27 / 04 / 2024

El Salvadorlu vatandaşlar Bitcoin konusunda tereddütlü!

El Salvadorlu vatandaşlar Bitcoin konusunda tereddütlü!

Orta Amerika ülkesi El Salvador'un, kripto para birimi Bitcoin’i ödeme aracı şeklinde kabul etmesinin üstünden bir ay geçti. Ancak ülkede yaşayanların birçoğu değişim konusunda tereddütlü. 



Orta Amerika ülkesi El Salvador'un, kripto para birimi Bitcoin’i ödeme aracı şeklinde kabul etmesinin üstünden bir ay geçti. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; bazı Salvadorlu vatandaşlar kriptoyu hızlıca benimsedi ancak ülkede yaşayanların birçoğu değişim konusunda tereddütlü. 

Ülkedeki işletmelerin sadece bir kısmı Bitcoin’i ödeme aracı şeklinde onayladı. Ayrıca bu sürede devletin vatandaşlara sudnuğu Bitcoin cüzdanı olan Chivo’da bazı teknik problemler meydana geldi. 

El Salvadorlu vatandaşlar Bitcoin konusunda tereddütlü!

ÜLKENİN YARISI İNDİRDİ AMA AKFİT OLARAK KULLANAN AZ

Hükümetin verilerine göre Chivo’yu yaklaşık üç milyon kişi yükledi. Bu rakam El Salvador nüfusunun yaklaşık yüzde 46’sıyla denk. Buna rağmen ülkede banka hesabı bulunanların oranı yüzde 30 seviyesinde. Bazı işlemlere ilişkin usulsüzlükler ve kimlik çalma denemeleri olduğu da belirtildi. 

El Salvador Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Vakfı’na göre, tüketicilerin yalnızca yüzde 12’si Bitcoin kullandı. Vatandaşların Chivo indirmesindeki en büyük neden de verilen 30 dolarlık teşvik oldu. 

Ayrıca ülkenin Bitcoin’e geçtiği tarih olan 7 Eylül’den bu güne ülke genelinde Devlet Başkanı Nayib Bukele’ye ve Bitcoin uygulamasına karşı geniş çaplı protestolar da yapıldı. 

OYNAKLIK ENDİŞELERİ VATANDAŞLARI KORKUTUYOR

Reuters’ın aktardığına göre; finansal analist Luis Membreno, bunu para biriminin öngörülemezliğiyle ilgili korkularla bağdaştırıyor.

Membreno, “El Salvador’un Bitcoin’i ulusal para birimi olarak kabul ettiği gün, Bitcoin keskin bir şekilde düştü ve 40 bin dolara geriledi. Şimdi Bitcoin yükseliyor ancak Salvador halkı bu paraya olan güvenini kaybetti çünkü konuşulan oynaklık endişeleri gerçek oldu. Bitcoin o zaman yükselseydi, nüfus bunun bir avantajı olduğunu düşünürdü ve daha kolay kabul edilirdi” açıklamasında bulundu.

El Salvadorlu vatandaşlar Bitcoin konusunda tereddütlü!

TRANSFER ÜCRETLERİNDEN KAR

El Salvador’da hane halkının beşte biri yurt dışından yapılan havalelere bağımlı. Bu transferler için verilen yüksek komisyon ücretleri ülke ekonomisinde ciddi kayıp yaratıyor. Bitcoin’in ödeme aracı olarak kabul edilmesiyle bu durumun engellenmesi planlanıyordu. 

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele ise Chivo uygulaması aracılığıyla günlük yaklaşık 2 milyon dolar yollandığını belirtti. 

Son olarak Bukele Twitter'da gerçekleştirdiği açıklamada Bitcoin’den elde edilen kârla bir evcil hayvan hastanesi kuracaklarını belirtti ve projenin videosunu yayınladı. 

Geçen hafta Bitcoin son 6 ayın en yüksek seviyelerine ulaşarak 55 bin 500 seviyelerine uçıktı. El Salvador’un 40 bin seviyelerinde gerçekleştirdiği alımlala kar elde ettiği öngörülüyor. Ülkede şuan 700 Bitcoin (güncel değerle yaklaşık 38,5 milyon dolar) mevcut.

ABD'de kripto paralara yönelik kararname hazırlanıyor!

Bitcoin'de 100 bin dolar beklentisi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön