28 / 04 / 2024

Elazığ'da Yerinde dönüşüm Projesi'nde 2 bin 936 konutun yapımı devam ediyor!

Elazığ'da Yerinde dönüşüm Projesi'nde 2 bin 936 konutun yapımı devam ediyor!

Çevre ve Şehircilik Elazığ İl Müdür Yardımcısı Fatih Önalan asrın felaketinden sonra Elazığ'ın ayağa kaldırılması için  2 bin 936 konutun yapımının devam ettiğini açıkladı.



Elazığ Mimarlar ve Mühendisler Platformu tarafından Kentsel Dönüşüm Toplantısı gerçekleştirildi. Elazığ Mimarlar ve Mühendisler Platformu Dönem Sözcüsü Mimar Fatih Baltacı kentlerin ayağa kaldırılması için yerinde dönüşüm modeli ile ciddi bir ivmenin kazanılacağını kaydetti.

BALTACI: ÇOK CİDDİ BİR İVME KAZANACAĞINA İNANIYORUZ

Baltacı, bugünkü toplantının gündeminin ''Yerinde Dönüşüm'' olduğunu belirterek önemli açıklamalarda bulundu. 

Baltacı, kentlerin ayağa kaldırılması için can suyu niteliğinde olan bu model vatandaşlara sunmuş olduğu hibe ve kredi imkanlarıyla dönüşümün temel çıkmazı, üretim maliyetlerinin dengelenmesi için gereken çözüm olma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Kentsel dönüşümde en büyük problemin ekonomiko problemler olduğunu söyleyen Baltacı yerinde dönüşüm modeliyle çok ciddi bir ivme kazanılacağını belirtti. 

''YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJESİ ELAZIĞ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ''

Çevre ve Şehircilik Elazığ İl Müdür Yardımcısı Fatih Önalan asrın felaketiyle şehirde yapılan çalışmaları anlattı.

Önalan, “2020 yılında Elazığ depremindeki acı tecrübelerimizi bakanlığımızla paylaştık” dedi. Önalan, yerinde dönüşüm projesinin “Elazığ için çok önemli olduğunu düşünüyorum” diyerek projeden vatandaşların nasıl yararlanacağını anlattı.

Elazığ da Yerinde dönüşüm Projesi nde 2 bin 936 konutun yapımı devam ediyor!

 2 BİN 936 KONUT YAPILMAYA BAŞLANDI!

Önalan, devletin vatandaşlar mağdur olmasın diye deprem olduktan günler sonra birkaç gün içinde yeni konutların temelini atmaya başladığını açıkkadı.

Bu konutlardan da 2 bin 936 tanesinin Elazığ'da yapılmaya başlandığını söyleyen Önalan '' Bunların bin 887 tanesi il merkezinde yapılıyor. Yapılan konutlarda düşünün hak sahipliği süreci daha bitmemiş ama biz 97 blok halinde yapılan il merkezindeki bu konutların 79 blokunun kaba inşaatını bitirmiş durumdayız. Amaç, biran önce bu vatandaşlarımızı huzurlu, güvenli ev ortamlarına kavuşturmak” dedi.

ÖNALAN: HİBE KAPSAMINDA HAK SAHİBİ OLURLAR

Önalan, “Cumhurbaşkanımızın önderliğinde 5 Ekimde bir kanun taslağı hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayınlanan yerinde dönüşüm projesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Önalan  'Yerinde dönüşüm kapsamında vatandaşa devletimiz depremden dolayı bir hak sahipliği veriyor ama şöyle veriyor, 17269 sayılı kanun kapsamında hak sahipliğimiz var bir de yerinde dönüşümden dolayı hak sahipliğimiz var. İkisini bir arada kullanamıyoruz, ya onu tercih etmek zorundasınız ya yerinde dönüşümü tercih etmek zorundasınız.

7269 sayılı kanunu kabul etmeniz durumunda yıkılan evinizin arsası size kalıyor rezerv alanlarda hak sahibi olmanız halinde size yeni konutlar veriliyor.

Bir yapıdaki hak sahiplerinin yüzde 51’inin çoğunluğu sağlanmak kaydıyla yerinde dönüşüme kabul edilirler dedik, başvuru yapmada sıkıntı yok e-Devlet üzerinden başvurular yapılıyor biz bunu sistemden görüyoruz yüzde 51’e ulaşmasını istiyoruz. Yüzde 51’in üzerine ulaştığı zaman sıkıntı yok işlemlere başlayabiliriz diyoruz ve vatandaşlarımızı davet ediyoruz müdürlüğümüze.

ORTA HASARLI YAPILAR HAK SAHİBİ OLAMAZ!

Önalan normalde orta hasarlı yapıların AFAD kanunu kapsamında 7269 kanunu kapsamında hak sahibi olunmayacağını hatırlatarak '' Yeni konut için hak sahibi olamazlar binalarını güçlendirmek için hibe kapsamında hak sahibi olunabilir.

 Hani e-Devlette hak sahibi oldunuz yazar ama o hak sahipliği binasını güçlendirmek için verilmiş bir hak sahipliği orta hasarlar için. Bizde öyle değil Sayın Bakanımız bize söz vermişti o sözü icraata döktü ben yerinde dönüşüm kapsamında orta hasarlı yapıların yeniden yapılmasına imkan sağlıyorum dedi. 10 yıl faizsiz bir şekilde alınıyor” ifadelerini kullandı.

Gaziantep'teki Yerinde Dönüşüm Projesi'ne 12 bine yakın başvuru geldi!

Geri Dön