Elbirliği mülkiyeti hisse devri!
Medeni Kanun gereğince miras açıldığında mirasçıların miras malları üzerindeki ortaklıkları elbirliği mülkiyeti olarak ortaya çıkıyor. Peki mirasçı elbirliği mülkiyetini satabilir mi? Elbirliği mülkiyeti hisse devri mümkün mü?
Elbirliği mülkiyeti hisse devri!
Elbirliği mülkiyeti, Medeni Kanun gereğince kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti olarak tanımlanıyor.
Miras açıldığında mirasçıların miras malları üzerindeki ortaklıkları elbirliği mülkiyeti olarak ortaya çıkıyor. Elbirliği mülkiyetinde ortakların belirlenmiş payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygın oluyor.
Elbirliği mülkiyeti; söz konusu malın devri, topluluğun dağılması veya paylı mülkiyete geçilmesiyle sona eriyor.
Paylaştırma, aksine bir hüküm bulunmadıkça, paylı mülkiyet hükümlerine göre yapılıyor. Peki, elbirliği mülkiyeti hisse devri mümkün mü?
İştirak halinde mülkiyet olarak bilinen elbirliği mülkiyetinde hisse oranlarının belli olmaması sebebipyle elbirliği mülkiyeti satışı söz konusu olamıyor.
Bu mülkiyet türünde her türlü hukuki işlemin ortakların tümü tarafından birlikte yapılması gerekiyor. Peki elbirliği tapusu nasıl anlaşılır?
Tapu senedinde isimlerin karşısında herhangi bir oran, hisse yazılı değil ise bu elbirliği mülkiyeti tapusu olup satışa konu olamıyor.
Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com