04 / 05 / 2024

Eksik tapu harcı zamanaşımı!

Eksik tapu harcı zamanaşımı!

Eksik beyan edilen ve eksik ödenen tapu harcının Maliye tarafından farkedilmesi halinde vergi cezası ödeniyor. Peki eksik tapu harcı zamanaşımı var mı? Eksik tapu harcı zamanaşımı süresi nedir?



Eksik tapu harcı zamanaşımı!

Taşınmaz alım satım işlemlerinin karşılığı olarak tapu dairesinde harç ödemesi yapılıyor. Harçlar hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor.


Gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcının eksik beyan edilmesi ve eksik ödenmesi sonucunda Maliye'nin bu durumu farketmesi halinde vergi cezası ödeniyor.


Maliye tarafından herhangi bir işlem başlatılmadıysa, vergi cezalarından kurtulmak için pişmanlık dilekçesi verilerek ve daha az oranlarda bir ceza ödenebiliyor. Peki eksik tapu harcı zamanaşımı var mı? Eksik tapu harcı zamanaşımı süresi nedir?


Eksik tapu harcı zamanaşımı süresi..

Eksik tapu harcı zamanaşımı süresi 5 yıldır. 5 yıl içerisinde eksik ödenen tapu harcı için Maliye tespit ve cezai işlemlerini gerçekleştirebiliyor.


Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi Vergi Usul Kanunu'nun 371. maddesine göre, pişmanlık beyanı verilebiliyor.


Pişmanlık beyanında bulunarak, gecikmiş tapu harcı ile tahakkuk eden pişmanlık zammı dilekçe ile haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde ödeyenler, gayrimenkulün tapu harcına esas olan değerini yükseltmiş oluyor.



Tapu harcı pişmanlık beyanı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön