29 / 04 / 2024

Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir?

Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir?

Elbirliği mülkiyet hakkında ortakların belirlenmiş payları olmuyor. Buna göre ortakların her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygın oluyor. Peki, elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir?



Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir?

Medeni kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti elbirliği mülkiyeti olarak tanımlanıyor.


Miras hukukunda karşılaşılan bu mülkiyet hakkında ortakların belirlenmiş payları olmuyor. Bu mülkiyet türünde ortakların her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygın oluyor.


Bir diğer ifade ile birden çok mirasçı bulunması hâlinde, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana geliyor.


Mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil ya da yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf ederler.


Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir?

Elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi ile ilgili esaslar Medeni Kanun kapsamında madde 644'te açıklanıyor.


Elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi

MADDE 644.- Bir mirasçı, terekeye dahil malların tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi isteminde bulunduğu takdirde sulh hâkimi, diğer mirasçılara çağrıda bulunarak belirleyeceği süre içinde varsa itirazlarını bildirmeye davet eder.


Elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde, istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilir.


Terekeye dahil diğer hakların ve alacakların paylar oranında bölünmesi hususunda da yukarıdaki hükümler uygulanır.


Elbirliği mülkiyeti ortaklığın giderilmesi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön