Elazığ Doğanbağı köyü göz göre göre yıkılmış!
Elazığ'da meydana 6.8 büyüklüğündeki depremde yerle bir olan Doğanbağı köyündeki evler hakkında geçen yıl meydana gelen 5.2’lik deprem sonrasında rapor hazırlandığı ancak rapordaki uyarıların hiçbir şekilde dikkate alınmadığı ortaya çıktı...
Elazığ’da büyük depremin yaşandığı Sivrice’de 4 Nisan 2019'da 5.2’lik büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. O depremde Doğanbağı köyündeki yapılar hasar gördü. Dayanıksız yapıların bir başka depremde yıkılacağına yönelik rapor hazırlandı. Ancak o rapora rağmen kimse önlem almadı. Son yaşanan 6.8 büyüklüğündeki deprem ise köydeki tüm evleri yıktı.
Milliyet'te yer alan habere göre; Elazığ'da meydana gelen derpemde tamamı yıkılan Doğanbağı köyü geçtiğimiz yılki depremde de hasar aldıve hakkında rapor hazırlandı. O raporu hazırlayan uzmanlardan Munzur Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Melek Akgül’ün tek tesellisi köyde can kaybının yaşanmaması. “4 Nisan 2019’daki deprem sonrası Doğanbağı Köyü’nden hasarlı evlerin durumunu yerinde inceleyip, daha büyük depremde yıkılacağı uyarısında bulunduk. Maalesef bizi duyan olmadı” şeklinde dile getiren Akgül, Kırıkkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Orhan Doğan ile birlikte yaptıkları saha çalışmalarında, köşe birleşimi hasarlarına sıklıkla rastladıklarını söyledi.
‘Büyük hasar’ uyarısı
O raporda Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nde yasaklanan kerpiç malzemenin kullanımı nedeniyle birçok tahribat oluştuğuna vurgu yapan, “Bölgenin depremselliği dikkate alındığında 5.2 büyüklüğündeki bir deprem beklenen nihai bir deprem olmadığından bölge için beklenen 7’nin üzerinde bir depremin olması durumunda, 2 derecelik büyümenin şu an hasar görmemiş ancak azda olsa benzer hataları içeren diğer binalar içinde büyük hasarlar getirecektir” uyarısı yer alıyordu. Raporda yer alan diğer tespitler ise şöyle:
4 Nisan 2019’da Elazığ-Sivrice depremi orta büyüklükte sığ bir depremdir. Söz konusu yığma binalarda yapılan incelemeler, orta büyüklükteki depremin yapısal hasarın oluşmasına sebep olduğu ve bu yapıların yetersiz deprem performansın sergilediği yönündedir.
Depremin meydana geldiği bölgede kullanılan malzeme; bölgeye özgü ve ekonomiktir ancak imkanlar dahilinde yapılan yığma binalarda meydana gelen hasarlar yıkıcı etkilere sahiptir.
Depremde hasar gören yığma binaların inşasında eksik mühendislik hizmetleri ve kapı, pencere boşluklarının fazla olmasına bağlı olarak, özellikle kerpiç malzemeli taşıyıcı duvarlarda kesme çatlaklarına sebep olmuştur.
45 haneli köyde hasarlı mesken sayısı 22 olarak tespit edilmiş, bu hasarlar detaylı incelendiğinde, daha önceki çalışmalarla da ortaya konmuş yaklaşık 14 adet kusurun büyük oranda var olduğu görülmüştür
'Köyde hayat durdu’
Doğanbağı Köyü Muhtarı Serhat Yıldırım'ın açıklamasında, “Geçen yıl meydana gelen depremde 36 ev ağır hasar almıştı. Son deprem ise evlerin yüzde 90’ını yıkmış veya ağır hasara uğratmış durumda. 68 haneli köyde hayat durmuş vaziyette. Devletimiz gereken yardımları ulaştırıyor. Evleri yıkılan vatandaşlarımzı şehir merkezine göç etti. Bir kısım insanımız da sağlam kalan 3-5 evde durumu idare ediyorlar” ifadeleri yer aldı.
Virane yapılar
Deprem sonrası hasar gören yığma yapılar üzerinde yapılmış çalışmalar, yapısal hasarların başlıca nedenleri ise şöyle sıralanıyor:
Düşey veya duvar üstü hatılların eksik ya da yetersiz olması
Büyük kapı ve pencere boşluklarının bulunması
Duvar köşe birleşimlerinde uygun olmayan bağlantılar
Şartnamelerde belirtilen kuralların ihlali
Mühendislik bilgisi ve hizmetlerinin eksikliği
Kalitesiz işçilik
Düşük dayanımlı malzeme kullanımı
Boşluk oranı fazla tuğla kullanımı
Temel veya zemine bağlı oturmalar
Ağır çatılar
Düğüm noktalarının yanlış teşkili
Saha koşullarına bağlı sismik performans
Her iki yönde taşıyıcı duvar yerleşiminin uygun olmaması