01 / 05 / 2024

Ekrem İmamoğlu'ndan DSİ'ye Riva Deresi yanıtı!

Ekrem İmamoğlu'ndan DSİ'ye Riva Deresi yanıtı!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Devlet Su İşleri (DSİ)'nin Riva Deresi’ndeki kirlilik tartışmasına ilişkin “İBB kamulaştırma yapmadığı için ıslah çalışmasına başlayamıyoruz” açıklamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.



Devlet Su İşleri (DSİ)'nin Riva Deresi’ndeki kirlilik tartışmasına ilişkin “İBB kamulaştırma yapmadığı için ıslah çalışmasına başlayamıyoruz” açıklamasına İBB’den yanıt geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, son günlerde gündeme gelen Riva Deresi'ndeki incelemeleri sırasında derenin ıslahından sorumlu olan DSİ'nin görevini yerine getirmemesii sebebiyle bölgedeki kirlenmenin her geçen gün arttığını kaydetmiş ve “Yapamıyorlarsa işi, bıraksınlar biz yapalım” şeklinde konuşmuştu.

İBB, 2015'te İstanbul Valiliği’nin Riva Deresi projesi ile ilgili İBB’ye yüklenen kamulaştırmaları iptal ettiğini vurguladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'u '11 aylık yönetimi suçlamak yerine iş birliği yapmaya' davet etti.

DSİ’NİN AÇIKLAMASINA İBB’DEN CEVAP

Bu açıklamadan sonra Devlet Su İşleri (DSİ) bir açıklama yaparak, dere ıslah güzergâhlarının, İBB tarafından kamulaştırılarak ihtilafsız bir şekilde DSİ'ye teslim edilmediği için projenin başlayamadığını iddia etti.

DSİ'ye yanıt veren İBB Başkanlığı tarafından da, 2009'da Riva Deresi'nin tümünün ıslahının DSİ tarafından yapılmasının kararlaştırıldığı anımsatıldı.

DSİ'ye çalışmalara başladıktan sonra “kamulaştırmasız el atmadan” dolayı vatandaşların tazminat davası açtığı ifade edilerek mahkemenin kamulaştırma ile ilgili İBB'yi sorumlu bulmadığı ve DSİ'yi tazminat ödemeye mahkûm ettiği dile getirildi. 

2015'te de İstanbul Valiliği'nin İBB'nin talebi üzerine Riva Deresi projesi ile ilgili İBB'ye yüklenen kamulaştırmaları iptal ettiği vurgulandı.

“BİRİLERİ UNUTMUŞTU”

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Birilerinin unuttuğu Riva Deresi, göreve geldiğimizden beri bizim gündemimizde. Yıllardır ihmal edilen bu alanı nasıl toparlarız konusunda çalışmalarımız sürüyor” şeklinde konuştu.

İmamoğlu, 5 yıl önce İBB'nin kamulaştırma sürecine ilişkin yükümlülüğünün iptal edildiğini belirtti. İmamoğlu, 29 Ocak'ta DSİ'ye Riva projesi ile ilgili bilgi almak için yazdıkları yazının da 5 aydır cevaplanmadığına vurgu yaptı.

BAKANA SESLENDİ: BÖLÜCÜLÜK YAPAMAZSINIZ

Sorunun; belediye, bakanlık ve ilgili kuruluşların ortak aklı ile çözüme kavuşturulabileceğine dikkat çeken İmamoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a seslendi.

İmamoğlu, şöyle konuştu:

- Siz İstanbul ile ilgili bir açıklama yaparken İBB'yi bir kenara iterek, bir seçimden hareketle ilçe belediye başkanlığını açıklayarak, 2 tane de bakanlığı açıklayarak bölücülük yapamazsınız. Hiçbir koltuk ne bir kişiye ne bir siyasi partiye ait değildir.

- Kamu kurumlarının koltukları 83 milyon insana aittir. O yüzden ben 16 milyon insanın hakkını ararken bu süreci size anlatırken hedeflediğim ortak akılla çözüm bulmak. Benim işim sizin yaptığımız gibi bağcıyı dövmek değil hep birlikte üzüm yemek.

- Herkesi Riva'daki sorunu çözmek için davet ediyoruz. Sayın bakan açıklamaları dinleyip anladığınızı umuyor ve iş birliğine davet ediyorum. Umuyorum sizi yanıltanlara, ‘11 aylık İBB Başkanı İmamoğlu, İSKİ suçludur' diyenlere gereken hesabı sorarsınız. Ve önümüzde günlerde İBB'nin ve İSKİ'nin kontrolünde bu süreci hep birlikte yönetiriz.

Sadullah Kabahasanoğlu'ndan Ekrem İmamoğlu'na Riva Deresi yanıtı!

Murat Kurum'dan Riva Deresi açıklaması!


Geri Dön