29 / 04 / 2024

Elazığ'da zorunlu deprem sigortasına ilgi az

Elazığ'da zorunlu deprem sigortasına ilgi az

Elazığ'da, zorunlu deprem sigortası kapsamına giren konutların yüzde 17.51'lik kısmının poliçesinin bulunduğu belirtildi



Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, Elazığ'da, zorunlu deprem sigortası kapsamına giren konutların yüzde 17.51'lik kısmının poliçesinin bulunduğu belirtti.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, yazılı açıklamasında, 1999'da yaşanan Marmara depreminin üzerinden geçen 10 yılda ülkede deprem tehlikesinin unutulmaya yüz tuttuğunu ve önlemlerin zayıfladığını savundu.

Dün Palu ilçesi Gökdere mevkisinde 4.1 büyüklüğünde dün meydana gelen deprem nedeniyle geçmiş olsun dileğinde bulunan Serdar, bu tür sarsıntıların depremin Türkiye için bir istisna olmadığını gösterdiğini, ikinci dereceden deprem risk bölgesinde yer alan Elazığ'ın da gecikmeden depreme karşı önlemini alması gerektiğini kaydetti.

Serdar, şunları kaydetti:
"Elazığ'da, zorunlu deprem sigortası kapsamına giren 87 bin 783 konuttan sadece 15 bin 373'ünün poliçesi bulunmaktadır. Yüzde 17.51'lik bu oran çok düşüktür. Maalesef acıyı yaşamadan önlem almanın gerekliliğini öğrenemiyoruz. Oysa deprem her zaman siyah beyaz sonuçlar doğurmaz. Can kaybına neden olmayan depremler bile konutlarımızda ciddi hasara yol açabilir. Zorunlu deprem sigortası sadece konutların yıkılması durumunda değil deprem kaynaklı her türlü hasarda tazminat ödemektedir. Depremden sonra hayata devam edebilmek için zorunlu deprem sigortası son derece önemli bir ihtiyaç."

-ELAZIĞ'DA AYDA 8 LİRA-
Elazığlı vatandaşların bu duyarlılıkla hareket etmelerini beklediklerini kaydeden Serdar, Türkiye'deki 29 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 15 bin 700 yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafından yapılan DASK'tan faydalanmak veya bilgi almak için vatandaşların, en kısa zamanda sigorta acentelerine veya sigorta acenteliği yapan banka şubelerine müracaat etmelerini önerdi.

Kurumun yalnızca yıkım durumunda değil irili ufaklı pek çok hasard tazminat ödediğini, bugüne kadar yaptığı 20 milyon liraya yakın hasar ödemesinin yüzde 97'sini sadece kısmi hasar ödemelerinin oluşturduğunu belirten Serdar, Elazığ kent merkezinde yer alan 100 metrekare betonarme bir konutun ayda 8 liraya zorunlu deprem sigortası ile güvence altına alınabildiğini, daha önce poliçesi olanların da yenilemelerde yüzde 20 indirim fırsatından yararlanabildiklerini kaydetti.
AA


Geri Dön