel atmama” etkinliğinde konuşma yapan İmamoğlu, 1.5 milyar TL'lik kamusal zararın engellendiğini ifade etti. 

KANAL İSTANBUL MÜCADELESİ

2011 yılında açıklanan Kanal İstanbul projesi, İmamoğlu İBB Başkanı seçildikten sonra hızla gündeme getirildi. Projeyi “katmerli ihanet, cinayet, felaket” olarak niteleyen İmamoğlu, İBB'nin önceki dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı-Ulaştırma Altyapı Bakanlığı-İBB arasında imzaladığı Kanal İstanbul işbirliği protokolünden çekildi. 10 Ocak'ta Kanal İstanbul Çalıştayı düzenlendi.

KANAL PROJESİNE DAVALAR AÇILDI

İmamoğlu, Kanal İstanbul projesinin ÇED raporuna, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne giderek itirazda bulundu. İBB tarafından Kanal İstanbul projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “ÇED olumlu” kararının iptali istemi ile dava açıldı. Davada mahkeme, keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması kararını aldı. 

Proje kapsamında İstanbul Çevre Düzeni Planı'nda yapılan değişikliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebi ile de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na karşı ikinci kez dava açıldı. Dava konusu olan plan değişikliği ile Kanal İstanbul'un çevresine kurulacak “Yenişehir” için milyonlarca metrekarelik arazinin imarına izin verilmişti.  

İmamoğlu, İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak için yapılan ve yıllardır tamamlanamayan Melen Barajı'nın gövdesindeki çatlaklar sebebiyle faaliyete geçmediğini ortaya çıkardı. Uzun süre tartışılan baraj için DSİ'nin sonunda güçlendirme çalışması yapmak için ihale düzenledi. 

HAYDARPAŞA İHALESİ

İBB şirketleri, TCDD'nin Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının depo sahalarını kiralamak üzere açtığı ihaleden hukuksuz bir biçimde elendi. İBB, ihalenin iptali ve yürütmesinin durdurulmasını talep ederek dava açtı.

İstanbul 11. İdare Mahkemesi, 4 Mart 2020 tarihli kararı ile davayı, 1'e karşı 2 oyla reddetti. Karar İBB tarafından Danıştay'a götürüldü. İhaleyi, Okçular Vakfı'nın kısa süre öncesine kadar genel müdürlüğünü yapan eski İBB çalışanı 33 yaşındaki Hüseyin Avni Önder'e ait Hezarfen Danışmanlık Limited Şirketi almıştı.

DEPREME HAZIRLIK

İBB kentteki 39 ilçenin afet sonrası “Toplanma ve Geçici Barınma Alanları”nı düzenleyerek kamuoyu ile paylaştı. 39 ilçe için ayrı ayrı “İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları” düzenlendi. 

GALATA KULESİ İBB'NİN ELİNDEN ALINDI

Mülkiyeti İBB'ye ait olan tarihi Galata Kulesi'nin, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kayyum döneminde büyükşehir belediyesi mülkiyetinden alınarak Kule-i Zemin Vakfı adına tapuda tescil edildi.

İmamoğlu İBB Başkanı olduktan sonra tapu tescilinin iptali için Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne dava açıldı. Dava kapsamında İBB'nin talebi üzerine üçüncü kişilere devredilmemesi amacıyola Galata Kulesi'ne ihtiyati tedbir konuldu. Tedbir kararına rağmen 6 Nisan 2020 tarihinde kulede tahliye işlemi başladı. 

İBB Başkanlığı da bu işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle mahkemeye başvurdu. Mahkeme sürecindeyken tarihi kule, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi.

BAŞAKŞEHİR HASTANESİ YOL POLEMİĞİ

Başakşehir Şehir Hastanesi'nin çevre bağlantı yolları inşaatı uzun süre tartışmalara sebep oldu. İBB'nin yolu yapmadığı ileri sürüldü. İmamoğlu, hastaneye ulaşan yolun inşaatının, kendileri göreve gelmeden tam 1 yıl önce durdurulduğuna dikkat çekerek yarım kalan yol çalışmasına şu an kaynak yetersizliği sebebiyle başlanamadığını bakanlığın devreye girmesi için aylardır görüşme yaptıklarını açıkladı. Tartışmalar arasında yolun yapımı Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı tarafından üstlenildi. İmamoğlu da “olması gereken buydu” dedi ve bakanlığa teşekkürlerini iletti. 

RİVA DERESİ VE HALİÇ TARTIŞMASI

DSİ'nin sorumluluk alanında bulunan Riva Deresi'nde kirlilik sebebiyle İBB suçlandı. DSİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İBB arasında yaşanan polemikte İmamoğlu, derenin ıslahından sorumlu olan DSİ'nin görevini yerine getirmemesinden dolayı bölgedeki kirlenmenin her geçen gün arttığına vurgu yaparak “Yapamıyorlarsa işi, bıraksınlar biz yapalım” dedi. 

Haliç'in mevsimsel olarak yaşanan alg patlaması nedeniyle rengi değişince kirlilik tartışması çıktı. Haliç'in rengi birkaç gün içinde normale döndü. Aynı durum Elmalı Baraj Gölü'nde de yaşandı. İSKİ değişiminin nedeninin kirlilik değil algler olduğunu açıkladı.

Ekrem İmamoğlu: İstanbul'un çılgın projesi depremle mücadeledir!


Geri Dön