28 / 04 / 2024

Ekrem İmamoğlu'ndan Eyüp Yeşilpınar kentsel dönüşüm hamlesi!

Ekrem İmamoğlu'ndan Eyüp Yeşilpınar kentsel dönüşüm hamlesi!

İBB şirketi Kiptaş Genel Müdürü Ali Kurt, Eyüp Yeşilpınar’daki riskli alanda yapılan kentsel dönüşüm projesinde yaşanan sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. 



İBB şirketi  Kiptaş  Genel Müdürü Ali Kurt, Eyüp Yeşilpınar’daki riskli alanda yapılan kentsel dönüşüm projesinde yaşanan sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; Ali Kurt, bölgenin deprem riski altında olduğunu vurgulayarak bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kurt, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Çevre ve Şehircilik Bakanı ile Eyüp Belediye Başkanı’nın arayarak konuya ilişkin vatandaşın doğru yönlendirilmesi için ricada bulunduğunu da dile getirdi. 

Eyüp Yeşilpınar Mahallesi'nde İBB şirketi Kiptaş'ın yaptığı kentsel dönüşüm projesi mahalle halkının tepkilerine sebep olmuştu. 5 Nisan günü mahalleye sabah saatlerinde evlerin su, doğalgaz ve elektriği kesmeye gelen görevlilere vatandaşlar direnince polis biber gazı ile müdahale etmişti. Mahalle sakinleri olaylardan sonra İBB Başkanlık binasının karşısındaki Saraçhane Parkı'na gelerek duruma tepki göstermişti. Kiptaş Genel Müdürü Ali Kurt, yaşanan sorunlara ilişkin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Ekrem İmamoğlu ndan Eyüp Yeşilpınar kentsel dönüşüm hamlesi!

“HERKESİ HAK SAHİBİ KABUL ETTİK”

Kurt, mülkiyeti Kiptaş'a ait olan 2017  yılında riskli alan ilan edilen parsellerin, önceki dönemde satışına karar verildiğine ve 2019'da göreve gelince satış kararını iptal edip bölgede örnek bir kentsel dönüşüm projesi uygulamak için çalışmalara başladıklarına dikkat çekti. Mahallede yaşayan vatandaşların hukuken “işgalci” olduğuna, büyük çoğunluğunun tapu tahsis belgesinin bulunmadığına vurgu yapan Kurt, buna rağmen herkesi “hak sahibi” olarak kabul edip 2019'da görüşmelere başladıklarını belirtti. Vatandaşa mevcut alanlarından yenileme payı olarak yüzde 20 kesinti önerdiklerini dile getiren Kurt, “Hak sahipleri, kullanım alanlarının yüzde 80'ine kadar borçsuz sahip olacak. Kesinti yapılan alanı da istiyorsa metrekaresi 3 bin liradan borçlanacak. İnşaatın bitmesinin ardından yaklaşık 24 ay sonra, 3 yıl vade farksız ödeyecek şekilde Kiptaş'a ödeme yapacak. Ödenecek rakam da ortalama 60 bin lira” diye konuştu. Daire başına bin 350 TL'den başlayan ve metrekareye göre yükselen kira yardımı ve taşınma yardımında bulunacaklarına vurgu yapan Kurt, kiralık ev bulmaları şu an zor olduğu için herkesi Bayrampaşa'da boş durumdaki Kiptaş konutlarına taşımayı da önerdiklerini dile getirdi. 

İMAMOĞLU DEVREYE GİRDİ

Kurt, “Konuyu siyasete alet etmek isteyen bazı gruplar var ve sonunda olan vatandaşa oluyor. İstanbul'da bu durumda olan hiçbir kimseye bu kadar iyi şartlar sunulmadı. Vatandaş inşaat bitince mahallesine geri dönecek, yerinde dönüşüm yapıyoruz. Pandemi döneminde karda kışta mağdur olmasınlar diye Bayrampaşa'ya taşıyabiliriz. Vatandaşın bunun için motive edilmesini istiyoruz. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı'nı, Eyüp Belediye Başkanı'na aradı ve bu konuda ricada bulundu. Siyasileri doğru bilgilendirelim, alandan çekelim diye rica etti” açıklamasında bulundu. 

Ekrem İmamoğlu ndan Eyüp Yeşilpınar kentsel dönüşüm hamlesi!

“BİR GÜN SONRA DEPREM OLMAYACAĞININ GARANTİSİ VAR MI?”

Vatandaşı “biraz daha durun daha fazla kazanırsınız” diye yönlendirenlerin süreci tıkadığının altını çizen Ali Kurt, “Bazı avukat meclis üyeleri dava açıp yürütmeyi durdurma kararı aldıracaklarını söylüyor. Buradan siyasi bir polemik çıkartıp, İstanbul'un geleceği ile oynanıyor. Alan riskli bölge. Bir gün sonra depremin olmayacağının garantisi var mı? O insanlar depremde ölürse ne olacak? Bugün kabul etsinler evlerin önüne tırları yığarım 2 günde Bayrampaşa'ya taşırım. Binalar hazır. Hiçbir para da ödemeyecekler. Aidat da ödemeyecekler. Sulh içinde olmasını, siyasete alet edilmemesini istiyoruz. Orası riskli alan, tahliyesi şart. 5 yıldır mahallenin tahliye edilememesi suç. Bakanla, Eyüp Belediye Başkanı ile İBB Meclisi AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu ile ben de görüştüm. Yaptığımız çalışmaya pozitif bakıyor ama kimse bunu dile getirmiyor. Bunun dile getirilip vatandaşın motive edilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu. 

89 KİŞİ KALDI

Eyüpsultan Yeşilpınar Mahallesinde 158 hak sahibinin 192 bağımsız birimi var. 158 hak sahibinden 69'u Kiptaş ile dönüşüm projesi kapsamında sözleşme imzaladı. Uzlaşanlardan 30 bağımsız birim tahliye edildi ve yıkımı gerçekleştirildi. Henüz sözleşme imzalamayan 89 kişi bulunuyor. Bu kişilerin 117 bağımsız birimi bulunuyor. Bunların 21'inin içinde kiracı ikamet ediyor.

KİPTAŞ Eyüp kentsel dönüşüm projesinde son durum ne?


Geri Dön